Muffe lucht uit uitblaas ventielen wtw

Beste allemaal,

Sinds een tijdje ruik ik af en toe een muffe lucht in huis. In een aantal stappen de oorzaak achterhaald:

1) Muffe lucht uit de uitblaasventielen van de wtw unit.
2) WTW Unit gecontroleerd en hier is niks vreemds te ruiken. Filters recent vervangen en de unit is slechts 2 jaar oud.
3) Sifon onder de WTW Unit was ook oke en er zat water in de zwanenhals.
4) Bij het loskoppelen van de slang op WTW Unit voor uitblaast niks te ruiken.
5) Bij het loskoppelen van de slang op WTW Unit voor de aanvoerlucht even een kort een vieze geur te ruiken.
6) Daarna in de WTW Unit geroken en deze ruikt nergens na.
7) Buis van de aanvoerlucht gevolgd. En de slang voor de aanvoer op het dak losgehaald. Daar lijkt het probleem te zitten.

De losgekoppelde slang ruikt muffig en is wat vies van binnen maar ook de geur die via het dak naar binnenkomt is niet fris. Af en toe komt er een walm vieze warme lucht naar binnen. Wellicht afhankelijk van de wind of iets dergelijks.

Het betreft een aanvoer onder de dakpannen dus ik kan van buiten ook niks zien. Ook niet wanneer ik in de aanvoer naar het dak kijk. Ik zie een rooster welke gewoon schoon is.

Heeft iemand een idee wat zoiets kan veroorzaken? Of wat hieraan te doen is?
 
"aanvoer onder de dakpannen". Dat is niet de juiste plek om ventilatielucht aan te zuigen. Onder je pannen kunnen ook vogelnestjes zitten, en niet ieder jong vliegt uit...
 
Het leek mij ook niet ideaal maar blijkbaar vond de aannemer destijds dat het zo moest. Op internet kun je dergelijke doorvoeren ook gewoon vinden dus het is niet iets vreemds. Er zit overigens wel rondom de woning vogelwering in de dakgoten.
 
Aanvoer van onder de pannen is verboden. Als het pand twee jaar oud is, laat de aannemer het dan herstellen, dit is een verborgen gebrek. Als het met een waarborggarantie is gebouwd: overleg met hun, ze kunnen mijn verhaal bevestigen zodat de aannemer sneller actief wordt.

Onderbouwing:
Bbl Artikel 4.127 (luchtkwaliteit: toevoer van ventilatielucht)
1 De toevoer van de in artikel 4.122 bedoelde hoeveelheid verse lucht naar een verblijfsgebied vindt rechtstreeks van buiten plaats.
(onder de pannen is niet buiten)

Controleer ook de verdunningsfactor. Je kan dit zelf uitrekenen via zo'n rekenprogramma.
 
Bedankt voor de uitleg!

Het pand is van 2007 dus waarschijnlijk destijds nog wel toegestaan. Voor nu ga ik eerst het kanaal reinigen en deels vervangen ivm gore aanslag in een aantal buizen en een actief koolfilter plaatsen.

Ik zal me daarnaast gaan oriënteren op een andere manier van luchtaanvoer. Wellicht de buis verleggen naar de gevel en vanaf daar lucht aanvoeren. Op de plek waar hij nu zit zitten ook de uitblaas van de cv en van de wtw dus het is volgens mij niet mogelijk om de aanzuig van lucht daar "boven" de pannen te maken.
 
Nee, toen was dit ook niet toegestaan. Verstandig dit snel in orde te maken. Muffe lucht = ongezonde lucht.

Via de verdunningsfactorberekening kan je de cv / wtw-afvoer meenemen. Optie is verleggen naar een andere hoogte, dakvlak, gevel of eventueel de pijp hoger maken (bij voorkeur de afvoeren hoger dan de aanvoer).
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Aanvoer van onder de pannen is verboden.
Dan zou het in alle woningen in alle huizenblokken bij ons in de straat aangepast moeten worden, want het zit overal met een uitmonding onder de pan en een ventilatiepan daarboven. Zelfde geldt voor de het ventilatiekanaal van de badkamer zelf: mondt ook uit onder de pannen.

Is wel 60-er jaren bouw en er zit maar een beluchtingspijpje van 40 mm (dat vonden ze toen blijkbaar voldoende).

Overigens geen enkele last van stank en toen ik nog de ladder opdurfde (doe ik nu niet meer, ben er te oud voor), heb ik wel eens onder die pan gekeken: kurkdroog.
 
@Walker: Wat u noemt is niet juist. Dat staat niet bij de betreffende producten. Er staat bij dat het "Toevoer" onder de pannen is en niet afvoer.

Afvoer onder de pannen wordt volgens mij ook afgeraden ivm condensvorming onder de pannen door warme afvoer lucht van de wtw unit. Volgens mij kan hierdoor schimmelvorming ontstaan.

Ik vind het overigens wel vreemd dat dit in 2007 niet is toegestaan maar dat dit wel is toegepast. Het is gewoon projectbouw namelijk. Lijkt me niet dat je dan zomaar wat aan het freubelen bent.

Maar ik ga eerst de genoemde stappen ondernemen en dan maar eens met knikkende knieën het dak op. Wellicht kan ik wat vinden / bedenken om frissere lucht binnen te krijgen.
 
Correctie: Ik zie dat ik in #8 heb over de be-/ontluchting van het riool, terwijl het hier gaat om de aanvoer van de ventilatie unit. Dat is vanzelfsprekend een groot verschil en bij ons niet van toepassing. Want wij hebben in deze huizen geen WTW en/of mechanische ventilatie.

Ik was in de war met een ander topic waar dat ter sprake was. Excuus!
 
Dat het veel werd (of wordt) toegepast betekent niet automatisch dat het is toegestaan. Helaas hoor ik dit vaker: "doe ik al jaren zo"; "dan doe je het al jaren verkeerd".

Dat de aanvoer niet onder de pannen vandaan mag komen volgt letterlijk uit die regel die ik citeerde. Die regel is zeker al sinds 2000 zo (net opgezocht :wink: ). Een ventilatieafvoer mag ook niet onder pannen uitkomen (of onder zonnepanelen): Artikel 4.128 "De afvoer van binnenlucht vindt rechtstreeks naar buiten plaats". Een ontspanningsleiding mag ook niet onder de pannen uitkomen, maar dat staat volgens mij minder duidelijk in de regels.

Je klaagt over een muffe lucht. Dit is precies waarom het verboden is!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu