Muren gladmaken voor renovlies/latex, zonder stuc

Bonifatius

 • #1
Beste Klussers,

Ik zit in een nieuwbouwwoning en wil de muren glad maken. Er zijn teveel bobbels/deuken om het nu mooi te kunnen sauzen. Schuren en plamuren heb ik uitvoerig geprobeerd: vergt veel inspanning en tijd. Allemaal stof (ongezond). Een stukadoor inhuren is geen optie (hoge kosten). Er moet toch een manier zijn om zelf die lelijke plekken enigszins glad/sausklaar te krijgen?

Stucpasta heb ik geprobeerd, maar het lukte niet goed. Dunpleister is er ook nog, maar dat klinkt als stucpasta. Gewenst eindresultaat is renovlies of latex er overheen, maar hoezeer moet de muur dan eerst gladgemaakt zijn?

Lelijke plekken staan op de foto’s. (In strijklicht, lijkt erger dan in daglicht.)

Foto 1+2: deuken/bobbels op binnenmuur kalk/gips. Over lange stukken, vooral bij aansluiting tv en thermostaat (sleuven voor leidingen in gefreesd). Komt het meest voor. Hoe kan dit gladgemaakt?

Foto 3: scheiding tussen verticale muurdelen van onder naar boven: bobbels en deuken. Dit moet van boven naar onder gladgemaakt.

Foto 4: pur-ondergrond. Bij het plafond heeft de muur soms schuim als ondergrond. Stukjes komen los. Onder traptreden vooral. Kan hier renovlies overheen, maar scheurt dat niet door de werking?

Dank voor uw input!

KEUZE 1 Achterkamer kalkmuur, tv-hoek en thermostaat.JPG KEUZE 2 Heel stuk kalkmuur egaliseren.JPG KEUZE 3 Kalkmuur scheidingslijn.JPG KEUZE 4 Trapgat lelijke hoek scheuring renovlies.JPG
 

Hharbers

 • #2
Wat is er bij oplevering vastgelegd over afwerkingsniveau wanden
Sausklaar
Behangklaar
Niks vastgelegd
 

Bonifatius

 • #3
Beste Hharbers,

de wanden werden behangklaar opgeleverd. Heb ik via de woningstichting vernomen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Nou dit is niet behang klaar.
Zou even contact opnemen met de woning stichting
 

Bonifatius

 • #5
Hoi Peter, dank voor je bericht. Iedereen heeft het zo gekregen bij mij op de rij, maar vindt het prima desondanks. Het strijklicht van de zaklamp benadrukt bobbels/deuken extra. Is het mogelijk dat ik dit zelf wat beter kan maken zonder direct te gaan stuken?
 • Dunpleister is te lastig waarschijnlijk.
 • Schuren/plamuren is ongezond door veel stof.
 • Renovlies, of volstaat gewoon vliesbehang?
Dank!
 

Hharbers

 • #6
Dat je buren het Behangklaar wil zeggen dat je direct kunt behangen zonder dat je allerlei bulten er door ziet.

Hier zijn normen voor waar het aan moet voldoen

https://www.wandgrimeurs.nl/norm-be...nders,niveauverschillen, 1mm) zijn toegestaan

Dat je buren het hebben geaccepteerd wil niet zeggen dat jij ook akkoord hoeft te gaan.
Voldoet het niet dan verhaal gaan halen bij de verkoper

Zelfs als het hier wl aan voldoett is echter niet vlak genoeg om te kunne schilderen, daarvoor moet het sausklaar zijn.
Eigenlijk is enigste mogelijkheid als je een dunpleister er op laat zetten Zelf doen is niet aan te raden als je geen ervaring hebt.
 
 • Like
Waarderingen: Bonifatius

Bonifatius

 • #7
Dank voor de info Hharbers. De buren sauzen er overheen, maar vinden het wel lastig dat bulten e.d. nu opvallen. Mijn opties zijn beperkt vrees ik.
 • Dunpleister laten spuiten doe ik helaas niet vanwege de kosten. Zelf aanbrengen zal te moeilijk zijn (stucpasta lukte al niet goed).
 • Langnek schuurmachine: geeft dit een glad resultaat? Kan betonstof veilig afgezogen? (Handmatig schuren/plamuren werkt maar is onbegonnen werk. En veel betonstof).
 • Renovlies: is dit even goed te doen als gewoon vliesbehang? Dekt het af?
 • 4x saus (optie “if nothing else works”). Meerdere lagen saus als niets anders werkt.
Bedankt :idea:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Als het echt een nieuwbouw woning is die net opgeleverd is, zou ik dit niet accepteren ook al is het een huurwoning.
Laat de woningbouw vereniging dit opknappen, want hier kun je zo niet over behangen.
Die grote grove bulten blijf je ook door het behang heen zien.
Dit is niet aangesmeerd, maar aangegooid van 3 meter afstand.
En als de buren dezelfde muren hebben, en ze gaan daar zo overheen verven dan wordt het een zooitje.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #9
En een oplossing zonder schuren met bijkomend stof, dan wel glad pleisteren bestaat helaas niet.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #10
Overigens: ook met vier keer sauzen ga je dit niet oplossen. Vreemd hoe heel wat mensen verf (willen) gebruiken als vulmiddel - dat is het niet en alle oneffenheden gaan er gewoon doorheen komen.
 

Bonifatius

 • #11
Dank voor de behulpzame input!

Peter: Reclameren bij de woningbouw kan helaas niet meer, ik heb het al geprobeerd. Door het strijklicht lijkt het erger dan het is. Maar op sommige plaatsen is het inderdaad nogal “golvend”

Mn22: is betonstof echt zo gevaarlijk? Met een bouwzuiger erbij krijg je toch geen longschade ofzo?

Impie: 4x sauzen is dan ook de “last resort”. Je leeft verder, maar het wint geen schoonheidsprijs.

Vlak maken zonder stuc zal helaas niet lukken dus. Schuren met langnek/bouwzuiger kán, maar betonstof vertrouw ik niet. Renovlies is de eerste optie. Ik hoop dat dat gelijk op de muren kan. Ik heb daar wat gerichte vragen over.

 • Kan renovlies zo over mijn onbewerkte muur (zie foto, muur is “behangklaar”)? Bobbels zijn 0,5mm max.
 • Is renovlies moeilijker plakken dan gewoon vliesbehang?
 • Hoe ruig is het verwijderen van gesausd renovlies? Beschadigt onderliggende kalkmuur dan? Is geweld als een behangperforator nodig? (Lijmtype maakt misschien uit, geen glasvlieslijm maar Perfax roll-on).
 • Kun je over renovlies heen behangen met gewoon vliesbehang? (Weet nog niet precies waar ik saus en vliesbehang wil)

Renovlies over muur behangklaar.JPG
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #12
Hoe zo kun je dit niet meer reclameren bij de woningbouw.
Als hun aangeven dat het behang klaar opgeleverd wordt, dan hoort dat ook zo.
En dit is niet behang klaar
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #13
Volgens mij maak je jezelf teveel zorgen over gezondheidsschade van een beetje stof. Dat loopt allemaal wel los, zeker als het alleen om wat incidenteel stof gaat.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #14
Nouja, een goed stofmasker zou ik alsnog wel aanbevelen, anders kun je daar best een paar dagen last van hebben. Zelfs met een stofzuiger schiet zo'n langnek-schuurmachine namelijk nog behoorlijk wat de ruimte in. Het zal trouwens geen betonstof zijn; zo te zien is het al aangesmeerd met gips.

In mijn ervaring is renovlies er makkelijk af te halen dan normaal behang omdat het minder makkelijk scheurt. Dat kan echter ook volledig liggen aan de persoon die dat in mijn huis aan de muren heeft geplakt.
 

Robin4

 • #15
Je hebt hiervoor een machine nodig zoals een makita PC5010C om dit glad te maken.. Volgens mij heet zoiets een betonschaaf.. Of wellicht een haakse slijper met een komschaaf en afzuig kap erop.

Als je een machine met afzuiger hebt zal het stof wel redelijk moeten mee vallen.. Anders kan je altijd nog een respirator opzetten.
 

Bonifatius

 • #16
PETER: Als dit niet behangklaar is, wat moet er dan nog aan gebeuren? Reclameren kan niet meer omdat de termijn helaas is verstreken. Met wat meer van uw mentaliteit was ik wellicht op tijd geweest. Gebeurt me dit nog een keer dan laat ik er geen enkele grasspriet over groeien ;)

MN22: ik hoor nare dingen over betonstof: fijnstof met kwarts. Geen asbest, maar maximale hoeveelheid is een mespuntje stof per vertrek. (https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-stofspoor)

IMPIE: Renovlies van een kalkmuur verwijderen gaat dus niet zo ruig als glasvlies lostrekken (stukjes muur die meekomen)? M.a.w. je kunt evt redelijk pijnloos weer van je Renovlies af?

ROBIN4 Wat is een respirator? Zo’n masker als in Breaking Bad?
 

Robin4

 • #17
Respirator is zo`n masker om in te ademen.. I.t.t een stofmasker word het lucht echt gefiltert door filters die eraan zitten.. Normaal gebruik je zoiets als je verf gaat spuiten..

Maar neem aan dat het ook wel zou kunnen bij veel stof .
 

Woens

 • #18
als het gewoon gips is kan je met zo'n wandschuurmachine er veel bulten en bobbels afhalen of toch minstens afvlakken. Putten weghalen doet 'ie jammer genoeg niet...
Ik zou schuren en nadien de ergste "kuilen" wegsmeren met plamuur, maar om dit echt mooi strak te krijgen is er misschien wel meer nodig...
Dit ziet er echt niet OK uit, misschien dachten ze dat er nog van die spachtelprut opkwam en hebben ze het daarom zo slecht bijgesmeerd?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #19
Dit is zo slecht dat spachtelputz er ook niet overheen kan.
 
 • Like
Waarderingen: Woens

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu