Muurverf heeft na het opdrogen (veel kleine) barsten

Mich^

  • #1
Beste mensen, Ik ben nu mijn muur aan het verven. Dit is van oorsprong een baksteen muur, waar al meerdere lagen verf op heeft gezeten. Ik heb de muur schoongemaakt en ben met een nieuwe laag verf begonnen. Vanochtend echter zag ik dat er op sommige plaatsen heel veel barstjes waren ontstaan. Soms zelfs over een oppervlak van meerdere stenen, maar meestal in de kieren die in de baksteen zelf zitten.

Wat kan ik nu het beste doen om het toch nog mooi te krijgen? Een nieuwe laag er overheen smeren hielp iig niet. Moet ik alles gaan schuren?

De muurverf was van het merk Flexa, (een kleur uit Kenia :D )

Bedankt vast
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Fotootje?
 

Mich^

  • #3
Post ik morgen
 

Mechas79

  • #4
Beste Mich,

Het probleem wat u heeft, komt door spannings verschillen tussen top laag en ondergrond. U zegt zelf dat het op SOMMIGE plaatsen gebeurd, dus het ligt niet aan de oude verf.

Is het misschien het gevaal geweest dat er candelaars of iets dergelijks op de muur hebben gehangen? Is het een muur waar bijv een eettafel tegen aan zit?
Als dit het gevaal zou zijn, dan heeft de door u gebrukte verf geen "grip" op vettige ondergronden waardoor je craquele krijgt. Dit is enkel te verhelpen door alles weg te schuren en opnieuw te schilderen.

Wat ook kan zijn is dat als de muren voorheen wit waren, de craquele er al in zat en door nu een tintje te geven, deze gaan opvallen.

Opzich is baksteen een ondergrond die gigantisch veel water opneemt, dus voordat men daar nog maar 1 laag verf op zet, is het verstandig om het te impregneren en cement al helemaal.
Nog een tip, baksteen/ cement zijn zeer alkalisch, altijd muurverf op acrylaat basis gebruiken, anders krijgt u verzeping, ( hetzelfde verschijnsel al alkyd op alkalische ondergrond)

Dus, mijn advies is dan nogmaals om alles af te schuren en opnieuw doen.
gr
 

Mich^

  • #5
Ik heb vandaag alle delen waar er barsten inzaten opgeschuurd, tevens ook heel de muur een beetje meegenomen. Daarna zo licht mogelijk verf eroverheen gerold. Dit omdat ik het vermoeden heb dat het er veel te dik opgesmeerd is. Volgens mij is dit reden 1 dan er barstjes ontstaan zijn.

Na de nieuwe laag ziet er tot nu toe prima uit. Ik zag dat ik hier en daar een plekje vergeten was maar die schuur ik later nog wel ff bij en die er een nieuw likkie verf op.

Fotos komen nog steeds, heb hier geen kabeltje liggen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Dat klopt. Dit ziet men vaak bij te dik opgebrachte muurverf op steenachtige ondergronden.

Een praktijk tip om bakstenen muren te schilderen: de ongelijkmatige vorm van de stenen nodigt uit om muurverf te dik op te zetten om de kuilen en groeven in 1 x op te vulllen.

Neem een blokwitter en breng de 1e verdunde muurverflaag op. Tamponeer de verf ahw in de stenen en rol daarna met een kortpolige roller de muurverf na. Breng vervolgens met de roller de 2e laag aan.

Een dergelijk systeem passen we ook toe bij het schilderen van spachtelputz indien we dit niet kunnen spuiten.
 

Mechas79

  • #7
Klopt, toen ik kieren las dacht ik al aan dikkere laag verf, dit is iets waar de ene muurverf iets meer gevullig is dan anderen...

De alkalische eigenschap van cement en hydrofiele werking van de baksteen is natuurlijk enkel van belang bij het schuren tot aan deze, anders niet..

gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu