Natuursteen vensterbank schilderen

Wa2ygo

 • #1
Ik heb een aantal natuurstenen vensterbanken (volgens mij marmer), die ik niet zo mooi vind. Ik heb overwogen om ze uit te breken, maar zie daar een beetje tegenop ivm schade aan het stucwerk, dus wilde eerst eens proberen of ik ze misschien een andere look kan geven door ze te schilderen. Kan iemand mij vertellen of dit een mooi resultaat geeft? Welk type primer kan ik het beste hiervoor gebruiken? Is een tegel grondverf hiervoor bijvoorbeeld geschikt? En welke glansgraad kies ik het beste voor de aflak (gaat zijdeglans niet enorm glimmen op zo'n spiegelglad oppervlak?)?

PS: het gaat om binnenvensterbanken.

PS2: ik ben me bewust van het bestaan van overzet vensterbanken, maar dat past niet ivm de ramen die naarbinnen open scharnieren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Goed ontvetten, een 2k grondverf er op en aflakken in de gewenste kleur.
 

Wa2ygo

 • #3
Iedere 2k grondverf is in principe geschikt hiervoor? Ik had al zitten kijken naar diverse 2k grondverven / primers, maar in de meeste kenmerkbladen wordt niks vermeld over natuursteen.
 

Ambidexterity

 • #4
Ik weet het niet zeker, maar er is vast iemand die dit wel weet, maar moet het oppervlak niet eerst worden opgeruwd?

Wat betreft de verf, ik adviseer om de bouwmarkt verf links te laten staan, beter een vakhandel. Een vakhandel is vaker duurder, maar als je slim zoekt op internet dan kan je het een heel stuk goedkoper vinden. Oja, en in de bouwmarkt staan ook bekende merken, maar dit is een B product, ook laten staan. Helaas mogen hier geen merken worden genoemd.
 

Mvneerbos

 • #5
Ik heb mijn marmeren vensterbanken in mijn hele woning ook geschilderd. Hiervoor ben ik naar een speciaalzaak geweest en zij adviseerde me om er eerst een primer op te zetten en hierna met een 2K verf over te gaan.

Inmiddels 5 jaar later ziet het er nog netjes uit. Er zitten enkele plekjes op, zoals een bloempot die verschoven is heeft een kras gemaakt die door alle lagen heen is gegaan.
 

De Bob

 • #6
Meestal worden deze marmer vensterbanken in de was gezet, daarom eerst grondig reinigen met wasbenzine (ventileren), daarnaa met een ontvetter reinigen.

Licht opschuren/ruwen en dan 2 lagen 2k grondverf erop geschikt voor marmer/natuursteen, wel steeds tussen schuren, daarna kunt u elke verf gebruiken, bij voorkeur een 2k lak.(vensterbanken zijn kwetsbaar zoals al genoemd)

Zijde glans zal zijn glansgraad behouden, er zit immers al een grondlaag op die een ruwheid heeft.
 

Ambidexterity

 • #7
@De Bob, dat in de was zetten, gebeurt dit in de fabriek al? Ik kan me voorstellen dat de TS dit wellicht nooit heeft gedaan.
 

De Bob

 • #8
In de fabriek niet, het is een waarschuwing voor TS
 

Wa2ygo

 • #9
Bedankt voor de reacties. Ik heb inmiddels een geschikte 2k hechtprimer op waterbasis gevonden. Ook nog even navraag gedaan bij de fabrikant en die bevestigde dat deze primer wel geschikt was. Fabrikant gaf inderdaad ook aan grondig te ontvetten.
 

De Bob

 • #10
Werkse
 

Robbie's

 • #11
Een andere optie is om over de huidige vensterbank een plank met hoek te plaatsen en deze af te werken. Heb ik gedaan over onze zwarte stenen vensterbank en werkt goed. Vastgezet met dubbelzijdig tape en het zit al jaren en je ziet niet dat er een andere vensterbank onder zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Dat kan dus niet i.v.m. de ramen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #13
Er bestaan ook folies in allerlei kleuren, maten en motieven.
Deze zijn natuurlijk een stuk dunner en daarmee kun je het effect bereiken wat je wilt zonder last te hebben van de ramen en daarmee kun je ook de uitstraling bereiken die je wilt.
Wil je dus een houtlook of wel steen maar dan in een andere kleur dan is dat allemaal mogelijk terwijl je dat met verf niet zal lukken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #14
Het lijkt erop dat u travertin ( kalkzandsteen ) gepolijste vensterbanken hebt vanwege uw spiegelgladde ondergrond. Marmer lijkt mij sterk.

U dient het oppervlak na ontvetten en op te ruwen dmv schuren totdat een mat oppervlak is verkregen. Verwijder zorgvuldig schuurstof!
Breng een laag 2k watergedragen hechtprimer aan. Na droging hiervan licht opschuren, weer zorgvuldig schuurstof verwijderen en een toplaag 2k watergedragen lak aanbrengen. Dat kan in verschillende kleuren. Kiest u voor het behouden van de ondergrond structuur kan gebruikt u als primer een transparante versie en als afwerking een clearcoat ( transparant ). Hoe hoger de glansgraad des te slijtvaster.

Kies wel producten bij de vakhandel. Deze hebben op elkaar afgestemde producten. U slaagt hiervoor het beste bij een gespecialiseerd natuursteen vloer renovatie bedrijf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu