Meubels van 15mm of 12mm MDF

Michelle1505

 • #1
Mijn dochter is toe aan een tienerkamer dus ik zou graag een bed, kledingkast en een bureau voor haar maken (en misschien als ik dan nog zin heb een audiomeubel)

Zou ik voor die meubels 15mm MDF kunnen gebruiken of misschien zelfs 12mm? En welke dikte schroeven heb ik dan nodig? (dat met die schroeven is iets wat ik nooit zal begrijpen hoe je dat bepaald is daar een ezelsbruggetje/rekensommetje voor)

Bedankt alvast voor de antwoorden :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
15mm MDF is daar goed geschikt voor, je hebt dan voldoende dikte om in te schroeven. Bij 12mm wordt dat erg krap, zeker voor een beginner.

Voor haaks op elkaar schroeven gebruik je schroeven 4 x 45mm.
Plaats de delen die je wilt verbinden op elkaar en boor beide delen met 3mm. Vervolgens het deel direct onder de schroef boren met 4mm en verzinken.

Als je alle gaten hebt geboord van 1 verbinding breng je ter plekke ook nog wat houtlijn aan schroef je de schroeven vast.
 

Michelle1505

 • #3
Hoihoi,

Bedankt ik was al bang dat 12mm iets te dun zou worden. Mijn zoontje zijn meubels heb ik toen van 18mm gemaakt en dat is toch iets te massief en zwaar. Nu even zoeken of ze hier in de buurt 15mm MDF verkopen. :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
In kasten en meubels heb je onderdelen die minder kwetsbaar zijn en best dunner uitgevoerd kunnen worden. MDF kan je ook prima lijmen ipv schroeven. Desnoods eerst een groefje zagen/fresen waar je het dunne plaatje inlijmt. Bv. een laatje ga je niet volledig van 15mm mdf maken, de voorkant bv. wel, en de rest van 6mm ofzo. Zo ben je een stuk voordeliger uit en worden de meubelen niet zo zwaar (al heeft gewicht z'n voordelen)

Zelf heb ik een ladenkastje staan met alleen de frontjes 12mm, de rest allemaal 3mm MDF. Is wel een beetje kwetsbaar, maar het werkt prima bij mij.
 

Michelle1505

 • #5
Aaaah ok...daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Ik heb daar nooit bij stilgestaan dat bijvoorbeeld de zijkant van laatjes best van dunner MDF gemaakt kunnen worden. Want de laatjes van mijn tvkast zijn inderdaad wel erg zwaar :oops: :lol:
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #6
Er zijn ook kant en klare bouwpakketjes te koop van laatjes waar je alleen nog maar het frontje aan toevoegt of vervangt.
Zweeds :wink:
 

Michelle1505

 • #7
Tja, dan zou ik ook naar een van de 3 postorderbedrijven kunnen gaan he ?! :wink:

Maar omdat ik niet alles weet betekent toch niet dat ik mij maar moet neerleggen bij kant en klare bouwpakketten of wel.

Bovendien heeft mijn dochter dan straks een kamer met meubels in de vormen en kleuren die zij leuk vind en niet de zelfde als alle mensen in de buurt die wel fan zijn van bouwpakketten van die Zweedse... :lol:
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #8
Nee, zalf maken is veel leuker.
:wink: Succes.
 

Hvb83

 • #9
Zelf maken is wel leuker natuurlijk, maar voor het geld wat ze bij het zweedse woonwarenhuis vragen kan je zelf bijna geen laatjes knutselen. Zeker niet als je ze ook nog eens netjes met gelagerde rails wilt laten lopen. En hoewel er vaak wat op de spullen aan te merken is, zijn de laatjes gewoon van kwaliteit.

De combinatie van zelf het frame knutselen en de laatjes inbouwen kan toch een goede optie zijn lijkt me.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Lijkt me dat het werk allang klaar is :wink:
 

Hvb83

 • #11
Kijkend naar de datum was het inderdaad wat enthousiast van mij... ;)

Maar wellicht dat een ander er in de toekomst nog wat aan heeft. Ik lees zelf graag oude topics door op zoek naar informatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu