Metselwerk nathouden bij houten balken

Harm80

  • #1
Hoi allemaal,

misschien een wat paranoia vraag, maar bij deze: ik heb wat metselwerk vervangen rondom een vloerbalk. Deze balk van de 1e verdieping ligt op de muur en daar heb ik wat stenen moeten vervangen. Ik heb eerst gestut en daarna netjes de stenen vervangen. Het gaat om een oud huis van bijna 100 jaar oud. De balk heeft een loodmenie op het uiteinde waar hij in de muur ligt. Dus ik denk dat daar niets mee mis kan gaan.

Omdat het zulk warm weer was heb ik het metselwerk regelmatig met plantenspuit natgespoten tegen te snel uitdrogen. Dat heb ik 2 dagen lang gedaan. Nou weet ik bijna zeker dat er al wat wittige vochtvlekken op de balk zaten (in het gedeelte dat niet met loodmenie is geverfd en wat buiten de muur ligt), want de vorige eigenaar heeft hier een rare aanbouw geplaatst waar lekkage is geweest in het verleden, met lichte vochtschade in de vorm van vochtkringen. Het hout van de balk voelt hard aan als je er op drukt.

Nou ben ik dus een erg voorzichtig persoon die zich vaak te druk maak, maar nu vraag ik mij af of het nog kwaad kan dat deze balk 2 dagen lang af en toe wat nat werd, want ik heb het metselwerk rondom deze balk wel voorzichtig natgehouden met plantenspuit? Zelf zou ik denken dat zo'n vrij dikke balk dat moet kunnen hebben, het kan er wel doorluchten, de ramen in die ruimte staan open.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Hout gaat niet rotten in 2 dagen, als het de mogelijkheid heeft om te drogen zal in ieder geval de plantenspuit geen rot kunnen veroorzaken.
 

Harm80

  • #3
Dank voor je reactie! Het zal in de praktijk op 3 dagen neerkomen , maar ik neem aan dat het ook dan niet zal rotten?

Het heeft zeker de mogelijkheid gehad tot drogen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Dat maakt helemaal niets uit.
Bij de opbouw of verbouwing van een huis wordt er wel vaker wat nat, of zelfs kletsnat.
 

Harm80

  • #5
Vriendelijk dank voor jullie reacties! Ik ben dus weer eens te paranoia. Ik las ergens nog dat het voor zacht hout in het algemeen 2 tot 5 jaar duurt voordat hout echt aangetast is wanneer het aan vocht wordt blootgesteld.

Toch fijn om even van andere deskundigen te horen hoe die er over denken.

Dan kan ik voor een voglende keer dus zonder zorgen zoiets weer doen, ik zorg dan wel voor voldoende ventilatie natuurlijk.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lekker vochtig houden dat metselwerk. Ventilatie is niet nodig, beter van niet zelfs, anders droogt het metselwerk sneller en moet je weer meer water spuiten..
Als het metselwerk uitgehard is pas weer ventileren.
 

Harm80

  • #7
Dank weer voor de nieuwe reacties. Ik houd het inderdaad dan maar lekker vochtig. Nog een andere vraag: ik heb boven een deurpost metselwerk dat provisorisch was ingemetseld uitgekapt en vervangen voor een nette rollaag (verticaal geplaatste stenen naast elkaar) icm meselwapening zodat dit een lateifunctie heeft gekregen. De vorige eigenaar heeft ooit de van oorsprong buitendeur vervangen voor binnendeur nadat hij er een aanbouw tegen het huis aan heeft gezet. Die aanbouw hebben wij weer laten slopen en nu wordt de binnendeur weer een buitendeur. Om alles direct goed te doen, heb ik het rare opgelapte metselwerk wat niet origineel was uitgekapt en vervangen.

Ik heb de 2 vloerbalken die ook in dit gebied liggen preventief gestut. Hoe lang moet ik wachten voordat ik deze ondersteuning weer weg mag halen, maw wanneer mag het nieuwe metselwerk weer belast worden? Ik heb 1 deel van de rollaag 1,5 wk terug gemetseld, het andere deel afgelopen zaterdag. Moet ik echt 2 weken wachten voordat ik de stutten verwijder, of mag dat al eerder? Verder wil ik iets boven het nieuw gemetselde stukje nog 1 of 2 stenen vervangen. Ik doe dat ook heel voorzichtig en met beleid, dwz ik boor gaten rondom te te verwijderen steen en kan hem er dan vaak zonder schade uitnemen. Wanneer is het naastgelegen verse metselwerk uitgehard genoeg voordat je dit mag doen? Ik zou zelf denken na een dag of 5 dat het uitgehard genoeg is? Of toch liever 2 wk wachten voor de zekerheid?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu