Muur trapkast gesloopt voor open trap

TerenceS

  • #1
Beste forumleden,

Onlangs heb ik een muurtje van een trapkast gesloopt om zo een open gedeelte onder de trap te creëren.

Zie onderstaande foto's:
trap foto 3.jpg
trap foto.jpg


Ik heb vooraf de bouwtekening erbij gepakt en volgens informatie op internet ging het hierbij om een niet-dragende muur aangezien deze met zwart en witte strepen is aangeduid. Ook stond de muur verticaal dus evenredig met de naden van de plafondplaten en had deze een dikte van 7 centimeter. Ik kwam er redelijk eenvoudig doorheen met een handzaag en het materiaal was ook redelijk licht (ik vermoed gipsblokken). Op de eerste verdieping staat op dezelfde plek ook een scheidingswand, echter loopt deze niet door tot de zolder.

Zie onderstaande bouwtekening:
plattegrond A.jpg
plattegrond B.jpg


Het is nu bijna een jaar geleden dat ik de muur heb gesloopt. Nadat de muur weg was begon de trap bij gebruik te kraken, hierbij kraken voornamelijk de bovenste treden van de trap. Sinds een maand is mij opgevallen dat er een barst ontstaat op de scheiding van de plafondplaat en de bovenliggende scheidingswand, dit baart mij enige zorgen.

Foto van barst die ontstaat:
trap barst.jpg
trap barst 3.jpg

Aangezien er ook een soort latei onder de trap loopt (zie bovenste twee foto's) begin ik te twijfelen of ik deze muur wel had mogen slopen? Zou het kunnen dat ondanks alle genoemde zaken het hierbij toch om een dragende muur ging of kan het zijn dat de belasting van het traplopen de barst veroorzaakt? Kort samengevat wat is jullie mening bij het bekijken van de foto's en bouwtekening en ben ik genoodzaakt een steunpaal te plaatsen of maak ik me zorgen om niks?

Alvast bedankt voor jullie mening en het advies!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat was geen dragende wand.

Plaats eens een overzichtsfoto met aangegeven waar die scheur zit. Zit hij in de vloer of in de wand? Is het een kanaalplaatvloer?
 

TerenceS

  • #3
Beste ''Ijkenhout'',

Bedankt voor je snelle reactie.
Het is al een hele opluchting om te horen dat het geen dragende wand was.

Ik heb niet veel verstand van materialen die in de bouw gebruikt worden, maar ik heb even een foto gemaakt van de vloer op de begaande grond en denk dat hieraan wel af te leiden is dat het een kanaalplaatvloer is? Mits op elke verdieping dezelfde materialen gebruikt worden.

vloer.jpg


De barst zelf zit echt op de plaatst waar de vloer overgaat op de scheidingswand van de eerste verdieping. zie foto

Barst bij trap.jpg


Hoop dat dit de situatie iets duidelijker maakt.

Groeten Terence
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
7 cm gasbeton draagt echt niet zo’n vloer. Ben je zeker dat dit soort scheurtjes er niet al jaren zaten? Hoe is dat elders in huis? Treden van de trap kun je met schroeven eventueel op spanning brengen als het gekraak je stoort.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
een latei denk ik niet dat hier zit want die kun je niet opleggen, wellicht een raveelijzer oid dat de belasting afdraagt ter plaatse van die verdikking? Als je daar niet in gaat zitten zagen gebeurt er niets. Zou wel voor scheurtjes kunnen zorgen door werking.
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die horizontale scheur hoef je je geen zorgen over te maken. Op plekken van materiaalovergangen komen altijd scheuren. Dat zijn krimpscheuren omdat het materiaal verschillend werkt. Je kan het afkitten met acrylaatkit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu