Muurverf over hout?

Wimbouwt

  • #1
Ik wil een slaapkamer verven die deels bestaat uit een schuindak die is afgewerkt met spaanplaat met een dunne laag hardboard over de naden van de platen zitten latten getimmerd van vurenhout. De vorige bewonder had de gestucte muren en dak inclusief het houtwerk (op de plinten na) geverfd met muurverf. Ik heb de muren en het dak glad geschuurd de houten afdek laten kaal geschuurd en wil nu de hele ruimte verven (exclusief de plinten) verven met muurverf.
Ik heb bij verschillende bedrijven nagevraagd of die kan en hoe eventueel de ondergronden voor te breiden, maar kreeg niet een overduidelijk antwoord of dit kon en hoe dit eventueel te doen.
Om voor iets meer zekerheid te gaan heb ik besloten om voor een a-merk muurverf van Sikkens Alphatex SF Mat te kiezen, omdat dit het enige merk was waar bij de documentatie gesproken wordt over toepassing op plaatmateriaal.

Heeft iemand ervaring met het voorbereiden en verven van dit (vurenhout en spaanplaat met dunne hardboard laag) soort ondergronden en misschien tips heeft hoe dit het beste aan te pakken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou eerder kiezen voor een acryl verf, dus eerst 2 keer gronden met acryl grondverf en dan een matte acryl afwerklaag. Zulke verf is gewoon veel beter geschikt voor hout dan latex verf. Eventueel kun je ook kiezen voor zijdeglans. Heeft wat meer uitstraling, is van veel meer merken te koop en kun je beter afwassen dan mat.

Muurverf (latex?) kan wel, maar je loopt al gauw de kans dat het bij hoeken en voegen gaat brokkelen, vooral als een en ander wat beweegt. Hetgeen bij een schuin dak niet ondenkbaar is.
 

Wimbouwt

  • #3
Na wat googlen begrijp over "latex"- en acrylaat verf is dat acrylaat verf van hogere kwaliteit is en dat de bestandsdeel latex niet meer wordt toegepast.
Ik wil een klein beetje structuur in verf: kan dit ook met acrylaat of werk je dit altijd strak af? Wat ook erg verwarrend vind of ik voor de muren waar nog een gladgeschuurde laag muurverf op zit hecht primer of voorstrijkmiddel moet gebruiken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu