Muur van glasblokken zonder voeg?

Eatme

  • #1
Ik wil een wand van 1.40 m breed bij 2 m hoog maken van glasblokken maar zou graag geen of een hele kleine voeg willen tussen de blokken.

Nu kwam ik op het idee om latten van 50 x 7 mm tussen de blokken te leggen waar ik in het midden een groef van 2 mm in frees aan beide zijden, en dan de blokken met de vul-lat op elkaar te lijmen.
De latten zorgen dan nog voor extra versteviging. De latten en blokken wilde ik verlijmen met montagekit en tussen de blokken zelf (die elkaar net raken) siliconen kit.

Weet iemand of hier iets fout mee gaat?
 

Fiesiekus

  • #2
Uit ervaring weet ik dat het positioneren van glabo s een kritische zaak is.

De in de handel zijnde kruizen (je kunt het geen traditionele kruisjes noemen, ze hebben ook een andere functie) zorgen dat iedere glabo zowel in voor/achter als in links/rechts-richting goed wordt geplaatst.

Met uw methode is de voor/achter richting niet gewaarborgd. Daar zal dus een goede referentie voor gemaakt moeten worden (lange lat bijv.) Verder hebben de glabo s weinig of geen bewegingsvrijheid meer.

Bij spanningen (t.g.v. temperatuursgradienten) zal glasbreuk op kunnen treden,
zie Kozijn vervangen door glazen bouwblokken.

Al met al wel gedurfd en zeker een poging waard, maar houd rekening met de risico s.

Suc6
 

Eatme

  • #3
Bedankt voor het antwoord en het meedenken.

Ik heb zelf ook aan mogelijke problemen met uitzetten en krimpen gedacht.
Om de boel wat meer speling te geven kan ik ook wat dikkere latten gebruiken: bij 10 mm lat-dikte heb ik 2 a 3 mm voeg. Dat is ook nog klein, maar dan ben ik wel de sterkte kwijt van het aan elkaar kitten van de blokken zelf want dat voeg ik dan af.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik heb vannacht nog liggen nadenken over je concept :roll:

Ik denk dat de lat met groef wel goed werkt om de blokken goed te positioneren als er geen lijm op de lat zelf gesmeerd wordt. Dat betekent dat die 50 mm wat breed is; je hebt in totaal zo'n 60 mm diepte. Bij een smallere lat ontstaat er meer oppervlak om te hechten.

Ik zou zand-cement specie gebruiken en dan 2 klodders (voor en achter de lat) neerleggen en de glabo's erin vlijen. Uitkrabben en de resterende paar mm opvullen met tegelvoegmiddel o.i.d. of siliconenkit.

Eventueel zou u een paar lagen, met latten ertussen, droog kunnen stapelen om te zien of 't wat wordt. Ik schat het slagingspercentage wel behoorlijk hoog in.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De verbinding tegen de muur kunt het beste maken met veerankers zoals die bij cellenbeton gebruikt worden, de glabo's tegen de muur aan zetten met specie levert vaak problemen op.

De naden kunt u kitten met een sanitairkit met de kleur die u wenst, er diverse kleuren verkrijjgbaar, hier door wordt het geheel sterk en toch flexibel genoeg.
 

Eatme

  • #6
Ik heb nog een paar weekenden nodig voor de voorbereidingen, maar als ik er aan begin laat ik hier weten hoe het bevalt en post ik wel een paar foto's voor geintresseerden :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Graag, dat is altijd nuttig.
 

Eatme

  • #8
Het glabo-muurtje gaat niet door.

De CV blijft kapot (doorgeroest, maar ik kijk daar nooit) en als ik toch een nieuwe CV koop dan neem ik een stillere die ik 80 cm naar links hang waardoor het glazen muurtje niet nodig is.

Bedankt voor de hulp, bij het volgende glazen muurtje zal ik foto's posten.
Bedankt voor de goede tips.
 

Toon

  • #9
Bedankt voor de terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu