Monteren van draagbalk voor afdakje tegen de schuur.

Rijnberg

  • #1
Ik ga in de tuin een afdakje maken tegen de schuur aan. Ik wil daartoe een balk op het boeiboard plaatsen en met schroeven er doorheen in de dakbalken van de schuur schroeven.
En dan wil ik op die balk 4 balkdragers monteren voor de balken van het afdakje. Is dat een goed idee? (Ik moet wel heel goed uitmeten voor ik ga boren/schroeven) Of de balkdragers met korte schroeven rechtstreeks op het boeiboard schroeven?
Dan tussen de balken wat gordingen, dan eternit golfplaat en dan zonnepanelen. Ik schat totaal ongeveer 20 a 25 kg/m2 . ongeveer 3 x 3 met 3 pv panelen

zijn er nog speciale tips voor schroeven om te gebruiken? schroef moet door balk van 5 cm + 2cm boeiboard en dan nog voldoende grip lengte in de dakbalk, 14 cm?
 

Rijnberg

  • #2
@moderator: verkeerde rubriek?
 

Sander 1972

  • #3
Ik zou geen balk op je boeiboard schroeven, en heb niet echt een voorstelling hoe het wordt.

ik zou ook geen eternit golfplaten gebruiken, daar kun je niet oplopen.
 

Rijnberg

  • #4
Dank, ik twijfelde al over de golfplaten.
Terug naar de tekentafel.
Overigens gewoon standaard fietsenschuurtje achter een rijtjeshuis.
 

Rijnberg

  • #5
toch nog even: geen balk aan boeiboard maar balkdragers rechtstreeks op boeiboard kan wel?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
een boeideel is een stukje afwerking geen onderdeel van de constructie
balken leg je op de muur.
 

Rijnberg

  • #7
@Boertje125 dank voor de reactie. Daarom vraag ik ook in de openingspost of het door het boeideel heen aan de balken van het schuurdak zelf kan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Nee.
Als de boeiboord de belasting uit de schroeven niet kan opnemen, wat aannemelijk is, krijg je buiging in de schroeven met een behoorlijke arm. Schroeven op buiging belasten is geen succes.
 

Rijnberg

  • #9
Ik kan het volgen dat het boeideel (2cm multiplaat) te zwak is en de belasting niet aan kan.
Maar daarom de optie in de openingspost om het te verstevigen met een douglas plank van bijvoorbeeld 2x14x300cm en die met bijvoorbeeld 14 cm tellerkopschroeven door het boeideel heen in de kopse kant van de dakbalken te schroeven. Dat is dan op 5 a 6 plekken. En de balkdragers daarna op het douglas.

Wat betreft de armlast: 5 stuks 5x15 balken van 250cm verdeeld over 3 meter, aan de lagere kant steunend op ringbalk op staanders. Daartussen nog wat gordingen en dan eternit golfplaat.
 

Sander 1972

  • #10
Je kan ook het boei deel verwijderen en kijken of het tegen de balken of muur vast gezet kan worden
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Waarom de boei niet weghalen?
 

Rijnberg

  • #12
Andere optie: 8 cm balk onder boeiboord met slagpluggen in de muur en leggers op die balk en op de plek van de leggers boeiboord inzagen zodat volle 8cm draagvermogen wordt benut.
Die balk komt dan wel ong 70 cm voor raam langs waar ik dus geen slagpluggen kan gebruiken. ene kant van het raam is 30 a 40 cm voor een paar slagpluggen, andere kant is met ruim 2 meter genoeg ruimte voor slagpluggen.
 

Sander 1972

  • #13
Haal er even iemand bij die zicht heeft op u klus. Zo zonder foto's en gissen hoe?

Is het geen doen
 

Rijnberg

  • #14
Elke oplosing die ik bedenk en hier en met anderen bespreek levert weer andere onvoorziene hindernissen op. De oplossing die nu voorligt is om ook bij de schuur twee staanders te platsen en het afdakje geheel lostaand te maken.

En een foto: loop een jaren 80/90 wijk in en kijk naar de fietsenschuurtjes bij de rijtjeshuizen. Geschakeld met het schuurtje van de buren in mijn geval. Halfsteens met dakbalken steunend op de muur.
 

Rijnberg

  • #15
Ik overweeg om toch het boeiboord gedeeltelijk weg te halen en dan een 5*15 balk aan de dakbalken te schroeven. En op 5*15 balk dan balkdragers voor de balken van het afdakje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu