Muurdoorvoer afzuigkap monteren

Gft

  • #1
Hoe monteer je een muurdoorvoer voor een afzuigkap? Er is verbazingwekkend weinig over te vinden op internet.

Ik kom online veel van dit soort muurdoorvoeren tegen waar het buisgedeelte slechts enkele centimeters lang is. Dan kom je toch midden in de spouwmuur uit in plaats van in de woning? Als je dat al haalt, want in dit specifieke geval is de doorvoer slechts 5cm lang.

En (hoe) moet je hier nog een terugslagklep aan/in monteren?

En hoe werk je het af? Pur rondom de buis?

Alvast bedankt voor de informatie!

1645302387640.png
 
Laatst bewerkt:

DaKo

  • #2
Er zijn ongetwijfeld mensen die het beter weten :-), maar bij mij is het zo dat een flexibele spiraalbuis door de muur heen gaat waar het onderdeel op jouw foto op wordt aangesloten. Hoe het zit met een terugslagklep weet ik niet, maar je hebt ook uitstroomroosters waar dat bij in zit (overdrukroosters)
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Screenshot_20220220-105022_Chrome.jpg


Je kunt zoiets gebruiken. Die kun je gewoon op maat schuiven. Of je maakt gewoon een stuk pvc buis aan je rooster en duwt die door het gat naar binnen. Of je trekt een flexibele als je die wilt gebruiken uit tot je buiten bent en maakt daar dan het rooster aan vast. Niet zo moeilijk.

Verder werk je het niet af want hij valt geheel over het gat en werkt het dus af. Tenminste als je netjes een gat boort met een diamantboor van de juiste afmeting en niet gaat lopen hakken met een hilti...
Als het goed is zit er een rubberen afdichting achter die het water buitenhoudt. Afkitten kan natuurlijk indien gewenst.

Terugslag klep wordt normaliter geplaatst op de afzuigkap en zit er dan vooraan bij de uitgang van de motor.
 

Gft

  • #4
Dank je voor je reactie!

Wat ik nooit zo goed begrijp is dat er altijd wordt gezegd: hoe groter de diameter van de buis (en daarmee het gat in de muur) , hoe groter de afzuigcapaciteit. Maar als je aan de buitenzijde een rooster monteert zoals op jouw foto, is dat toch de zwakste schakel in de keten? Waardoor de afzuigcapaciteit aanzienlijk lager wordt, ondanks de grote diameter buis aan de binnenkant?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Hoe meer er doorheen past hoe beter in principe. Maar je afzuigkap heeft een uitgang van bijv 100mm of 125 of 150mm. Dit is dus je indicatie voor buisdikte. Tegenwoordig is het veel 150mm maar vroeger was 100mm heel normaal. Zo min mogelijk bochten, gladde buis en zo kort mogelijke afstand is belangrijker. Echter zou ik je aanraden om iniedergeval de doorvoer 150mm te maken. Dan ben je op alle situaties in de toekomst voorbereis. En dus ook een rooster met een 150mm aansluiting.
 

Gft

  • #6
De doorvoer is opgeboord naar 150mm en ik heb 150mm spirobuis aangeschaft. Ik ben benieuwd hoeveel geluid het gaat schelen ten opzichte van de 110mm muurdoorvoer en flexibele buis van voorheen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Let erop dat het rooster dat je toepast voldoende vrije doorlaat heeft. Anders gaat de lucht wervelen in het kanaal. Met als gevolg een lagere afzuigcapaciteit en geluidshinder.
 

Gft

  • #8
@Mn22 ik heb voor een overdruk lamellenrooster gekozen.
 

Gft

  • #9
De keukenmonteur adviseert om eerst vanaf de afzuigkap een kort stukje flexibele buis te gebruiken, om vervolgens de bocht en de rest van de buis uit te voeren in spirobuis. Dit, omdat je dan voorkomt dat je trillingen krijgt en hoort door de aansluiting op de afzuigkap zelf.

Wat is jullie ervaring/mening?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #10
Ja maar dan kort en strak mogelijk dus geen verlies in diameter.
Dus geen uitgetrokken flexibele buis waardoor de diameter verkleint wordt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Volgens mij is het net andersom, een niet uitgetrokken buis lijkt mij iets groter qua interne diameter.
 

DaKo

  • #12
Ronny schreef:
Volgens mij is het net andersom, een niet uitgetrokken buis lijkt mij iets groter qua interne diameter.
volgens mij zeg je hetzelfde als @S.oldeerbout
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #13
On uitgetrokken had het moeten zijn , maar was wel duidelijk toch?
 

Gft

  • #14
Dus de interne diameter van een in elkaar gevouwen flexibele slang is groter dan die van een uit elkaar getrokken flexibele slang?
Het klinkt me wel wat onlogisch in de oren. Ik zou eerder denken dat een volledig uitgetrokken slang minder weerstand oplevert dan een in elkaar gevouwen slang.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
S.oldeerbout dacht er hetzelfde over als ik.
Helaas had ik even niet goed gelezen.
 

Gft

  • #16
Alles is inmiddels gemonteerd. De afzuigkap is aangesloten met een stukje van 30 cm flexibele buis aan een 90 graden bocht spirobuis en vervolgens met 2 meter spirobuis horizontaal naar buiten. Alles in 150mm diameter. Toch valt het me tegen hoeveel geluid de afzuigkap nog maakt.

Kan het zijn dat de spirobuis zelf als klankkast fungeert. of zijn er nog andere aspecten die voor een hoop geluid kunnen zorgen? Aan de buitenmuur is een overdruk lamellenrooster gemonteerd.

Er komt nog een koof omheen, loont het de moeite en het geld om hier steenwol isolatie in te verwerken tegen het geluid?
 
Laatst bewerkt:

Gft

  • #17
Ik kan mijn bericht niet meer bewerken.

Ik wilde eigenlijk vragen of het stromingsgeluid van de spirobuis geminimaliseerd kan worden door de koof te isoleren met steenwol, omdat de koof zelf misschien als klankkast gaat fungeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu