MV op 1 buis aansluiten in plaats van 2

MarkRB

  • #1
Hallo,

Ik volg het forum al een tijdje en heb veel nuttige tips gevonden. Echter, nu heb ik een uitdaging waar ik het antwoord niet op heb kunnen vinden op het forum.

Situatie:
Op de tweede verdieping van mijn huis is een washok waar ik graag een tweede badkamer wil realiseren. Op de plek waar ik de douche wil maken, loopt een spirobuis (125 mm) vanaf de MV box naar de begane grond waar de keuken en een toilet op is aangesloten. Ook loopt er vanuit de MV box een spirobuis (125 mm) recht naar beneden naar de badkamer op de eerste verdieping. De derde (en laatste) aansluiting op de MV box komt uit in het desbetreffende washok / tweede badkamer.

Probleem:
Eigenlijk wilde ik de buis naar de keuken en toilet verplaatsen naar een plek waar ik er geen last van zou hebben en daar dus door de vloer boren. Echter, lopen er leidingen of waterafvoer op die plek en dan is boren daarmee geen optie.

Een andere oplossing is om de buis die nu naar de badkamer (op de eerste verdieping) gaat, ook te gebruiken voor de keuken en het toilet. Dit zou dan met een T-koppeling in die badkamer moeten, zodat er dan bij alle ventielen gewoon ventilatie blijft bestaan.

Vragen:
Kan ik dit zonder problemen doen? Eventueel met het opnieuw afstellen van de ventielen. Moet ik nog ergens anders op letten?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

CV__

  • #2
Nee, de luchtsnelheid in de leidingen zal veel hoger worden, waardoor je meer kabaal krijgt. Door de hogere snelheid wordt de weerstand ook crucialer en zal je afzuigbox harder moeten werken. Dat is nog een extra portie lawaai. Naast natuurlijk extra energieverbruik.
 

MarkRB

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Duidelijk verhaal! Helaas heb ik daarmee een optie minder en moet ik op zoek naar iets anders.
 

Roykes

  • #4
Het antwoord van CV_ is erg kort door de bocht, en eigenlijk nutteloos

je wilt op 1 buis dus een keuken, toilet , en badkamer

- toilet 25m3/h
- badkamer 75 m3/h
- keuken 75m3/h

dan heb je totaal 175 m3/h wat dus gewoon door een 125mm kan zonder al te veel hoge snelheid.
daarbij koppel je je badkamer bovenaan aan en zal de plek waar de hoogste snelheid zit boven in het plafond/zolder zijn eventueel een geluiddempende slang op de buis voor je box doet wonderen!

is het 1 rechte buis? of zitten er veel bochten in? is het 1 rechte buis van beneden naar boven heb je bijna geen drukverlies in je kanalen waardoor je box ook niet extra hard hoeft te werken.

ventielen zal je opnieuw moeten inregelen. dit kun je zelf niet doen omdat je daar de apparatuur niet voor hebt. ( en ik denk dat je deze ook niet kan huren)
 

MarkRB

  • #5
Bedankt voor de reactie! Op dit moment zit er één haakse bocht in de buis naar de keuken en het toilet. Daar komt er nu dan één bij, omdat ik in de badkamer op de eerste verdieping een t-stuk moet plaatsen.

Dus eigenlijk geef je aan dat het wel moet kunnen?
 

CV__

  • #6
Het antwoord van Roykes is erg lang door een veel krappere bocht, en eigenlijk nutteloos.

De "apparatuur" is gewoon een luchtsnelheidsmeter met een hoedje. Is gewoon te huur, en ook te koop.

200 m3/h door 125 mm buis geeft 4,5 m/s... ofwel ruim 16 km/h

Verdubbeling van snelheid geeft een verviervoudigen van drukverschil. Verviervoudiging van het drukverschil geeft een.... verviervoudiging van het opgenomen vermogen bij je afzuigbox.

Er zitten niet voor niks aparte kanalen aan...
 

Roykes

  • #7
Gast... ben je geïrriteerd? dan moet je niet overal antwoorden op schieten waar mensen niets aan hebben.

je hebt alleen in de laatste meters een snelheid van 4,5 meter. dit is niks geks hoor.

1 bocht is niks, ik zou het wel aandurven hoor!

over het drukverschil daar heb je gelijk in maar het het kanalen systeem wat er achter zit is zo kort dat dat echt geen probleem is.

dukverlies bij 200 m3/h is 2.5 pa/m dit is het laatste stuk dus hooguit een meter 5

de rest is 100 m3.h en een drukverlies van 0.7pa/m

bijna niks dus. alles is relatief dat word nog eens vergeten.

Dat je het wel kan huren ( wist ik niet!! dank voor deze geweldige inbreng cv...) is alleen maar goed als dan kun je alles zelf ook inregelen.
 

CV__

  • #8
Nee hoor, ik ben niet geïrriteerd. Jij schijnbaar wel? Is het vervelend als je betrapt wordt op een beunadvies?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Hou het netjes heren.

Het is duidelijk dat teveel aansluitingen op één buis niet optimaal is, en eigenlijk vermeden moet worden. Maar als er geen alternatief is...

Gebruik geen T-stuk maar een Y-stuk. Haakse bochten vermijden en als het kan een ruimere straal gebruiken.

Let op een stuk flexibel bij de box. Minimaal 50cm.
 

Roykes

  • #10
Nee hoor niet geïrriteerd, echter een losse flodder antwoord wat jij gaf heeft iemand niets aan... soms is de praktijk net wat anders als de theorie.
 

MarkRB

  • #11
Met een Y-bocht kom ik ook nog wel weg, ik kan in de badkamer wel een koof maken. Ik heb bij de MV box op dit moment al wel flexibele buis, maar nog niet lang genoeg. Nu gaat deze box iets verplaatsen op de muur, zodat ik makkelijk aan de 50 cm kom.

Belangrijkste is dat ik in ieder geval opties heb. Ik ga nog steeds kijken of ik een tweede gat door de vloer ga maken, óf dat ik alles op één buis ga aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu