Naden in tafelblad steigerhouten tafel

Pookster

  • #1
Ik heb een buitentafel gemaakt van gebruikt steigerhout. Het blad bestaat uit 5 planken van 2 meter lang. Ik hou van robuust dus ik heb de planken niet geschaafd. De planken voor het blad heb ik dmv deuvels en houtlijm met elkaar verbonden. Dit is houtlijm voor buiten. Ik heb het een nacht laten drogen en vervolgens heb ik aan de onderkant 4 dwarsbalken bevestigd met schroeven voor extra stevigheid. Nu zijn er natuurlijk kieren tussen de planken maar deze zijn minimaal en ik vind het mooi.

Uiteindelijk heb ik de tafel nog behandeld met een olie voor hardhout. De tafel heb ik nu 2 weken in de tuin staan en het lijkt alsof sommige kieren groter zijn geworden. Mijn vraag is waardoor dit zou kunnen komen?
 

Fiesiekus

  • #2
Door de werking van het hout. Onder invloed van vocht- en temperatuur-wisselingen, zal hout altijd in meer of mindere mate werken.
 

Pookster

  • #3
Kan ik deze werking ook tot een minimum beperken door bijvoorbeeld andere houtverbindingen te gebruiken. Ik zie bij tafels voor binnen vaak verbindingen aan de onderkant van het blad, volgens mij heten die zwaluwstaartverbindingen. Is dat misschien iets?
 

Fiesiekus

  • #4
Denk 't wel; alleen moet die verbinding wel sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen.

Het samenstellen van meubels is een vak apart; het begint met de keuze van het hout, het deel van de boom en de wijze van zagen en ten slotte het samenstellen van de verschillende planken. Het fijne weet ik er niet van maar het is wel echt vakmanschap om een 100% scheurvrij tuintafel voor buiten te maken.
 

Pookster

  • #5
Daar ben ik inmiddels ook achter, het is echt vakmanschap. In mijn geval, het hoeft niet naadloos te zijn. Ik moet zeggen dat ik het zo leuk vind dat ik me er verder in wil verdiepen.
 

Woodworker

  • #6
Kieren tussen de planken? Dat klinkt alsof je de planken niet voldoende op elkaar hebt geklemd bij het lijmen. Het lijmen van een blad vereist een aantal flinke lijmklemmen (om en om boven en onder het blad) en haakse hoeken daar waar de lijmverbinding komt. Een oud trucje is steeds de twee planken die op elkaar komen samen in de bankschroef te zetten en tegelijk te schaven - op die manier past het altijd.

Duvels (of deuvels) werken trouwens niet echt nauwkeurig, dwz de planken liggen niet allemaal even "hoog". Aangezien je met steigerhout werkt is dit eigenlijk allemaal overbodige info... dat moet er nu eenmaal een beetje ongelikt uitzien. Mocht je iets van beuken of eiken willen maken, heb ik nog meer tips.
 

Pookster

  • #7
Dank voor je reactie. Ik heb de planken voor het tafelblad niet geschaafd. Er waren dus wel wat naden, wat niet erg was, maar ik heb het idee dat deze groter zijn geworden. Ondanks dat ik ze aan de onderkant nog verankert had.

De poten zijn gemaakt van 4 halve plankbreedtes (holle poot). Hierbij heb ik wel geschaafd zodat deze vrijwel naadloos zijn, deze zijn ook met deuvels gemaakt en zijn nog goed. Ik maak nog twee tafels en denk dat ik hierbij de zijkanten van de bladplanken gewoon ga schaven. Hieronder een foto van de tafel, ik ben er best trots op eigenlijk :D

Mijn uitdaging nu is om de zwaluwverbinding voor het tafelblad te maken. Pen verbindingen is geen probleem maar ik weet dat dit echt vakmanschap vereist.

 

Woodworker

  • #8
Ziet er prima uit, voor buiten. De verhoudingen (lengte, hoogte, breedte, overhang van het blad) kloppen zo op het oog. Ik begrijp nog niet helemaal waar je precies de zwaluwstaarten wilt hebben. Hoe heb je de verbinding van de liggers op de poten (direct onder het blad) gemaakt?
 

Dino_saurus

  • #9
Het resultaat ziet er erg mooi uit, dit zullen ze trouwens ook niet zomaar ongeoorloofd kunnen meenemen. :D
En als je zegt dat je de smaak te pakken hebt, zouden twee banken van steigerhout ernaast - in plaats van de plastic stoelen - het geheel dan niet afmaken :?:
 

Pookster

  • #10
Bedankt! De plastic stoelen worden zeker vervangen. Ik heb inmiddels een bank voor bij de tafel gemaakt en er komen nog twee stoelen bij. En ze moeten inderdaad heel wat moeite doen om deze mee te nemen. Al helemaal als je bedenkt wat voor moeite ik zelf al heb moeten doen om dat kreng in de achtertuin te zetten.

De zwaluwstaartverbinding zou ik eventueel aan de onderkant van het blad willen hebben. Steeds tussen de planken in. Ik begrijp even niet wat je bedoeld met de liggers. Ik heb de poten zelf met duvels en metalen hoekelementen aan het blad bevestigd. De dwarsbalken (zijn dit liggers?) tussen de poten heb ik ook met duvels en metalen hoekelementen bevestigd.
 

Woodworker

  • #11
Ik begrijp het. Zwaluwstaarten zijn denk ik niet zo geschikt voor deze toepassing, maar wel een uitstekende oefening in houtbewerken. Het is leuk ze eens te proberen op een paar reststukjes, met een beitel of een frees. Je ziet ze veel in lades.

Een meer voor de hand liggende verbetering van het ontwerp is de verbinding van liggers (horizontale balken die het blad dragen) met de poten. Met goed passende houtverbindingen kun je een tafel maken die stijver is dan met metalen hoekjes. Hiervoor kun je uitsparingen maken in de poot en in de twee liggers die daar op/in moeten, op zo'n manier dat het als een 3D-puzzel in elkaar past. Dan lijmen en schroeven. Schroefkoppen verzinken en alleen vanaf onder schroeven, zodat er geen regenwater in de kuiltjes blijft staan.
 

Pookster

  • #12
Bedankt voor de tip. Ben op dit moment met de tweede tafel bezig, dus daar kan ik deze verbeteringen in verwerken. Ik zou dus voor die liggers een pen-gat verbinding kunnen gebruiken. Enige nadeel is mijn ontwerp dat zich volgens mij niet goed laat lenen om op dit punt een dergelijke verbinding te maken. Dit komt omdat ik de liggers niet op het midden van de poten laat aansluiten maar aan de buitenkant. Zie tek.

afbeelding helaas offline gehaald
 

Pookster

  • #13
Ik heb in mijn nieuwe tafel toch een poging gedaan om zwaluwverbindingen tussen de bladplanken te maken. Zie hier het resultaat. Ik ben best tevreden.

afbeelding helaas offline gehaald
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu