Mysterieus lek douche kraan lekkage

Rien48

  • #1
Wie kan mij hulp geven in deze merkwaardige zaak?:
Ik ben in een huis komen wonen met een bad met een oude baddouchekraan van 1979. Een badkraan met twee draaiknoppen voor warm en koud, en vooraan een hendel voor douche/bad-keuze. Ik denk een Grohe.
Het probleem: Nadat ik enige tijd heb gedoucht, gaat het beneden in de hal lekken. Om het lek te lokaliseren heb ik het volgende geprobeerd:

1e. Het bad vol laten lopen, en daarna leeg. Geen lekkage. Dus afvoer uitgesloten.

2e. Badranden heel zorgvuldig afgekit zodat er geen water vanaf de badrand naar beneden kan sijpelen. Lekkage daardoor niet opgelost.

3e. Als ik met alleen de koude kraan open de douchesproeier gedurende 5 minuten op de kraan richt, lekt er beneden niets. Als ik de watertemperatuur lauw maak ( dus koude en warme kraan open) dan gaat het wel lekken. Dus lijkt te maken te hebben met de warme kraan.

4e. Als ik lauw water uit de douchesproeier laat komen, maar niet op de kraan richt (dus de sproeier in het bad leggen) dan lekt er niets. Dus gezelfde situatie als bij (3e) maar niet op kraan gericht.
Dus er moet van buitenaf water op de kraan komen om de lekkage te veroorzaken.

5e. Gedachte: Zou er dan water tijdens het openstaan van de warme kraan op een of andere manier via spleetjes tussen moeren/onderdelen van de warme kraan de muur kunnen instromen, waardoor het lekken wordt veroorzaakt?

Hiervoor heb ik van de warme kraan met goede kit alle naden op kraan en tegen de muur goed dichtgekit zo dat er 'van buitenaf' in elk geval geen water langs/door de kraan naar binnen kan sijpelen. Dit lost het probleem niet op.

Samenvattend: Er kan dus geen water van buitenaf de kraan in of de muur in. Maar het euvel doet zich alleen voor als er water op de kraan wordt gespoten en de warme kraan open staat. Komt het lekwater nu van binnenuit of van buitenaf? Is het mogelijk dat water bij openen van de kraan '' van binnenuit' vanuit de kraan de muur instroomt. Ik zou denken van niet. Maar ik weet niet precies hoe zo'n kraan intern werkt.

Wie kan mij een advies of suggestie geven?
Alvas hartelijk dank.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als eerste zou ik de kraan en de rozetten er af halen en kijken wat er achter de rozetten zit, de ruimte om de muurplaten moet goed afgekit zijn.
Daarna de kraan wer monteren en opnieuw proberen.
 

Rien48

  • #3
Jan, bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb nog nooit een kraan eraf gehaald. Eraf zal wel gaan, maar hoe moeilijk is het om hem er weer terug op te krijgen? Als dat niet lukt heb ik boven helemaal geen water meer.... Zou ik als onervaren persoon dat risico kunnen nemen?
Rien
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daar kan in principe weinig aan fout.
De twee moeren losdraaien en de kraan komt eraf.
De afdichting is met rubber tegen de s-koppelingen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Of de warm water leiding is lek die gaat meestal erger lekken in de vloer maar die zit in manter buizen, en gebeurt vaak als warm water gebruikt word dat het gaat lekken buis zet uit en drukt het water uit de mantel buis.
It de douche boven de hal :?:
Ik heb wel eens mee gemaakt dat het ook in de hal lekte die zat 3 meter van douche af hier was ook een w.waterleiding lek deze lekte tussen beton en smeerlaag en het water ging via de aarde buis die naar de hal liep en dat duurde altijd een poosje.
Water moest zich verzamelen.
En ook gebeurd het dat mantel buis niet geheel naar boven loopt en dat dan het water om hoog komt en je merkt er niks van.
 

Rein01

  • #6
Tegen wat voor wand staat je bad?
Is dat holle wand of een woningscheidende wand?

Ook is het van belang hoe de badrand op de tegels afgekit is.
1 Is er tot aan de badrand getegeld en is de spleet daartussen afgekit?
2 Is het bad tegen de tegels aan gemonteerd en daarna afgekit?

Ligt een beetje aan de hoeveelheid van de lekkage maar een koperen leiding zet bij warmer worden uit en kan dan misschien een lekkage veroorzaken die je in koude situatie niet hebt.... Misschien een beetje ver gezocht maar ik ben al de raarste dingen tegen gekomen in de praktijk.

Ik hoop dat je snel je lekkage opgelost hebt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wanneer u de warmwaterkraan van de wastafel opendraait lekt het dan ook ?
 

Rien48

  • #8
Dag Ron,
Dan maar proberen op hoop van zegen.....

Dag Henk,
Het gaat om het bad; dat zit boven de hal en de meterkast. Dus ook in de meterkast drupt het water naar beneden, gelukkig niet op de meters :-)

Dag Rein,
Het bad staat in een hoek tegen buitenmuren.
Ik denk dat de badrand tot aan de badrand getegeld is en de spleet daartussen afgekit. Maar zeker weten doe ik het niet, kan ik niet zien. Ik heb zelf een nieuwe kitrand aangebracht. Die laat absoluut geen water meer door.

Dag Jan,
Wanneer u de warmwaterkraan van de wastafel opendraait lekt het dan ook ? Antwoord: nee.
Het is zelfs zo, dat als ik de douchekop in het bad leg, dus niet op de kraan gericht met de warme kraan open, dat het dan niet lekt. Dus er moet echt water op de kraan komen wil het beneden gaan lekken. En als dat water is uit de koude kraan (dus met de warme kraan dicht) dan lekt het niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik denk dat het toch achter de rozetten in de muur en/of de mantelbuis van de warmwaterleiding loopt, wat al eerder geschreven is kan het water door verwarming eruit "gedrukt" worden en daardoor zou de lekkage kunnen ontstaan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ishet mogelijk dat u foto`s kan maken van situaties
 

Rien48

  • #11
En maar experimenteren!
En laat ik nu toch plekken zien waar de kitrand een beetje loslaat van het bad. En dat vooral onder de kraan.
Ik heb vervolgens (om dit weer uit te testen) een strook tape over de kitrand geplakt om de badrand te dichten. Vervolgens heb ik weer de vijfminuten-test gedaan (met de douchekop 5 minuten lauw water over de kraan en badrand gesproeid) met als resultaat: nauwelijks lekkage! Hè hè hè.
Kennelijk is de kitrand toch niet zo dicht als ik dacht.
Kan het zijn dat lauwwarm water makkelijker door kleine kiertjes kruipt dan koud water? En zeepwater - als ik mijn haar was gebruik ik shampoo :lol: ) is dan waarschijnlijk ook dunner.

Dus zal ik eerst moeten proberen om die goed dicht te krijgen. En dat leg ik dan ook maar aan dit forum voor.
Ik had toch speciale kit gebruikt die bedoeld is voor het kitten van kunststofbaden. Maar kennelijk is de hechting toch niet voldoende.
Wie kan mij zeggen hoe ik zo'n bad-tegel-rand het beste kan afdichten?

Groet,
Rien48
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Gewoon silikonen kit schimmelwerend.
evt van te voren goed ontvetten en het best is om hechting primer te gebruiken voor betere hechting.
 

EdP

  • #13
Voor kunststof moet je dan wel een zuurvrije hebben toch?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Inderdaad kun je voor kunststof beter zuurvrije of MSP kit gebruiken.

Het nadeel is wel, dat als je eerst sanitair kit gebruikt hebt, deze kit soorten niet meer de optimale hechting geven aan het oppervlak.

Het is dan aan te bevelen, om het oppervlakte eerst goed te reinigen met kitverwijderaar, zodat al de oude kit verwijderd is.

Daarna voorstrijken met een geschikte primer.

En ja, soms kan het kleinste gaatje of scheurtje in een kitvoeg grote gevolgen hebben wat betreft lekkage.

Ook is het zeer belangrijk, dat het bad of douchebak goed geplaatst zijn.
En dat er zo min mogelijk beweging in zit als die belast worden door het gewicht van het water en de persoon die er in staat/ligt.
 

EdP

  • #15
Als tip voor Rien: laat dus vóór het kitten het bad vollopen met water. Dat legt lekker veel gewicht in de schaal.
 

Rien48

  • #16
Hallo Peter,
Weliswaar had ik de eerste keer ook gekit met zuurvrije siliconenkit. Maar wat er voorheen op gezeten heeft dat weet ik niet.
Die 'kitverwijderaar' en hechtmiddel, zijn die gewoon bij de doehetzelver te krijgen?

Is het verstandig om het randje van het bad eerst ruw te schuren?

Als het afdichten met kit goed gebeurt, kun je er dan van uitgaan dat het vele jaren meegaat? Want ik zit me af te vragen of er gaan andere middelen bestaan. Je zou kunnen denken aan tweecomponentenspul. Of iets in de trant van witte dakreapatiepasta met vezeldoek erin. Of is siliconenkit toch het beste?

En EdP,
Is het bad laten vollopen serieus of een grapje? Want dan moet je denk ik ook tijdens het uitharden gedurende 1 of 2 weken het bad vol laten staan. Of zie ik dat verkeerd?
 

EdP

  • #17
Dat was geen grapje. Als je gekit hebt moet de kit toch eerst drogen en uitharden, dan ga je niet meteen douchen mag ik hopen. Volgens de beschrijving is de uitharding 2mm na 24 uur. Het lijkt me dat je dan wel weer het bad kunt laten leeglopen en douchen met enige voorzichtigheid. Een dagje langer (als het kan) zou ook mooi zijn natuurlijk.

Als het kitten goed gedaan is kan het inderdaad vele jaren goed blijven. Tip van de leverancier: droog de kitnaad af na douchen/baden, daarmee hou je schimmels nog langer weg.

Kitverwijderaar is bij elke bouwmarkt verkrijgbaar, dat hechtmiddel zou ik niet weten, maar ik zou zeggen: wandel eens binnen bij een bouwmarkt of een sanitairspeciaalzaak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
:prima:
 

Rien48

  • #19
Ik zal het binnenkort eens gaan proberen om de rand opnieuw te kitten. Voorlopig is door de tape het lekken nagenoeg gestopt, dus ik kan op mijn gemak een en ander voorbereiden.
Allemaal hartelijk bedankt voor de adviezen ensuggesties.
Ik zal te zijner tijd laten horen hoe het afgelopen is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu