Muur van gips lijkt draagmuur.

Sjost

  • #1
Beste mensen,

Wij hebben een bovenwoning gekocht met 2 verdiepingen uit 1933 in Haarlem. De muur tussen de keuken en de woonkamer (eerste verdieping) willen we verwijderen. We krijgen de sleutel in mei en zijn nu offertes aan het opvragen. Tijdens de eerste bezichtiging hebben wij op de muur geklopt en dit voelt duidelijk aan als een gipsmuurtje, dus geen draagmuur dachten wij. Nu twijfelen daar verschillende personen aan, deze personen zijn niet op locatie geweest, maar aan de hand van de bouwtekeningen zien ze dat de muur gefundeerd is, en daardoor waarschijnlijk een draagmuur geven zij aan. Maar ik twijfel daar aan omdat een gipsmuur nooit dragend is? Ik ga binnenkort een nieuwe bezichtiging aanvragen.

Mijn vraag is, wat kan ik doen om meer informatie over de muur/constructie te verkrijgen als ik daar op locatie ben. Waar kan ik op letten, of wat kan ik doen om een en ander uit te sluiten? Hebben jullie tips of ervaring met de beschreven situatie?

Ik hoor het graag.
Alvast bedankt!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kun je de tekeningen hier laten zien? Dan kan iemand die bouwkundig onderlegd is er wellicht meer over zeggen.
 
  • Like
Waarderingen: Sjost

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
In 1933 waren er nog geen gipsmuren.
 
  • Like
Waarderingen: Sjost

Sjost

  • #4
Bedankt voor de reacties. Ik heb de bouwtekeningen toegevoegd. Mijn excuses, ik zit nu nog eens goed te kijken naar de mail en de bouwtekeningen, en ik zeg het niet goed in mijn eerste bericht. Er wordt aangegeven dat de keukenmuur misschien een dragende werking heeft voor de zolderverdieping. Ik zie nu zelf dat de keukenmuur aangeduid is 'houten schot'. Daar zijn dan waarschijnlijk later gipsplaten tegenaan gezet.

Kan ik er vanuit gaan dat een houten schot die niet gefundeerd wordt door een muur op de verdieping daaronder geen dragende werking heeft voor de zolder verdieping?

Bedankt alvast!

foto1.png foto2.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Kijk hoe de balklaag overspant.
Volgens de doorsnede zitten er ook "ijzeren balken" .
Je mag daar niet zomaar vanuit gaan, het komt voor dat niet dragende wanden bij een verbouwing toch dragend zijn geworden.
 
  • Like
Waarderingen: Sjost

Sjost

  • #6
Dank Rola! Dit is allemaal redelijk nieuw voor mij, dus alle info is welkom.

Ik heb ook de balklagen gevonden op de tekeningen. Dus van de eerste verdieping (keuken) (ze noemen dit zolder) en dan daar boven (de kap). Op beide tekeningen wordt 'houten keuken muurtje' niet genoemd (en daardoor niet constructief?) De balkenlaag loopt in dezelfde richting als het muurtje, als ik het goed heb. Ik weet verder niet goed hoe ik nu kan zien of het muurtje dragend is.

Uiteraard gaan we er dan vanuit dat er geen wijzigingen of verbouwing heeft plaatsgevonden die de constructie op de tekening heeft aangepast.

Bedankt!

foto3.png
 

Sjost

  • #7
Sorry! Ik doe het niet goed, dit is de balklaag van de keuken-verdieping. Het gaat om het linker huis

foto4.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu