Muurtje met fundering metselen bij lage temperatuur?

Grondig

  • #1
Ik wil een tuinmuurtje/pilaartje metselen van ca. 1m hoog, met een kleine fundering eronder van beton. Er moet uiteindelijk een ijzeren poort aan kunnen hangen (ca. 1.5m breed, 1m hoog).

Ik vraag me af tot welke temperaturen de cement/beton nog goed sterk uithardt. Ik heb gelezen dat bij 5 graden de eindsterkte van cement al met 50% afneemt. Nu twijfel ik of het wel verstandig is om deze klus nu nog te gaan doen. De verwachte temperaturen zijn de komende week ca. 10 graden overdag, en 5 graden 's nachts.

Wat is jullie advies?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De eindsterkte neemt niet af, het duurt alleen langer voor dit bereikt wordt.
Zolang het niet vriest, kan je metselen. Afdekken of inpakken met een dekkleed is onder de 4 graden wel aan te raden.
 

Grondig

  • #3
Ik heb gezocht naar informatie over adviezen mbt metselen in de winter en kom toch echt meerdere keren tegen dat de sterkte bij lage temperaturen afneemt:

"De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt." Site.

"Zelfs als de thermometer niet beneden de nul graden zakt, heeft de lage temperatuur effect op het beton. De sterkteontwikkeling verloopt langzamer dan bij hogere temperaturen." Site.

Daarom ben ik toch niet zeker of het wel verstandig is om bij temperaturen rond de 5 graden te metselen / betonstorten. De langere uithardtijd geen probleem, maar omdat aan de pilaar een poort komt te hangen is de sterkte echt belangrijk. De grote vraag is natuurlijk: met hoeveel neemt de sterkte af en is dit acceptabel in mijn situatie? Omdat ik geen ervaring heb met pilaren metselen bij koud weer hoor ik graag een ervaringsdeskundige.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het goede advies is gegeven. Je vindt zelf wat anders, al staat er in de link die je geeft hetzelfde: uitharding gaat langzamer bij lage temperaturen.

Uiteraard mag je wachten tot het voorjaar. Succes met je klus!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zolang je verse metselwerk niet bevriest heeft een lage
temperatuur alleen en vertragende werking op de sterkteontwikkeling
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu