Mijn meterkast; hoe zit dat nu met de electra?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Van onze "nieuwe" woning (bouwjaar 1999) heb ik 2 foto'tjes gemaakt van de electra en dit roept enige vragen bij me op.

De situatie:
96113_groepenkast_1.jpg

96113_electra_aansluiting_1.jpg

een dubbeltariefmeter en een eenvoudige groepenkast (ABB)

mijn vragen hierover (van onder naar boven zeg maar)
1 wat is de kleine witte schakelaar onder de meter? Er staat iets van AEG D40 Etta E015 op.
2 onder de dubbeltariefmeter zelf zit nog een grijze unit? wat doet deze en verbruikt dit ding zelf ook stroom? (ik zou liever een eenvoudige enkeltariefmeter willen)
3 Hoe "modern" is deze hafonorm groepenkast van ABB nog? Passen de schakelaars van nu er ook in? Kan deze kast eventueel met nieuwe componenten opnieuw opgebouwd/ingericht worden of moet dan de kast zelf ook vervangen worden? (andere opbouw, connectors of zo?)
4 Hoe is de kast eigenlijk opgebouwd? (algemene vraag) Er zitten 2 rijen in waar vanalles in geplaatst kan worden zeg maar. Zijn de schakelaars altijd met draden 1op1 met elkaar verbonden of gaat dat (gedeeltelijk?) via de rails waar de componenten aan vast gezet worden?
5 Omdat de groepenindeling verouderd is, zou ik deze in de toekomst netjes willen updaten. Waar loop ik tegenaan? Nu is er 1 aardlek voor de groene groepen de rest dus niet via aardlek geschakeld? Als de stopcontacten in huis niet geaard zijn, heeft het dan zin om die groepen via een aardlek te schakelen? Ik wil dan overgens ook alle stopcontacten van aarde voorzien, dus ook de extra aardedraden aanbrengen. Er zitten nu 8 groepen in (1 is de dubbele kookgroep), dus kom ik al uit op 3 aardlekschakelaars. Een hoofdschakelaar zit er geloof ik ook niet in? Zoals bij vraag 3 en 4 aangegeven ben ik benieuwd hoe e.a. in de kast verbonden is en of deze kast dus nog van deze tijd te maken is!

Een hoop vragen, maar waarschijnlijk niet moeilijk te beantwoorden.
 
Om de kast te updaten moet er een hoofdschakelaar en een extra aardlekschakelaar geplaatst worden ( het is een moderne modulair opgebouwde kast) dus kan zonder moeite bijgeplaatst worden.
Het witte schakelaartje onder de meter is je hoofdzekering van 40A, hier als automaat uitgevoerd.
Het grijze kastje onder de meter is een TF ontvanger, deze schakeld de meter om naar dag of nacht tarief. De TF ontvanger zal wel eigen gebruik hebben maar dat wordt niet gemeten door jouw meter.

De "dubbele" kookgroep telt als één groep, bij meer als 8 groepen moet er een derde aardlekschakelaar bij geplaatst worden.
Je kan de wcd's in je huis van randaarde voorzien, hiervoor hoeft de meterkast niet aangepast te worden. Alleen geel/groene draden bijtrekken en de wcd's vervangen.
 
Alvast bedankt!

als ik de zekering-automaat omzet, is dan alles spanningsloos? Werkt dit dan ook als een soort hoofdschakelaar?
 
Als je de automaat omzet is inderdaad alles spanningsvrij. De automaat heeft niet de functie van hoofdschakelaar (maar werkt wel zo)
 
Bij aanpassingen ga je er ook tegenaan lopen dat je 1 aardlekschakelaar voor iedere 4 groepen moet hebben. Ik zie er nu volgens mij maar eentje.
 
Hoe zijn de componenten in de kast eigenlijk verbonden?

NU:
vanaf de meter komt blauw-bruin-geel/groen binnen en wordt dan gesplitst (?) om dan direct naar de zowel de aardlek als de "niet groene" groepen te gaan? Zijn de componenten allemaal via blauwe en bruine draden met elkaar verbonden?

AANGEPAST:
Als er nu een hoofdschakelaar geplaatst wordt: wat voor schakelaar moet er in om er dan 3 aardleks achter te zetten? kan dit met 1 2-polige schakelaar of moeten er 3 in?

Vervolgens blauwe en bruine draden van de aardlek naar de bijbehorende zekeringen (max 4 stuks dus) neem ik aan. Of kan de stroom ook via een gezamlijke rails lopen? Of kan er alleen stroom van de ene naar de andere zekeringautomaat lopen als deze tegen elkaar aan zitten?

ik ben benieuwd hoe het zit en wat er kan :P
 
Als ik jouw vragen zo lees dan raad ik je aan om er een vakman bij te halen.
Voor hem is het een half uurtje werk om je meterkast aan te passen dus dat gaat je de kop niet kosten.

In groepenkasten werken is geen werk voor doehetzelvers.

BTW: dit is niet denigrerend bedoeld.
 
Het is ook niet de bedoeling er zelf mee aan de slag te gaan. Ik houd het bij buizen infresen en draden trekken.

Maar ik ben wel benieuwd hoe het in elkaar zit :mrgreen:
 
Ok dan kan je de kast eens openmaken om te kijken hoe e.e.a in elkaar zit.
Ik raad je aan om de spanning eraf te halen door je hoofdzekering uit te zetten.
Je zult daarna misschien wel wat apparatuur opnieuw moeten instellen.
 
Omdat we over 2 maanden de sleutel van de woning krijgen, heb ik niet meer dan de foto's.
Op de onderstaande foto is een open groepenkast te zien. De groepenautomaten zijn met een busboard verbonden (2 delig).

96113_ABB_groepenkast_1.jpg

Hoe zal mijn groepenkast (1999 dus) zijn opgebouwd? zit hier ook al een busboard in? De aardlek en beltrafo zullen wel met draden aan elkaar verbonden zijn.

Als ik de meterkast wil laten voorzien van 3 aardleks en een hoofdschakelaar, worden deze dan met draden aan elkaar verbonden en de automaten op een busboard geplaatst? met drie groepen zal er ook een 3-voudig busboard in moeten neem ik aan?
 
Het is natuurlijk aan de buitenkant niet te zien jou jouw kast precies is opgebouwd en aangesloten. Er zijn idd ook 1 fase drievoudige busboard verkrijgbaar. Overleg je wensen gewoon met de installateur, hij kan ongetwijfeld de juiste materialen leveren en installeren.
 
Nu we de sleutel hebben, heb ik hoofdschakelaar maar eens omgezet en het "kastje" eens opengemaakt.
96113_12072012055_1.jpg

96113_12072012056_1.jpg

De aadlek is geschakeld over de laatste 4 groepen.
Wat me opvalt is dat er dus 1 dubbel busboard in zit en dat de laatste (Hager) automaat dus met draden is aangesloten op de aardlek (past natuurlijk niet op de busboard).
Verder zit er een aardedraad in iedere buis, maar heb ik alleen in de keuken en garage geaarde wcd's :cry:
En de wcd naast de groepenkast is met 3 zwarte draden aangesloten :?:

Telt de kookgroep als 1 groep? kan deze samen met de nog zonder aardlek geschakelde groepen op 1 aadlek gezet worden? Dan kan het busboard zo blijven en hoeft er 1 aardlek en een hoofschakelaar bij. (en dan vervangen we de hager ook maar door een ABB die met het busboard mee kan :D
 
Een kookgroep telt idd voor één. Die mooie krullen mogen zo niet meer gemaakt worden en drie zwarte draden naar die WCD zijn prutswerk. Verder kun je het, in grote lijnen aanpassen zoals voorgesteld, maar laat dat, zoals gezegt, vooral lekker aan een installateur over.
 
Van wie mag dat niet? :wink:
Een goed onderbouwd antwoord in deze discussie heb ik niet gezien.

Aan de eis dat de installatie in 1 handeling spanningsloos is te maken wordt voldaan door de 40 ampere installatieautomaat van de netbeheerder en maakt een hoofdschakelaar overbodig.

Verder is het wel verstandig om de groepenkast te laten aanpassen. Een installateur ter plekken ziet meer dan dat wij een goed beeld krijgen van jou installatie.

Als ik het goed zie heeft de kast zwaar te leiden gehad aangezien de automaten beschadigd zijn waarschijnlijk met een verkeerde schroevendraaier en de niet echt nette uitbreiding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan