Muurtje slopen ivm dakkapel

Timpel

  • #1
Beste klussers

Wij hebben onlangs een dakkapel laten plaatsen, echter stond er nog een muurtje 'in de weg' om het maar zo te zeggen.]

Dit muurtje is massief en gewapend. Het is ongeveer 8 cm dik. Het muurtje lijkt niet vast te staan aan de grond, noch aan de muur (zie foto's hieronder). Op de bouwtekening is het muurtje getekend, maar er staat niks bij over een stabilisatiewand (wat bij een muurtje op zolder wel het geval is). We hebben al lang gediscusseerd over het nu van het muurtje, maar feit is: als we de extra ruimte gecreeerd door de dakkapel willen benutten moet het muurtje weg.
Waarschijnlijk moet er iets anders in de plaats van het muurtje (een I of H profiel?)

We zouden graag jullie bevindingen horen met betrekking tot deze uitdaging.

(PS volgens de plaatsers van de dakkapel was het in eerste instantie bij het optekenen van de offerte 'geen enkel probleem' om dit muurtje 'even' weg te halen. Maar dit bleek achteraf toch wel een iets grotere uitdaging).

Alvast bedankt

Tim


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Was er geen constructieberekening nodig voor de vergunning? Je kan deze vraag stellen aan je constructeur.

Het is in ieder geval geen stabiliteitswand. Hooguit een dragend knieschot voor de kap. Als dat laatst zo is, dan moet de kap + dakkapel nu op een andere manier dragen.
 

Timpel

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Nee, de vergunning ging zonder berekeningen. We hebben alleen een foto opgestuurd van hoe we het zouden willen en de gemeente vond dat goed ?

Voordat de dakapel erop zat, was het dak op geen enkele manier bevestigd aan het muurtje, het muurtje stond dus los van het dak en het dak rustte op geen enkele plek op de muur.

Het beste is dus om contact te leggen met een constructeur die ons advies kan geven?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als het niet dragend was kan het muurtje gewoon weg. De dakkapel draagt er in ieder geval niet op, dus als er al een dragende werking was, is die er nu in ieder geval niet meer.

Dan gaan we er maar vanuit dat de dakkapel plaatsers weten wat ze doen.
 

Timpel

  • #5
VOor de volledigheid, we hebben het muurtje laten weghalen na overleg met een constructeur, die ons ervan overtuigde dat het muurtje geen dragende functie had.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
IJkenhout schreef:
Dan gaan we er maar vanuit dat de dakkapel plaatsers weten wat ze doen.
Hoewel het niet aan ons is om dit te beoordelen, is het wel een heel gevaarlijke aanname. Zowel de verkopers als de plaatsers van dakkapellen hebben meestal geen constructeurs-achtergrond. Slechts enkelen hebben een achtergrond als timmerman.
 

Timpel

  • #7
Klopt helemaal, dat vonden wij dus ook. Vandaar dat we een constructeur ingeschakeld hebben, die heeft de originele bouwtekeningen bekeken en daarop zijn uitspraken gebaseerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu