Muur met twee kleuren: meerdere lagen schilderen

Schilderleek

 • #1
Beste klussers,

Op dit forum en de rest van het internet is al regelmatig iets geschreven over het schilderen met contrasterende kleuren. Toch heb ik twee vragen, ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.

In onze nieuwbouwwoning hebben wij onze wanden laten behangen met renovlies. Op alle wanden hebben wij superlatex (RAL 9010) van een professioneel merk aangebracht.

Eén wand, die zich deels achter de keuken bevindt, willen wij graag voor de onderste helft een kleur geven (grijsgroen). Hiervoor hebben wij van hetzelfde merk een reinigbare muurverf gekocht (doekje erover, klaar!).

Op basis van tips op het internet hebben wij de bovenste helft nu wit geschilderd tot ongeveer 10 cm onder de verwachte scheidingslijn. Er waren twee lagen latex nodig om dit dekkend te krijgen.

Wij zijn van plan om volgend weekend als volgt de grijsgroene kleur aan te brengen:
- Op de horizontale lijn zullen wij afplaktape (voor gevoelige ondergronden) aanbrengen, een dun laagje wit over het afplaktape aanbrengen. Na drogen de grijsgroene kleur schilderen.

- In de hoeken: Afplaktape plakken, dun laagje acrylaatkit aanbrengen, direct schilderen.

Nu hebben wij de volgende vragen:
1. Op internet staat dat het tape direct moet worden verwijderd. Hoe werkt dit als wij twee lagen moeten aanbrengen? Met name bij de horizontale lijn lijkt het mij lastig. Moet dan nog een keer worden afgeplakt, waarna er weer wit over het randje heen wordt aangebracht (kleurverschil?)? Of kunnen wij het tape toch tot de tweede laag laten zitten?

2. Wij hebben de witte kleur tot ongeveer 10 cm onder de scheidingslijn aangebracht. Gelet op de dikte van de latex (2 lagen) ben ik bang dat dit kleurverschil gaat geven in het grijsgroene deel. Is dit waarschijnlijk? Kunnen wij er nu nog iets aan doen om dit te voorkomen?

Alvast bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Bob

  • #2
  Waarom een laagje wit over het tape ?

  Gebruik op de scheidingslijn een tape met lage kleefkracht, wit/oranje van 3... en omdat het wit al droog is zal dit weinig of geen schade opleveren.


  Het grijs over de witte ondergrond zal u misschien twee keer moeten behandelen.


  In de hoeken een zeer dun laagje kit aanbrengen, anders moet dat weer eerst drogen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Het extra laagje wit over de tape is bedoeld om te voorkomen dat de gekleurde verf onder de tape loopt. Deze oplossing werkt prima. Eventueel kan dit ook met een dun lijntje acrylaatkit, welke je met een vochtige doek uitveegt over de naad tussen tape en muur.
   

  Schilderleek

  • #4
  Bedankt voor jullie reactie.

  Denken jullie dat wij de tape bij de horizontale lijn tot de tweede laag schilderen kunnen laten zitten? Of trekken wij dan door de droge verf op de tape stukjes van de grijsgroene verf mee? (Geen rechte lijn)

  Zo niet, hoe kunnen wij dit het beste aanpakken?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Tape eraf halen, het heeft de neiging te vast te gaan zitten op de wand na zo'n twee dagen.
  Is de verf na een dag droog dan kan de tape blijven zitten.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #6
  Ik heb hetzelfde gedaan, hiervoor het roze tape gebruikt van het bekende a merk in de bouwmarkt (t**a). Ik heb het de eerste laag laten zitten, en pas de 2e, dekkende laag, direct na schilderen het tape verwijderd. Dit werkt prima, een super strakke lijn en het tape liet nog gemakkelijk los. Voor zover ik begreep was het verwijderen vooral nodig om de verf netjes te laten vloeien, anders krijg je een harde lijn met dikte verschil. Met het goede tape moet loshalen 1 dag later geen probleem zijn. Met het standaard witte tape gaat dit inderdaad mis.

  Dit is dan ook mijn advies, als je het tape na de eerste laag direct verwijderd lijkt het me daarna onmogelijk om een nieuw stuk tape op exact dezelfde plek te krijgen.

  Nog een tip, gebruik een laser of iets dergelijks om over de gehele lengte het tape waterpas te krijgen. Ik heb dit ook gedaan, en later zonder laser nog een laatste stukje gedaan met de rolmaat en op het oog en dat zie je toch.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu