MV, maar geen aanvoer?

LuukNL

  • #1
Hoi, in mijn woning uit 1999 staat op de zolder een MV unit en zijn er afzuigpunten in badkamer, toilet en keuken (2x)
Er is echter nergens toevoer van verse lucht, geen roosters in de kozijnen oid. 's Morgens zij de ramen (dubbel glas) beslagen en luchten we om dit weg te krijgen, als het buiten koud is en het huis vol is met mensen beslaan alle ramen.

Graag zou ik jullie willen vragen:
- Hoe dit systeem ontworpen; waar moet de verse lucht vandaan komen?
- Waarom zijn er in de keuken twee afzuigpunten 30 cm naast elkaar op hetzelfde kanaal? (Ik heb in de keuken zelf een afzuigkap geplaatst en de afvoer hiervoor door de gevel gevoerd.)
- Hoe kan ik dit systeem verbeteren?
- Ik wil graag een houtkachel gaan plaatsen, zal dit problemen geven?

Alvast bedankt voor het lezen en antwoorden!

Luuk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Heb je niet toevallig ook mechanische aanvoer? Dus een WTW-installatie?

De twee ventielen in de keuken doen dat vermoeden, al zitten ze dan niet op hetzelfde kanaal.
 

Xr8

  • #3
Luchttoevoer kan ook komen door een kier onder de deur te houden. Dat er in een keuken twee vlak bijelkaar zitten is ervoor om op een ervan een motorlozen wasemkap te kunnen plaatsen. Doordat hier een klep in zit zorgt het andere ventiel voor ventilatie in de keuken als de wasemkapklep gesloten is.

Bij plaatsing van een MV box is deze in de regel geschikt om een woning te ventileren in wc, douche en keuken.

Als je een houtkachel wilt gaan plaatsen dan zul je zeker moeten zorgen voor voldoende aanvoer van verse lucht. Je dient ten alle tijde te voorkomen dat je MV het rookgaskanaal gaat gebruiken als luchttoevoer!!

Succes.
 

LuukNL

  • #4
Nou, ik heb het gecontroleerd en beide ventielen in de keuken zuigen af, dus inderdaad is het logisch dat 1 van de 2 voor de wasemkap bestemd is. (zonder motor dan?)
De deur tussen de hal en woonkamer heeft een fikse kier, maar de voor- en achterdeur zijn voorzien van een tochtstrip (sinds de bouw zo te zien) dus het blijft voor mij een vreemd verhaal. Als ik in de achterdeur (woonkamer) een ventilatierooster plaats met een oppervlak gelijk aan de afvoer van de haard zou dat dan voldoende zijn? Of kan ik beter nog 1 of 2 roosters bijplaatsen om extra capaciteit te creëren?

Bedankt voor de hulp!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Voor m'n gevoel was 1999 nog dichtbij, maar toen waren er waarschijnlijk nog geen wtw's :)

Misschien kan je de lucht voor de haard van buiten halen, of uit de kruipruimte. Verder is het inderdaad verstandig wat roosters te gaan plaatsen.

Is je dubbel glas aan de binnenkant beslagen? Je kan overwegen om dit te vernieuwen (of over een paar jaar), dan ben je van dat condens af, en kan je meteen roosters erboven zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu