Minale stand thermostaat bij afwezigheid

Heiloklus

  • #1
Normaal zette ik alsik wegging, of ging slapen de thermostaat op 15 graden. Dan een halfuur voordat ik thuis kom slaat ie aan naar zeg 19,5 graden.

Nu begreep dat ik het in sommige gevallen beter is de trhermostaat op gewenst -2,5 dus zeg 17 graden te laten staan. Dat zou zuiniger zijn. Klopt dit?
 

Kanterz

  • #2
Dat zegt men omdat de ketel dan niet zo veel hoeft te stoken om het warmteverschil op te heffen.
Maar toch ligt het veel aan wat voor huis je hebt hoe het is geïsoleerd, en of de ruimte waar de thermostaat hangt snel afkoelt of goed op temperatuur blijft!
Ik moet zeggen dat ik er hier thuis eigenlijk ook niet echt op let, maar dat komt omdat wij nooit echt vaste tijden thuis zijn...
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Tsjah daar kun je idd over discusseren...
Ik ben zelf een voorstander van hoe kouder hoe beter.
Want immers: Hoe kouder het binnen is, hoe minder warmte je verliest naar buiten toe.
En dus ook: Hoe minder gas je hoeft te verbranden om het weer warm te krijgen.
 

Heiloklus

  • #4
Ik ben/was ook altijd van koud. Maar iemand zei dat het dus meer energie kost van zeg 15--->19.5 dan constant 17,5 graden houden en dan naar 19.5

Dan blijft het water zeg maar lauw. Ik zag wel idd dat als ik dit doe, het 'vermogen van de thermostaat en dus cv op 1 blijft staan. Toen ik van 15-->19.5 ging stond het vermogen een uur op 4-5

Tja, lastig verhaal dus? Dan maar eens een week het een proberen en dan het ander
 

Chathanky

  • #5
Bij een sterk afkoelend huis (ongeïsoleerd dus) zal de besparing groter zijn.
Maar als je in een goed geïsoleerde woning zit zal de temperatuur toch niet veel dalen in de nachtelijke uurtjes.

In mijn situatie komt het niet onder de 18 graden. Je kunt dan gerust 15 graden instellen maar dit heeft geen zin omdat het toch niet bereikt wordt.

Het voordeel is dat je woning sneller op temperatuur is als deze niet te veel afkoelt. De besparing is dat je verliezen afnemen naarmate je kamer koeler is. Het opwarmen kost net zoveel energie met als zonder nachtverlaging.

Je kunt beter je nachtverlaging en dagtemperatuur goed op elkaar afstemmen om zo uit je nachtverlaging het meeste profeit te halen.
En dit is voor elk huis verschillend, niet zondermeer vast te stellen dus.
Voor de 1 is het 1 uur voordat je naar bed gaat voor een goed geïsoleerde woning met veel massa kan het enkele uren zijn.
Voor het opwarmen geldt hetzelfde, hou bij hoe lang het duurt voordat je woning op temperatuur is en stem dit af met je dagtemperatuur.
Sommige thermostaten berekenen dit aanwarmgedrag automatisch.

Als ik naar mezelf kijk vindt ik het bij opstaan met een graadje minder ook wel behagelijk. Je bent dan toch druk bezig in huis, bij lang stil zitten voelt het al snel kouder aan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Stel je woning 1 graad opwarmen kost 10w/uur
je woning warm houden kost 5 watt./uur

je verlaging is 16 graden en je wens is 20 graden.

het kost je dus 40w/uur+20w/uur om de woning te verwarmen naar 20 graden.

terwijl je voor het op temperatuur houden op 20 graden dezelfde tijd 20w/uur nodig gehad zou hebben, en je dus nog 8 uur had kunnen verwarmen zonder extra kosten.

Het hangt er dus vanaf hoeveel energie je woning lekt en hoelang je de verlaging aanhoud, hoe korter hoe minder gunstig.

Afkoelen kost energie, opwarmen ook ,op temperatuur houden kost het minste tenminste tenzij je de buitentemperatuur nastreeft.

Lager als 16Graden instellen geeft extra verliezen omdat waterdamp dan schijnt neer te slaan en je eerst de damp weer moet verwarmen totdat het verdampt voordat de ruimte op temperatuur gaat komen.
 

Chathanky

  • #7
Lager als 16Graden instellen geeft extra verliezen omdat waterdamp dan schijnt neer te slaan en je eerst de damp weer moet verwarmen totdat het verdampt voordat de ruimte op temperatuur gaat komen.
En condenseren dan levert dat geen warmte op? :mrgreen:
 

Heiloklus

  • #8
Duidelijk. Ik heb een vrij koud huis. Als om 22:00 de verwarming naar 19 zet, en om 23:00 uit(15) is het om 0:00 al 18.6 graden.

Om 0700 in de ochtend is het dan circa 16 graden ofzo...

Maar dat warm houden net zoveel (wellicht afjankelijk van factoren blijkt) klinkt aanlokkelijk. Wel een stik comfortabeler.

Wat betreft ochtend, dan is idd 18,5 graden zat. Ik ga hem eens op 17.6 graden minimaal zetten.
 

Xr8

  • #9
Bij opwarmen gaat het voor je gevoel wel redelijk snel, de lucht is tamelijk snel te verwarmen.

Alles wat echter in de kamer staat koelt ook af en zal behoorlijk wat warmte uit de lucht trekken. Je merkt dit nauwelijks maar de ketel zal toch deze warmte bij moeten stoken om de boel op temperatuur te houden.

Heb zelf goede ervaringen met een nachtverlaging van ongeveer 3 graden, met een jaren 60 woning met spouwmuren zonder isolatie. Nachttemperatuur 16 graden, dan is het 's morgens niet erg koud en 's middags warmt de woning snel op. Verbruik ongeveer 5m3 per dag momenteel incl koken en 4 personen douchen.

Ook wel eens de temperatuur verlaagd naar 14 graden, resultaat 's morgens erg kil en 's middags lang stoken om de boel weer warm te krijgen. Oncomfortabel en het gasverbruik was zeker niet lager.


Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
The headhunter schreef:
Stel je woning 1 graad opwarmen kost 10w/uur
je woning warm houden kost 5 watt./uur
Maar die stelling klopt (in mijn ogen iig) niet.
Want je houdt er totaal geen rekening mee dat het warm houden op 10 graden minder engergie kost dan het warm houden op 30 graden.

Ik zie het dus als volgt: Bij een binnentemperatuur van 15 graden heb je een kleiner verlies dan bij een binnentemperatuur van 20 graden.
Alleen kost het dus gas om de woning weer op te stoken, maar diezelfde hoeveelheid energie die heb je ook bespaard toen de temperatuur van 20 naar 15 graden daalde. Dus uitgaande van een constant rendement van de ketel bespaart het dus om de ketel uit te zetten.
Het enige wat nog kan uitmaken is het lagere rendement van de ketel, omdat voor opwarmen een hogere watertemperatuur nodig is dan voor het opwarmen van de woning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu