Muurplaat en gasleiding infrezen toegestaan?

Matje

  • #1
Op het leidingplan van onze nieuwe keuken - verstrekt door de keukenleverancier - is gesteld dat de gaskraan max. 45mm uit de wand mag steken :?

Om binnen deze maatgeving te blijven lijkt het mij noodzakelijk om de gasleiding en de muurplaat in de muur te frezen. Op de muurplaat kan dan een haakse gaskraan worden gemonteerd. Is dit toegestaan volgens de betreffende NEN als er met soldering en daartoe geschikte materialen wordt gewerkt?

Wat is hedendaags gebruikelijk voor wat betreft bovenstaande situatie? Zou een rechte gaskraan gemonteerd op een gasleiding op de wand ook volstaan voor wat betreft <45mm?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Je mag je muurplaat gewoon op de leiding solderen, denk er wel aan dat je een mantelbuisje om de leiding heem doet.

groeten b.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De gaskraan moet bereikbaar zijn en blijven, ik vind het vreemd dat de leverancier dit voorschrijft.
Ook de slang moet bereikbaar zijn omdat deze om de 5 jaar vervangen dient te worden.
Ik heb wel eens eerder meegemaakt, de gaskraan wordt dan achter een korflade geplaatst, dat mag dus ook niet want de kraan moet ten alle tijde bereikbaar zijn.
Als u de leiding in de muur legt loopt u de kans dat de aansluiting waar de slang op komt precies op het midden van de achterplaat terecht komt, dit is afhankelijk van de ruimte achter de keukenkastjes.
 

Chathanky

  • #4
Waar komt je gaskraan te zitten?
In een keukenkastje of achter de vaatwasser? :mrgreen:
Als het in een normale keukenkast uitkomt is deze altijd bereikbaar.
Om de gaskraan nu 15 cm uit de wand te plaatsen is niet zo handig. De kraan steekt dan erg ver door. Als er een lade komt te zitten kan die 45 mm net voldoende zijn om de lade open en dicht te krijgen. Als het goed is heb je een duidelijke tekening hoe de keuken er uit komt te zien.

Als de achterplaat op 2 cm van de wand komt te zitten steekt de afsluiter 2 cm door je achterplaat en zit hij netjes.
Als de plaat op 4.5 cm van je wand komt te zitten moet de keukenkoning :mrgreen: De sparing iets groter maken zodat je gaskraan goed bereikbaar blijft.

Het belangrijkste is dat je weet hoeveel ruimte je hebt achter je keukenblok en de locatie waar de kraan komt te zitten.
Als dit 45 mm is kun je de gasleiding met muurplaat op de wand bevestigen en is infrezen niet nodig. Op de muurplaat plaats je de gaskraan en die steekt dan net door het keukenkastje. De keukengigant zal daar een sparing zagen zodat de kraan door je achterplaat steekt.
Als de kraan 15 cm doorsteekt is dat niet netjes en de leiding met kraan is dan niet voldoende ondersteunt.

Op je tekening staat al het goed is hoeveel ruimte je hebt om je leidingen weg te werken. Als je het netjes doet hou je precies genoeg ruimte over om de gaskraan te monteren en mocht het nodig zijn te hermonteren als de keuken geplaatst is.
Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met het keukenbedrijf.
 

Xr8

  • #5
Je kunt het kooktoestel ook met een vast stuk koper aansluiten. Dat hoef je niet te vervangen en heb ik zelf een beter gevoel bij dan een weggebouwde slang. De praktijk is namelijk dat deze toch niet vervangen word. De keukenmonteur zal dit waarschijnlijk niet doen, die moeten in de regel zo snel mogelijk weer weg. Heb zelf meegemaakt dat ze niet eens de gasslang monteren.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Of ipv koper met een anaconda(rvs gasslang) daarvoor gelden dezelfde regels als een koper buis.
 

Xr8

  • #7
Inderdaad, die zijn ook handig.

Succes.
 

Matje

  • #8
Nog even wat nagezien in de tekeningen. De gaskraan is geprojecteerd achter een ladenblok waar boven het kooktoestel komt. De vrije leidingruimte ter plaatste is gesteld op 30mm. De laden zijn dermate "hoog" (>40cm) dat het mijn inziens het mogelijk moet zijn om via een openstaande lade de gaskraan te bereiken. Hanteert de NEN o.i.d. ook nog een definitie van "bereikbaarheid"? Anders lijkt mij dit wel een erg relatief begrip :? :mrgreen:

De keukenleverancier heeft in het contract uitgesloten dat hun het gaskookstoestel zullen aansluiten (verzekeringsissue). Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het aansluiten middels "vast" koperwerk of RVS flexslang. Is een haakse kraan met 1/2" draad hiervoor wel een goed uitgangspunt of zijn er betere oplossingen :?:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu