Muren voegen van 'Franse' schuur

Rienvanaarle

  • #1
Hallo,

Ik woon in Frankrijk. Ben daar bezig om van de schuur naast ons huis een atelier te maken. Het dak is geïsoleerd, afgewerkt met gipsplaten en geschilderd.

Nu ben ik bezig met de muren. Ik heb gaten gerepareerd en scheuren gevuld met specie. De muren zijn dik, bestaan uit gestapelde natuurstenen met een soort 'Franse' specie daartussen. Die is zanderiger dan Nederlandse en brokkelt altijd. Als ik er met m'n hand langs strijk komen er steeeds kruimels af. De muren zijn allemaal beige/geel van kleur.

Ik wil de muren opnieuw voegen, kan ze dus gemakkelijk uitkrabben.
Vervolgens heb ik beige/gele voegspecie nodig en moet ik de voegen volduwen.
Hoe pak ik zoiets aan?

De muren bestaan uit zeer ongelijkvormige stenen, geen rechte voegen mogelijk dus.
Daarnaast is er een muur erg lelijk. Die wil ik stukadoren, maar het hoeft niet glad te worden. Ik heb nog geen enkele ervaring met zoiets. Kan iemand mij vertellen hoe ik zoiets moet doen?

Rien
 

Pepjo

  • #2
Als eerste : wat er tussen de stenen zit is meestal gewoon een klei-achtige aarde die ze in de buurt uit het weiland hebben gehaald. Het dient niet zozeer om de stenen aan elkaar te plakken als wel om ze makkelijk op elkaar te plaatsen.

Het is dus ook zaak om een muur zoals je beschrijft altijd aan de bovenkant afgedekt te houden, anders spoelt de klei er tussenuit en stort de muur in.

Wat ik bij mijn (franse) muur heb gedaan is de voegen schoonborstelen en licht bevochtigen. Als voegmiddel heb je meerdere keuzes :

- De Franse manier is kalk vermengd met zand.
- Wat ik zelf heb gedaan: je kunt in de bouwmarkt wit cementpoeder kopen. Dit heb ik gemengd met heel fijn zand (als ik me goed herinner staat erop dat het gebruikt wordt voor zwembadfilters) in een verhouding 1 op 3 á 4.

Dit druk ik met een klein plamuurmes ( wel breder dan de nederlandse voegspijker ) in de voegen. Wel zorg ik dat de voeg dik is, dwz wat op de muur ligt. Na een tijdje drogen ( hangt van het weer af) ga ik er met een fijne borstel langs en werk het bij waar nodig.

Voilá, een gevoegde muur met authentiek uiterlijk. Althans bij ons in de streek. Voor de kleur van de voeg moet je natuurlijk zelf even rondkijken.

Wat de Fransen zelf doen is meestal een laag crepi : stuc voor aan de buitenkant, en die verven.

Dat brengt me bij stucen van de binnenkant : ook dat heb ik gedaan, en als ik je een goede raad mag geven: neem, als het even kan, stuc mee vanuit Nederland.

Mijn ervaring is dat de franse stuc (en ik heb alles geprobeerd) nadat je het hebt aangemaakt nog ongeveer een kwartier verwerkbaar is en dan opeens Poef! hard wordt. Mensen die ik ernaar vraag zeggen hetzelfde mee te maken.

Verder is stucen niet zo heel moeilijk, ook hier geldt weer: goed afborstelen de muur, zodat er geen losse delen meer zijn. Het is wel een heftige klus, want je gebruikt veel stuc vanwege de ongelijkheid van de muur.

Stuc op de muur brengen, lekker boetseren, even laten drogen en nasponzen gaf bij mij een rustiek effect waar ik goed mee kon leven. :D

Bonne chance!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een oud buurman die nu ook in Frankrijk woont heeft z'n muren aan de binnenkant behandeld met een voorstrijkmiddel en met een gipsproduct zoals rood of goudband de wanden ingesmeerd met een grote borstel.

Er is dan een dun laagje nodig, het effect van de muur zelf blijft bestaan en de muur kan eventueel met latex gesausd worden.
 

H@ns

  • #4
Kleine aanvulling/opmerking hierover:

Aan de beschrijving te lezen gaat het om kalksteen gemetseld met leemachtige klei (evt. gemengd met waterkalk).
Noord-oost- Frankrijk?

Ik heb precies dezelfde situatie en heb ontdekt dat gips niet erg lekker werkt!
Die kalksteen wil erg graag ademen en geeft ook nogal eens doorslag van kristallen door vochttransport, vooral in ruimtes waar relatief weinig gestookt wordt.

De buitentemperatuur kan namelijk soms hoger zijn dan de binnentemperatuur waardoor het vocht dat normaalgesproken aan de buitenzijde van de muur uitdampt naar binnen slaat. Resultaat is dan een vochtige of schimmelende of zelfs afbrokkelende gipslaag.

Het beste is om dan een kalkgebonden mortel/pleister te nemen. Die zijn overigens in alle denkbare varianten te koop in Frankrijk.

@Pepjo
Ik heb best goede ervaringen met Franse pleisters maar je moet absoluut niet de "platre" nemen want dat is inderdaad gips die van het ene op het andere moment hard wordt.
De kant en klare zakken "enduite" winnen het wat mij betreft van de pleisters die hier te koop zijn.
 

Pepjo

  • #5
Nou heb ik nog wat te stucen, dus ik ga je raad opvolgen, H@ns !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De oude buurman waar ik het over had heeft geen kalksteen maar een soort granietachtige steen, in elk geval geen kalksteen.
Had ik even moeten vermelden, ik ben niet zo op de hoogte van de franse steensoorten. :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu