Muffe geur (stank), lijkt afkomstig van rottende vloer i.c.m. lekkage?

damdam8

  • #1
Hallo iedereen,

Al sinds de intrek in mijn huurappartement (één jaar geleden) heb ik af en toe last van een muffe geur in de keuken. Die verspreid zich dan langzaam door heel het appartement en is moeilijk weg te krijgen (pas na uren de ramen open hebben). Ik heb ook geen aparte kamers, dus ook wanneer ik in bed lig of ergens anders ben heb ik er last van. 's Nachts kan ik bovendien de ramen niet openzetten (want begane grond). Op de ene dag is het erger dan op de andere dag, en in de zomer had ik er bijna nooit meer last van. De geur lijkt op de geur van oud water.

Pasgeleden ben ik er achter gekomen dat er zich onder de keuken dit zwarte soort zand bevindt. Zie de foto onderaan deze post. De plek is ook erg vochtig, en het lijkt er op dat de geur daar vandaan komt. Ik ga er vanuit dat het een lekkage betreft, omdat de vloer daar niet nat zou moeten zijn, denk ik. Wellicht dat ik in de zomer geen last van het probleem had, omdat het water bij de bron van de lekkage minder snel verdampt, of er minder regen valt (een wilde gok)?

De woningbouwvereniging is helaas erg traag, en ik vraag me af of ze het überhaupt gaan verhelpen (het is een sociale huurwoning).

Iemand een idee hoe ik dit zelf zou kunnen oplossen, of wat hier de oorzaak van zou zijn? Misschien dat ik die informatie ook kan helpen om de woningbouwvereniging te activeren om hier iets aan te doen.

Alvast enorm bedankt,

Groeten,

onder-keuken.jpg
 
Laatst bewerkt:

damdam8

  • #2
Het volgende vond ik overigens op de koudwaterleiding in de badcel (die komen vanuit de keuken via een tussenwand bij de douchen uit). In de badkamer heb ik de geur niet. Ik hoop niet dat dit zwarte schimmel is en/of te maken heeft met de geur die uit de keuken komt? Ik leef namelijk al een ruim een jaar in dit appartement. Het valt me pas op nu de geur (uit de keuken dus) dagelijks vervelender wordt.

20230221_010144~3.jpg



20230221_010156~3.jpg
 

damdam8

  • #3
Iemand met enig idee?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het lijkt me duidelijk dat het daar niet nat hoort te zijn.
Zie ik een vuil spoor van boven komen op de tegels?
Zit er een leiding in de muur? Wat zit er aan de andere kant van de muur? Wat zit er onder de vloer (iets van kelder, kruipruimte, niets?) Hebben andere appartementen die vergelijkbaar zijn met dat van jou problemen? Iets meer info kan misschien helpen.
 

damdam8

  • #5
Hallo Edwin!

Bedankt voor de reactie, en mijn excuus voor de eerdere onduidelijkheid.

Ik heb even contact opgenomen met andere bewoners met hetzelfde appartement (ook begane grond, hiernaast): die hebben nergens last van. Ik heb ook nog contact opgenomen met de vorige bewoner, die herkende de geur ook, maar gaf aan altijd de ventilatie op de hoogste stand te hebben (bedoelt voor wanneer je aan het koken bent o.i.d.) en dat dat het verhielp. Dat geeft alleen een vervelend geluid, maar misschien moet ik er aan wennen. Toch maak ik me ook niet alleen zorgen om de stank zelf, maar misschien ook de eventuele schadelijkheid er van (straks is het schimmel?) Zelf heb ik er een jaar geleden (bij intrek) een paar maanden last van gehad, en daarna de hele zomer niet. Nu in de koude maanden weer opnieuw (weet niet zeker of daar een relatie tussen zit). Ventileren helpt niet echt, alleen uren lang de ramen open laten staan, dus ik vermoed dat het erger is geworden. Tot nu toe werkt eigenlijk het beste: een pak koffie open laten staan, dat maskeert de geur vrij goed (maarja, dat is natuurlijk ook geen doen, haha).

Aan de andere kant van de muur zit een holle wand (5-10cm), en vervolgens de badkamer. Alle leidingen (gas, water, etc.) lopen door die holle ruimte heen. Het zou kunnen dat daar een lekkage zit? Of schimmel groeit? Wat er onder de vloer zit - geen idee (en daar kom ik denk ik ook niet zo snel achter).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Gewoon de woningbouw bellen misschien heb je wel water onder je vloer staan of rioolwater.
Misschien ergens een luik of meterkast.
 

damdam8

  • #7
Ik plaats hier even een update, omdat misschien andere mensen er ooit wat aan hebben die met vergelijkbare problemen via Google hier terecht komen of iets dergelijks (als dit niet gewenst is, dan zal ik geen updates plaatsen):

Zojuist is de loodgieter langsgeweest. Vermoedelijk komt de muffe geur van rottend hout. Dat rottende hout zit dichtbij de keuken onder de laminaatvloer, en is gaan rotten door een vermoedelijke lekkage. Waar de lekkage vandaan komt is nog niet bekend... daarvoor wordt als het goed is de muur binnenkort voor een gedeelte opengesloopt (daar zit een koker waar o.a. ventilatie en waterleidingen in zitten). Wordt vervolgd!
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

damdam8

  • #8
En een fotootje:

Screenshot_20230314_173857_Photos.jpg


(Nog steeds alle tips welkom overigens)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Waarom zit daar hout ?
Is daar specie over een houten vloer gelegd of is dat een houten plint waar ze naar boven toe tegels hebben geplaatst.
Als je een update plaats wel graag de vragen beantwoorden wat er gevraagd word dan kan men ook een goed beeld van krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu