Moeilijk isolatieprobleem

Wilma mulder

  • #1
Hallo allen,

we hebben een oude pastorie met steensmuren die we graag zouden willen isoleren maar..... de steensmuren zijn prachtig en monumentaal dus er kan niets aan de buitenkant voor gezet. Aan de binnenzijde zit holle ruimte en vervolgens prachtige paneelbetimmering. Dus werken met voorzetwandjes en dampremmendefolie is ook uitgesloten.
Het verwijderen en later terugplaatsen van die panelen is niet handig want veroorzaakt veel schade. Is er iets dat we in die holle ruimte kunnen spuiten, bv. isolatievlokken, papiervlokken o.i.d. en hoe staat het dan met evt. vochtproblemen?
Al gekeken bij allerlei isolatiesites maar kwamen er niet uit. Er zijn meer monumentale panden met dit probleem hoe lossen die dat op?

hopelijk is er iemand die een goede oplossing weet.
wilma
 

Geus

  • #2
Heeft het pand inderdaad een monumentale status? Dan zal u sowieso in overleg moeten c.q. toestemming moeten vragen voor dergelijke aanpassingen.
Ik ben geen expert, maar volgens mij is dit inderdaad wat u al omschrijft een lastige situatie. Als ik u was zou ik een isolatieadvies vragen aan een onafhankelijk deskundige, die de situatie ter plekke goed komt bekijken. Als ik mij niet vergis biedt de Vereniging Eigen Huis zo'n service. Dan krijgt u ook een rapport, wat bruikbaar is voor de besprekingen met de monumentencommissie.
 

Bernhard

  • #3
Bij de fabrikanten van isolatiemateriaal kan je advies vragen voor jouw probleem.
Als de voorzetwand gedemonteerd en weer opgebouwd kan worden kan je leidingen, zoals elektra en verwarming, in de wand aanleggen.
Bij gedeelten met stucwerk kan je ook wandverwarming installeren.
Als de vloer niet geschikt is voor vloerverwarming kan je ook plafondverwarming toepassen. mvgr Bernhard
 

Wilma mulder

  • #4
Hallo,

Bedankt voor je reactie, het betreft hier een monumentaal pand maar zonder monumentenstatus. Dat betekent dat we gelukkig geen overleg hoeven te plegen met hun. Wel willen we zelf dat de oude elementen zoals de paneelbetimmering en de mooie muren behouden blijven.
Mocht het niet anders kunnen, kiezen we er voor om niet te isoleren en behoud van de panelen, maar dat zou natuurlijk jammer zijn

Ik zal even kijken bij vereniging eigen huis wat die voor adviseurs in huis hebben. Want zoiets moet toch vaker voorgekomen zijn.
Maar mocht iemand anders nog een tip hebben dan graag.
 

MvanV

  • #5
Je hebt wel een hoop naisolatiebedrijven, maar daarvoor moeten ze ook om de tientallen centimers gaan boren.
PUR kan met de kleinste gaatjes, en geeft weinig vochtprobleemrisicos, maar komt wel weer uit alle gaatjes druipen.

Ze willen vaak garantie geven en daarom weigeren ze doorgaans alle moeilijke gevallen. Toch werk genoeg. Maar je kan informeren.


De beste oplossing lijkt me toch om de voorzetwanden los te halen en er dan isolatie achter te doen. Met PIRplaten kan dat relatief dun, maar kan ook met glas/steenwol, dat scheelt weer geluid.

Wellicht kan je goede timmerlieden vinden die de panelen zonder al te veel schade los kunnen halen en terug kunnen plaatsen. SChildern moet je dan al snel, maar het zou moeten kunnen.

Ik heb zelf wel eens dingen met amper schade los gekregen Alle verfnaden met een mes lossnijden zodat het niet lelijk scheurt, tussen muur en paneel langzaam paar behangstekers er achter tikken tot je ruimte hebt om met paar grote breekijzers* langzaam alle spijkes in 1 keer uit de muur te trekken. Aan alle kanten tegelijk langszaam naar voren halen zodat niks breekt.
Je kan de spijkers aan de acherkant erafknippen of slijpen, of er uit tikken, maar dan heb je aan de voorkant een gaatje en een stukje losgesprongen verf.

* grote breekijzers klinkt lomp, maar is het niet. Je hebt dan juist meer oppervlak om de kracht over te verdelen, en dan minder schade. Als je tenminste netzoveel kracht gebruikt.

Overigens is betimmering vaak amper de moeite hoor, nieuwe balkjes of platen zijn vaak kraak eender, tenzij er echt sierwerk in is gesneden.
Nieuwe betimmering kan je zelf vcaak mooier maken, omdat ze vroeger nogal eens lelijk zachtboard of hardboard gebruikten en je nu in deze welvarende tijd ook gewoon MDF of triplex kan pakken wat veel steviger is en makkelijker af te werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu