Mijn hydropomp werkt niet na behoren..

nol130

  • #1
Mijn hydro pomp werkt niet na behoren hoe komt dit.Ik heb een hydro pomp die steeds opnieuw begint hij blijf niet gewoon door lopen .Wat ik wel onder vonden heb is als ik de druk verhoog bij de uitgang dan blijft de pomp wel door lopen maar wel met zeer weinig water als gevolg .Ook na een paar minuten als ik de pomp gans open zet dan valt ze terug en hoor ik een borrelt geluid aan de aanzuigslang net alsof er geen water in de bron staat en dan pomp ze lucht met water op en ook dan duurt het weer even voordat ze weer water pomp .En zo blijft de pomp lopen maar het is niet te doen alleen als ik de druk verhoog aan de spuit kant dan blijft ze wel lopen .Nu is mijn vraag wat te doen om dit euvel te kunnen te verhelpen .Graag advies min dank is groet ....Nol130....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
nol130 schreef:
een hydro pomp die steeds opnieuw begint hij blijf niet gewoon door lopen .
Wat bedoel je daarmee? Slaat de pomp zelf af vanwege voldoende druk in de ketel en schakelt hij zichzelf daarna weer in? Of stopt de pomp met oppompen van water uit de put en moet je hem opnieuw opgieten en aanzetten?
 

nol130

  • #3
Beide niet ze slaat gewoon niet af maar blijft doorlopen maar ze pomp geen water alleen maar lucht en na een tijdje begin ze weer water te trekken. Ik hoor ze wel op dat moment borrelen dan komt de lucht en na even ,ze loopt dan zo genaamd droog ,begint ze weer water te trekken. En als ik de uitgang kleiner zet ,dus weiniger water druk dan blijft ze wel lopen. Heb alles al vernieuwd maar de pomp blijft het doen.Heb ongeveer 3 meter water in de put van dik 9 meter en de slang ligt op een kleine 7 meter dus wat het is weet ik niet.Bedank voor de reactie.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Klinkt alsof er onvoldoende water is. De slang hangt 7 meter de put in en het water staat op 6 meter dus? En dat is gemeten in rust (dus met de pomp uit)? Als de pomp dan aan gezet wordt, begint deze de put leeg te zitten en zakt het waterpeil in de put. Er moet dan nieuw water worden aangevoerd door de grond richting de put. Als dit niet snel genoeg gaat dan is er geen water meer en gaat de pomp lucht happen.

Door de uitgang (perskant) kleiner te zetten, gebruik je minder water en wordt de put dus minder snel leeg gezogen. Dat geeft de grondlagen meer tijd om nieuw water aan te voeren naar de put.

Is het werkbaar voor jou om de uitgang/perszijde voorlopig wat verder dicht te houden? Of werken de sproeiers dan onvoldoende?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Slang dieper hangen.
Put aan de bovenkant luchtdicht afsluiten kan ook helpen.
 

nol130

  • #6
De sproeiers werken dan inderdaad minder .Ik zal eens kijken of ik de slang dieper kan hangen maar dan ben ik bang dat de pomp dit niet gaat halen want de put is een kleine 9 a 10 meter diep .Dus het is te proberen..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Mogelijk een lek in de zuigbuis/slang of te weinig water in de bronbuis, de pomp zuigt dan lucht aan en aangezien de pomp geen lucht kan verpompen gaat hij pendelen.
Controleer de zuigbuis/slang op lekkage en controleer ook de waterstand.
Zuigbuis/slang langer maken, de pomp kan dat wel aan, die kunnen standaard meestal 8 meter aan en dat om reclames aan de leverancier te voorkomen.
Ik heb een standaard pomp op 11 meter hangen, werkt feilloos alleen de opbrengst is wat minder.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Je zou eigenlijk de waterstand in de put moeten meten op de momenten dat de pomp terug valt. Mocht blijken dag de waterstand te veel zakt dan kun je inderdaad prima de slang dieper hangen. Die 9m zuigt hij wel op. Hier bij mij in de buurt (ZO Brabant) zitten putten tot zo'n 40 meter diep en daar wordt vaak 10m pvc in gehangen als zuigbuis. Dat trekken die pompjes prima omhoog.

Mocht blijken dat de waterstand niet het probleem is dan denk ik ook dat er een lek in de zuigslang zit. Dan zou je deze moeten vernieuwen.

Zit er wel ergens een keerklep of voetklep?
 

nol130

  • #9
Ja er zit een voetklep aan het uit einde van de aanzuigslang en die is vernieuwd dus daar ligt het niet aan .Maar oke ik zal verder kijken of alles dicht is anders laat ik de slang nog wat zakken ( dit kan nog steeds )en kijken wat dan gebeurd .in ieder geval alvast bedank voor alles .Met vriendelijke groet ....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
wel vreemd, een pomp kan maximaal 10m aanzuigen, natuurkundig kan je niet hoger.
 

nol130

  • #11
He natuurkundig kun je niet hoger? Komt even raar over maar na even na denken klopt het ..De pomp kan niet hoger oppompen dat is het .Maar ik ga het proberen het is waard. Groetjes.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Natuurkundig is het max om op te zuigen 1 bar dus inderdaad 10m waterkolom. Daarom wordt hier in de regio in diepe putten van 40m alsnog maar 10m zuigbuis toegepast. Anders wordt al overgestapt op een bronpomp die je in de put laat zakken maar dan moet de diameter van de put wel groot genoeg zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
The headhunter, je hebt gelijk, de buis is 11 meter, de slang ruim 9 meter.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
Zoals reeds eerder aangegeven kan het ook helpen om de bron aan de bovenkant luchtdicht af te sluiten hierdoor ontstaat er een vacuum waardoor het grondwater sneller naar de put stroomt
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Als dat nog niet het geval is dan kan dat ook helpen inderdaad. Ik gebruik hiervoor normaliter een pvc eindkap van de juiste diameter. Die doe ik op de put en met een gatenzaag boor ik er een gat in ter grootte van de zuigbuis/zuigslang. Bovenop de zuigbuis doe ik altijd een 90gr knie dus die steunt dan mooi bovenop de eindkap. Je zou het nog verder kunnen afdichten met wat kit.
 

nol130

  • #16
Oke ook dat gaan we dan proberen ...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Alleen om te testen werkt een natte doek ook.
(wel een grote lap nemen, zodat ie niet in de buis kan vallen)

Over de aanzuigdiepte:
Stel de bron is 20 meter diep en het water zit op 9 dan kan de zuigbuis best op 15 meter hangen.
De diepte waarmee gerekend wordt is die 9 meter waarop het water zit.
Wordt er echter zoveel opgepompt dat het peil zakt tot onder de 10 dan komt er geen water meer.
Een voordeel is dat er toch geen lucht aangezogen wordt. Of er nadelen zijn weet ik zo snel niet.

Eventueel kan er dan nog een kuil gegraven worden zodat de pomp lager staat, opvoerhoogte is meestal geen probleem.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Opvoerhoogte is geen probleem inderdaad. Bronpompen kunnen immers ook vele meters oppompen. Pomp lager zetten zou voor TS niet nodig zijn omdat zijn put maar 9 meter is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu