Muuruitsparing zagen: hoe stenen minder gezaagd laten lijken

Evduijn

  • #1
Hallo

ik moet binnenkort in een buitenmuur een uitsparing zagen t.b.v. een te creeeren portaal voor de nieuwe voordeur
Ik heb wel ervaring met zagen van muuruitsparingen, alleen meestal is het voor een deur, kozijn, nu is het voor een toegang van een buitenportaal (daarachter wordt - verdiept - het nieuwe voordeurkozijn geplaatst)

Ik vroeg me af of er een manier is om de zaagsnede waar je dus tegenaan blijft kijken een natuurlijker aanzicht kan geven
Het betreft een oud huis, elders in het huis werden later aangebrachte uitsparingen voor een raampje e.d. voorzien van een dun laagje cement op het gezaagde oppervlak, alleen dat is hier niet wenselijk (oogt lelijk)

Mijn vraag daarom: Bestaan er methodes (geeedschap?) waarmee je het steenoppervlak wat gezaagd is weer wat ruwer kan maken zoals de steen oorspronkelijk is?

zie voorbeeld-foto, hier betreft op die foto echter een van oorsprong aanwezig portaal die dit probleem uiteraard niet kent ;)

 

Geus

  • #2
Ik denk dat het erg moeilijk wordt een gezaagde steen eruit te laten zien als de oorspronkelijke stenen. Bij mijn broer is er gezaagd t.b.v. een wat verdiept kozijn. Daar zijn alle gezaagde stenen eruit gebikt om te worden vervangen door gerecyclede halve stenen, waarbij de zaagkant uit zicht komt. De hele boel is opnieuw gevoegd en dat ziet er netjes uit. Bij mij is gezaagd en hebben ze de gezaagde stenen laten zitten. De zaagrand is wat rond geslepen en mij is gezegd dat de tijd zijn werk moet doen. Ik twijfel of dat er op termijn net zo goed gaat uitzien als bij mijn broer.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
De beste manier is de stenen uithakken en schoongebikte bestaande stenen in te werken.

Als je toch wilt zagen krijg je bij een steens muur zoals op de foto de zaagsnede nooit mooi in het verband.

Als de stenen niet gezand zijn Kan je ze bewerken met hamer en steenhouwers beitels maar je moet wel een vakman zijn om het er een beetje echt te laten uitzien
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Met een naaldhamer misschien.
 

Evduijn

  • #5
Hallo

bedankt voor jullie reaktie

Geus, ik weet het, het inmetselen van stenen met een ongezaagd oppervlak is een optie alleen best veel werk, de hoogte van het portaal is 2m70 en de muren zijn aan weerszijden steens. Maar dit is het noodscenario, hoopte alleen (missch tegen beter weten in) op een oplossing die minder werk teweeg brengt ;)

"Broertje", wat bedoel je precies met dat wanneer je een steense muur zaagt, je eea nooit in het verband krijgt?

wgb, bedankt voor de tip, ik werd door iemand anders ook al geattendeerd op het bestaan van zo'n soort apparaat alleen hij kende de naam er niet van. Nu dus wel. Inderdaad staat er (na wat ge-googled te hebben) bij dat het apparaat ook gebruikt wordt om stenen ruwer te maken. Zat net al even op marktplaats te zoeken naar een goedkoop exemplaar (want het zijn geen apparaten die je als particulier veel gaat gebruiken, vandaar ;)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Huren kan ook. :wink:
 

Evduijn

  • #7
Ja thanks da's waar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu