Muur afschuren om cm te winnen?

MarjolijnW

  • #1
Hey meelezers,

Ik heb een vraag.
Wij hebben een 'inhammetje' in onze woonkamer van 178 breed en 40 diep van muur tot muur, waarin we een kast zouden willen plaatsen. Nu zijn de veel kasten 160 of 180 breed.

Is het mogelijk om de muur op een of andere manier af te schuren om 2cm ruimte te winnen? Het stucwerk eraf halen zal waarschijnlijk niet meer dan 4mm (2mm aan iedere kant) opleveren, dus dan zou het gaan om het afschuren van de stenen van de uitbouw, of van de schouwombouw met een totaal van ongeveer 1,5 cm.

Vraag 1: is dit sowieso mogelijk en zo ja met welk gereedschap?
Vraag 2: is dit iets wat we moeten willen doen, of is het niet aan te raden?

Nog andere tips en tricks wat we zouden kunnen doen?

Groeten Marjolijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Dit moet je niet willen. Ik zou een kast kopen die past, dus iets in de trant van 160 breed. Aan beide zijden hou je dan ruimte voor de plint en je hebt ruimte om de kast op zijn plek te krijgen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je dat nodig hebt.
 
  • Like
Waarderingen: MarjolijnW

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik zou eerst gaan kijken hoe dik de stuclaag is, is het een oudere woning dan is die vrijwel zeker een stuk dikker dan 2mm.
Verder zijn kasten van 1m80 ook regelmatig geen 180 maar 178 of 179 maar ook wel eens 180,5 alhoewel dat laatste vrij weinig voorkomt.

Om een muur dunner te maken/de toplaag er af te halen maak je gebruik van een betonfrees.
Met een goede stofzuiger valt de hoeveelheid stof wel mee, maar zonder is het ook met een standaard stofmasker een regelrechte aanslag op je longen en de rest van je huis want het stof kun je tot op zolder terug vinden.

Verder is het af te raden om iets super strak tegen de muur te plaatsen, bij het verwarmen van de woning zal het daar kouder blijven met condens/vocht als gevolg en uiteindelijk schimmel als eindresultaat.
 
  • Like
Waarderingen: MarjolijnW

MarjolijnW

  • #4
2x een duidelijke reactie. Heel erg bedankt. Dit dachten we eigenlijk al, dus dan gaan we niet voor een kast van muur tot muur, maar gaan we ook naar kleinere kasten kijken :-)
Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu