Moet die echt uit..? Tegelen op uitgewerkte vloerverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een uitgewerkte cementdekvloer. Daaroverheen ga ik binnenkort plavuizen leggen.

Waarom moet dan de vloerverwarming uit..... de cementdekvloer is toch inmiddels al uitgewerkt (gezet). Die wordt er m.i. echt niet anders van.

Is het nodig voor de lijm...? Ook dat is vreemd want de vloerverwarming staat op 25 graden en als die uit zou staan en het zou zomers warm zijn.... dan is hij ook zo 25 graden. Dan wordt er toch ook getegeld.

Ik ga overigens tegelen met professionele flexibele lijm en met flexibele voeg.

Groet

Rene
 
Je betonvloer wordt door de verwarming veel droger, ergo de lijm droogt sneller op en dat tegelt volgens mij niet zo lekker....

In de zomer is het misschien ook wel 25 graden, maar dat is niet zo'n droge warmte als een cv.
 
OK, uitzetten tijdens het tegelen vanwege de droging (zuiging kan haast niet door de voorstrijk) kan ik me iets bij voorstellen.

Wat ik dan echter niet begrijp is waarom een reeds uitgewerkte vloer NA het tegelen zo langzaam (graadje per dag...) op stoom moet komen.

Stel dat het NU tijdens het tegelen 10 graden is in de woning, na het tegelen gaat de vloerverwarming op het minimum: dat is echter direct al ca 20 graden: de thermostaat van de verdeler kan niet eens lager.

Als die eerste dreun al 10 graden is, waarom dan zo krampachtig over het graadje-per-dag daarna.

De lijm is immers ook superflexibel...?

De reden dat ik zo piep is dat ik na het tegels leggen en de droging al rap wil verhuizen en wel een beetje warme woning wil
 
Dit heeft niets te maken met je ondervloer.

Als je tegels gaat lijmen op een vloer met vloerverwarming, moet deze minimaal 4 weken niet gestookt worden.

Bij een tegelvloer die je direkt in de specie gaat leggen is dit een maand of 3-4

Dit heeft te maken met het volledig uitharden van de lijm.
Poeder tegel lijm is na 1 dag wel beloopbaar, maar het duurt echt wel een tijd voordat hij volledig uitgehard is, en al het vocht uit de lijm verdampt is.
Het water waarmee de tegel lijm is aangemaakt, kan namelijk alllen maar verdampen via de voegen van de tegels.

Daarom wordt ook geadviseerd door alle tegel lijm fabrikanten, om de vloerverwarming na 4 weken langzaam op te stoken, zodat het vocht uit de tegel lijm gelijkmatig kan verdampen.
Dit om grote spannings verschillen op te vangen, en zo de tegels niet los komen te liggen.

Beter is het dan om de eerste 4 weken even een kacheltje neer te zetten die de ruimte verwarmt.

Maarja de keuze is aan je zelf.
Of je volgt het algemene advies op, of je doet eigenwijs en hebt kans dat straks de gehele tegel vloer los ligt. :roll:
 
Ik heb alle vormen van men-praat-elkaar-na es opzij gezet en heb de productspecialist van Ceresit gebeld. Die moet het toch echt weten en heeft een meer directe link met de fabrikant.

ZIjn verhaal: Ja inderdaad een vloer nu in de winter op 20 graden is niet anders dan een vloer op een warme zomerdag van 20 graden. Ik heb een thermostaatventiel op de ingaande en een aparte op de uitgaande kant van mijn verdeler (dus het water is NERGENS warmer dan 20 graden; ook niet aan het begin). Vooral dit laatste was voor hem belangrijk. Ook heb ik niet hier en daar te hoge leidingen en een te dunne deklaag. Ook dat vond hij belangrijk. Ook is mijn cementdekvloer droog en uitgewerkt. Ook dat is belangrijk.

Tevens heb ik CM-18 superflex met een 8 mm lijmkam: dus niet te dun.

Dit gezegd hebbende gaf hij mij gelijk en moet het lijmen met een draaiende vloerverwarming op minimustand kunnen. Hij maakte nog een vergelijking met woningen met blokverwarming waar soms de verwarming ook niet helemaal uit kan. Ook daar wordt gelijmd.

We zullen zien. Ik neem de gok en heb de tegels er nu inzitten.
 
De vloer ligt er inmiddels in en ik heb de vloerverwarming aanstaan vanaf 27 december. Ik begon met 24 graden (het vroor buiten !) en heel zoetjesaan heb ik hem opgedraaid naar 32 graden (ingaande watertermperatuur, 28 graden uitgaande watertemperatuur)

Dit klinkt warm, maar als ik aan de pijpen voel dat is het wat lauw.

Tot nu toe gaat alles goed en klinkt geen enkele tegel hol. De blootliggende lijmkam ribbels/randen onder het keukenblok droogden onder de minst gunstige omstandigheden (vol in de open lucht, droogt te snel uit). Als ik daar overheen kras dan is het harder dan bijv. roodband maar zachter als specie. Ga ik er met de rand van een stukje hout overheen dan is het daar me moeite mee weg te krassen.

De voegen zijn snoeihard.

Dit ter informatie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan