Muur behandelen.

Boazr

  • #1
Beste allen.

Ik poog een amsterdams apartement te witten. 1 van de muren had wat scheurlijnen, dus deze besloot ik uit te snijden om ze vervolgens op te vullen en over te verven.

Bij het uitsnijden kwam ik er echter achter dat de muur erg poreus is.

Ik twijfel of er witkalk gebruikt is, en later overgeverfd. Hoe kan ik dat zien? Ik kan met mn nagel een deukje graven in de muur, als ik stukkenuitsnijd dan vergruisd het witte gedeelte onder de verflaag vrij gemakkelijk. De paarse verf die er op zitten kan je er op stommige stukken lichtjes vanaf trekken.

Mijn vraag:
1) is dit een gestucte muur of een witkalk muur?
2) als ik de muur netjes wit en glad wil maken, wat zij mijn opties? (Verf verwijderen? Hele kalklaag verwijderen? Stucen?)

Ik zal een foto uploaden van de muur.



Met vriendelijke groet

Boaz
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Het lijkt er op dat er kalkmortel is gebruikt welke later voorzien is van een gips/kalklaag.
Maar dit soort scheuren kun je vrijwel nooit geheel oplossen zonder eerst het probleem zelf op te lossen. (dat er dus iets verzakt)
Je kunt het wel wegwerken maar zit er nog steeds werking in de muur dan zal het gewoon terugkomen. Soms kan dat wel een paar jaar duren, maar heb je pech dan zie je de scheur alweer met een half jaar terug.
Een kalkmortel heeft als voordeel dat het heel veel vocht op kan nemen maar het nadeel is dat het vrij zacht is.
Op dit moment wordt daarom ook een cement-kalkmortel gebruikt waarbij niet de kalk het bindmiddel is maar het cement. Hierdoor is een cement-kalkmortel vaak veel sterker terwijl het wel de goede vocht opnemende eigenschappen behoudt.
Echter nu een cement gebonden mortel gebruiken is denk ik niet verstandig omdat je dan en de werking van de scheur hebt en ook nog een verschil tussen de verschillende mortels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu