Na-isoleren zolder/vliering vraag

Mkleinman64

 • #1
Ik heb besloten om dit jaar mijn zolder, mogelijk ook de vliering, na te gaan isoleren. Alleen ik zit met een paar uitdagingen waar ik tegenaan loop.

Mijn situatie:

Ik heb een behoorlijk hoge zolder. Ik heb begin vorig jaar de verbouwing klaar gekregen en onder andere een verlaagd plafond erin gemaakt zodat ik effectief er een opslagvliering bij heb gekregen. De onderkant van dit plafond is dichtgemaakt met gipsplaat, de bovenkant met vloerdelen.


Dit plafond is gemaakt van rondom balken die aan de voor en achtermuur vastzitten en met dragers is vastgemaakt aan de ravelen. Deze laag is gemaakt ruwweg tussen twee gordingen in. ( zie foto ).

In de kamers op zolder heb ik nog 1 gording zichtbaar, op de vliering heb ik er ook 1 zichtbaar.

Verder heb ik de zolderruimte opgedeeld in meerdere kamers dmv gasbetonmuren.

Mijn dakbeschot is licht geïsoleerd. Er ligt ongeveer 20mm PU of PIR schuim bovenop het dakbeschot ( 22mm spaanplaat ).Ik wil dus graag na-isoleren. Vanaf het beton naar de eerste gording is geen probleem, even afgezien van het zichtbare dakraam.

Maar hoe vanaf de eerste gording t/m de plafondbalken?
En vanaf het plafond naar de bovenliggende gording?

De bedoeling was om het Isover steenwol platen te gaan werken afgedekt met hun Vario KM duplex folie. Gasbeton is volgens mij behoorlijk dampopen. Hoe ga ik voorkomen bij de muren dat ik toch vochtproblemen ga krijgen? Of voorkom ik dat met deze folie?

Nu achteraf had ik eerst moeten isoleren en daarna het plafond e.d. moeten maken. Daar is het alleen nu een beetje te laat voor jammer genoeg.

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Als er bovenop je dakbeschot 20 mm isolatieschuim ligt is het ook nog eens aan de onderzijde van het dakbeschot isoleren vragen om problemen. Je sluit het dakbeschot dan op met een grote kans op vochtproblemen.

  Zijn de kamers die je gecreeerd hebt op de zolder verwarmd en hebben ze een verblijffunctie, of is het voornamelijk voor opslag? Als het voornamelijk opslag is zou je kunnen overwegen om de zoldervloer te isoleren in plaats van de dakzijde. Isoleren aan de onderzijde van de vlieringvloer lijkt mij sowieso geen probleem omdat de vloerdelen aan de bovenkant nog kunnen ademen. Je moet dan wel de gipsplaten aan de onderkant weer verwijderen, of een aantal vloerdelen aan de bovenkant lichten om de isolatie te kunnen plaatsen. Op de foto zie ik de vloer nog open liggen, is dit een oude foto?
   

  Mkleinman64

  • #3
  Ik wil het dakbeschot ook niet opsluiten. Ik wil een semi dampopen folie gebruiken. Isover Vario Duplex folie. Die claimt geschikt te zijn voor dit type na-isolatie.


  Dit is een oude foto, inmiddels zijn de kamers klaar. Twee van de 3 kamers krijgen een verblijffunctie ( 1 kantoor, 1 slaapkamer ). De andere kamer is een grote inloopkast die niet verwarmt is.

  Gaat met dit Isover folie het vochtprobleem ook optreden? En hoe kan ik het beste de isolatie aan de onderkant van de gipsplaten laten aansluiten?

  Dit gedeelte van de gipsplaten wegsnijden en daarna dat stuk volspuiten met PUR?

  Om of de gips platen of de vloerdelen er weer uit te halen om het plafond te isoleren? Daar zit ik niet echt om te springen.
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Als de leverancier schriftelijk wil garanderen dat deze folie geschikt is voor een dakbeschot dat aan de andere zijde al vrijwel dampdicht is afgesloten dan zijn wij niet degenen om u daarover negatief te adviseren.

  In dat geval zou ik als het om mijn dak zou gaan wel de preciese afwerking van naden en onderkant met de leverancier overleggen. Mogelijk dat aan deze afwerking speciale eisen gesteld worden om de regulerende werking van de folie te garanderen. Bovendien zorgt u er op die manier voor dat de materialen en werkwijze hun goedkeuring hebben om later als er toch vocht problemen mochten ontstaan sterker te staan.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu