Multitool liever een "echt" merk of toch huismerk voldoende?

Klusser69

  • #1
Ik moet wat klusjes(thuis niet betaald) doen waarbij een multitool handig lijkt. Nu heb ik wat van die dingen bekeken en eigenlijk vind ik ze nog best prijzig voor wat het is: een haakse slijper met een trilkop inplaats van draaien. wattage is van 190-300watt en imbus of snelkoppeling.

ik heb * 190watt en 300watt versie bekeken en de huismerken van * en de huismerken zien er iets te plastic/net niet sterk genoeg uit vooral de nokjes voor de zaag fixatie en of het scharnier vd snelkoppeling.

ik neig naar de * en mooi koffertje veel Accessoires maar 190watt is dat niet te licht?

Andere optie is de * 300watt en snelkoppeling scheelt de helft minder mooie koffer maar ach als het maar werkt toch?

normaal ga ik vaak voor *, niet te duur en vaak goed genoeg voor thuis. (na aanschaf zaagjes en dergelijke makkelijk te vinden wat met de huismerken soms nog wel eens een dingetje is na een paar jaar.
* is niet echt een huismerk maar meer een * achtig merk.

Maar ik weet niet of dit apparaat iets is wat veel gebruikt word na die klus.
(wat kan je er eigenlijk allemaal mee behalve "(in)zagen" in moeilijke hoekjes?)

Wat is jullie ervaring?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Mijn ervaring is dat er geen merken of types worden beoordeeld op deze site :wink:
 

Klusser69

  • #3
Hessie schreef:
Mijn ervaring is dat er geen merken of types worden beoordeeld op deze site :wink:
Oh juist!Sorry,(ik zie dat zelfs meerdere merken noemen om geen "reclame" te maken ge * rt word.)

het gaat me niet of dit merk is beter dan dit merk maar meer in algemeenheid.
(hoe moet je anders beoordelen welke tool en budget voldoet aan je gebruik of doel?)

Waar moet eigenlijk zo'n ding aan voldoen?
De merken die ik genoemd heb zijn meer een indicatie van wat mijn zoek gebied is. huistuin en keuken gebruik.

Waar moet je op letten?
Moet je 300watt hebben of is minder ook goed?
Is imbuslock beter dan snel koppeling?
(sleuteltje is altijd weg op een of andere manier... :wink: )

Kijk, alle waar voor zijn geld dus 300 euro of 70 euro tuurlijk zit daar een verschil in maar sommige budgettools doen gewoon niet wat er op de doos staat. zelfs niet een week en ander gereedschap zoals een slijptol is budget geen probleen, allemaal kunnen ze slijpen en gaat ie stuk koop je een nieuwe.Doet ie dat te vaak koop je een duurdere.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Productvergelijkingen doen we inderdaad niet aan. Ik heb alle merken dan ook verwijderd.

Zoals met (bijna) alles: alle waar naar je geld. Soms is bij een goedkope machine de prijs/kwaliteit verhouding prima. Maar het belangrijkste is wat je ermee wilt doen. Als je hele dagen achter elkaar een machine wilt gebruiken, dan kan je beter een professioneel merk kopen. Lijkt me allemaal logisch.

Wattage zegt niet alles. Vooral duurdere merken hebben vaak een krachtige motor met weinig wattage. Hoger wattage maakt de machine wel zwaarder. Veel vermogen is niet altijd nodig. De meeste klusjes zijn erg eenvoudig. Eigenlijk alleen professionals die meters moeten maken kiezen beter voor een zwaardere machine.
 

Klusser69

  • #5
Ja sorry ik zag het,

Zo ver was ik, het is voor een bestaand kozijn aanpassen, keuken renovatie en vast nog vaker van die verbouwing/verbeterings klusjes.
Mijn vermoeden is dat een budget voldoende is en als ik merk dat ik hem snel "verslijt" hoger in de boom moet gaan zitten.

Veel draaiuren zal ie niet maken denk ik per jaar.

(kan zo'n multitool bijv. een driehoek schuurmachine vervangen?)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik heb een wat duurdere multitool en ben wel tevreden over de schuurmogelijkheden zeker ook omdat er een stofafzuigmogelijkheid op zit.
 

Klusser69

  • #7
Wat me opviel was dat de schuurpads in tegenstelling tot de delta schuurmachines geen afzuiggaten heeft (in het schuurvlak afzuiging), dus dat de afzuigfunctie buiten om het schuurvlak gaat.
Lopen de vellen dan sneller dicht?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Sorry, ik heb me vergist, alleen het ronde schuurpad en de vellen hebben afzuiggaten.
Bij de driehoek zijn er vellen met gaten en zonder maar ik zie in de driehoek pad geen afzuiggaten.
 

Poster

  • #9
Hallo

Het is eigenlijk heel simpel, bent u een bedrijf, of gebruikt u hem erg regelmatig, kijk dan niet zo zeer naar de prijs, maar ga voor kwaliteit.

Bent u een hobby knutselaar koop dan een leuk machientje, wat waarschijnlijk jaren meegaat.

Grt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Bij een hobby machientje heb je ook een jaar garantie, dus mocht hij door normaal gebruik of defect gaan of niet doen wat hij moet doen....
 

Klusser69

  • #11
@Poster,
Als ze allemaal doen wat de doos zegt,
dan denk ik inderdaad dat ik eerst maar eens de goedkope versie doe en als dat ding vroegtijdig overlijd of niet bevalt kan ik nog altijd beslissen of ik meer wil uitgeven of gewoon weer met beitel en hamer werk.
(ik weet dat goedkope decoupeerzagen alles behalve rechtdoor zagen en goedkope schroeftollen vrij vlot opgeven met werken en dan is goedkoop toch duurkoop!)
net als sommige schuurmachines die heel veel trillen en lawaai maken maar weinig schuren.... :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
De mijne heeft bij de driehoek schuurzool ook gaten om het stof af te voeren. Ik heb geen aparte driehoekschuurmachine. De grote vlakken met een vlakschuurder, en kleine hoekjes en rondingen met de occilerende machine.

Toen ik hem kocht was dat het enige merk die die machine verkocht. Maar de grote uitgave heeft zich al snel terugverdiend.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Let op de aansluiting van de zaagjes, er is een "standaard" aansluiting zodat er ook no name zaagjes op passen ipv van originele, dat kan behoorlijk schelen in prijs.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ik zou in elk geval een machientje kopen waar onderstaand model zaagjes op passen, die zijn over het algemeen vele malen goedkoper als sommige specifiek ontworpen aansluitingen.


Ik heb, voor erbij, een machinetje op accu gekocht bij een grootgrutter uit ons buurland, die gebruik ik meer dan de subtopper die ik al had omdat hij fijner in de hand ligt en een grotere uitslag heeft naar links en rechts, daardoor voert het zaagstof beter af.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ik heb diverse goedkope gehad maar die vallen toch flink tegen.
Meestal maken ze meer lawaai dan dat er werk verzet wordt.
Wat zacht hout gaat nog wel, wordt het hard hout dan gaat het al moeilijker en zit er metaal bij of een schroef oid. dan is het maar de vraag of je er doorheen komt
Mijn ervaring is dat je tussen de 100 en 150 euro toch wel leuke machines kunt kopen.
Wil je echt een goede dan heb je nog 100 tot 150 euro extra nodig met als nadeel dat je de rest van je leven geen nieuwe meer kunt kopen want die verslijt je niet meer.
Voordeel is wel dat toen ik bijv. een bodem uit een inbouwkast moest hebben.
Het hout (spaanplaat) was geen enkel probleem maar op de 4 hoeken zat er wel een stalen pen van 4 a 5mm dik.
Het koste wel 2 longlife zaagblaadjes maar toen was de bodem er wel keurig netjes uit, iets wat met dat ding van 79 euro uit de super/bouwmarkt nooit was gelukt want dan is een gewone spijker al een probleem.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Een dure machine zaagt ijzer niets beter dan een goedkope weet ik uit ervaring, de keuze van het zaagblad en het toerental van de machine is veel meer bepalend, bij het zagen van ijzer, koper etc. wordt vaak veel te hoge toeren gebruikt en te veel druk uitgeoefend.
De bi-metalen zaagjes die ik gebruik zagen net zo goed als de dure maar zijn veel en veel goedkoper dan die in de ijzerwarenwinkel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Absoluut dus niet met je eens.
Wat het toerental ed. betreft natuurlijk wel.

Ik denk dat ik al wel een paar honderd zaagblaadjes heb verbruikt en dat van verschillende merken.
Er zijn er die zich bi-metaal noemen maar waarbij de tanden spontaan al uitvallen zodra ze een spijker of nog erger een spaanplaatschroef zien.
Maar er zijn er ook die zo goed zijn dat ze pas na de 10e schroef wat minder worden.
De laatste keer heb ik 68 euro betaald voor 10 van deze longlife zaagbladen.

Wat betreft de machines zelf merk je het verschil vaak al bij het aanzetten.
Trilt je machine zelf al aan alle kanten en maakt die flink wat lawaai? Dan is mijn advies laat hem dan mooi in de winkel liggen en koop een ander.
Met de machine die ik nu heb kun je dan ook rustig de gehele dag werken zonder tintelende/dove vingers oid. te krijgen.
Iets wat ik met andere al binnen 10 minuten had.

Feit is natuurlijk wel dat ik iets anders naar de machines en zaagblaadjes kijk dan de meeste anderen.
Moet ik door metaal of door steen (waar de machine en zaagblaadjes eigenlijk niet voor bedoelt zijn) dan schat ik in hoeveel zaagblaadjes mij dat gaat kosten en of dat opweegt tegen de tijd die ik er mee bespaar.
Kost het me 2 zaagblaadjes en bespaar ik daarmee een half uur boren, vijlen en schuren dan zijn de 2 zaagblaadjes snel terug verdient.
Voor thuis gebruik ligt dat natuurlijk wel iets anders, daar reken je niet met een uurloon van 75 euro. (denk dat menig verbouwing dan onbetaalbaar zou worden :mrgreen: )

suc6

Gerrit
 

Poster

  • #18
Alle waren z,n geld.

Grt.
 

Klus_Niels

  • #19
Heb zelf de dure variant gekozen toen.
Je had toen nog niet de goedkopere in de winkel liggen.

Wat belangrijk is naast de wat al eerder is geschreven, hoe makkelijk koop je zaagjes en andere zaken als de machine wat ouder is? Van het duurdere merk weet ik bijna wel zeker dat na jaren nog steeds zaagje etc te koop zijn, dat is bij de goedkopere waarschijnlijk een stuk lastiger. Ook heeft de duurdere een snelspanknop. Geen gedoe met schroefjes etc. Dat merk je ook bij bijvoorbeeld een decoupeerzaag. Heb een goedkope versie ervan...Maar zaagjes vast zetten is toch een uitdaging met die inbusjes....

Het is en blijft afwegen voor je zelf.
Heb een goedkope boorhamer gekocht voor een verbouwing (125 EUR). Dat ding doet het nog steeds top na een hele verbouwing. En heel voorzichtig ben ik er niet mee geweest. Dus alles kan....

Gewoon kiezen waar je je zelf goed bij voelt en uiteraard wat de portemonnee toe laat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu