Metselvragen

Ik ben toe aan de gevelstenen. Er komen er drie op en dan kom ik net boven het maaiveld uit.

Ik heb alles uitgelegd. Gewoon een beetje met de voeg schuiven om het passend te maken? Deze eerste foto heb ik wel vraagtekens over. Hoe zal ik die het beste oplossen?

IMG_20250419_154324.jpg

IMG_20250419_154349.jpg

IMG_20250419_154557.jpg


IMG_20250419_154333.jpg
 
Nee, dat ken ik niet. Ik weet nu wel wat dat is. Wat moet ik daar mee doen?...

Ik heb ze wel uitgelegd met een voeg ertussen met een duimstok. Zo is me dat geleerd.
 
Dan is het je fout aangeleerd.
Lees dit artikel eens goed door en je hebt antwoord op je vraag.
Welk verband wil je toepassen?
 
Laatst bewerkt:
Als je een knap stukje metselwerk wilt maken is dit het moment om de gevelopeningen in het verhaal te betrekken.

op koppenmaat moet je ontwerpen.
als dat niet is gebeurd kan je er achteraf ook niet zoveel meer mee.
je kan overwegen om een klezoorverband te gebruiken in plaats van halfsteens
 
Dankje, ik zal het straks doorlezen. Wbt de openingen, dat zou daarna komen werd verteld. Eventueel wat stenen verwijderen Werd verteld. Het ging er nu om dat ik nu boven het maaiveld uitkwam zodat de eps er tegen aan kan voor het beton.
 
Dat "komt daarna wel" gaat alleen op als je accepteert dat het verband op de onderste zichtbare rij(en) afwijkt van alles daarboven. En dat ligt dus weer aan het gekozen verband.

Het zijn kleine details die het verschil maken, maar wel voor altijd zichtbaar zijn. Letterlijk.

Wat betreft de sparingen voor de deuren en kozijnen: Deze maak je in het binnenblad, waarna je de spouwlat en evt. het stelkozijn plaatst. Maar niet zonder rekening te houden met het metselwerk van de buitengevel. Ander kom je echt nooit goed uit.
 
Ik denk dat je met kopmaat bedoeld dat ik gebruik maken van klezoren? Dat begrijp ik wel. Heb ik met de kzs ook gedaan. Of bedoel je dat ik een hele koppenlat maak? Dat hebben we gedaan voor de profielen. Zoiets heb ik niet hoeven doen voor het leggen van de stenen.

We wisten wel dat de gevelstenen niet mooi op het kzt komt te liggen, de maat verschilt ook net een paar mm. Betekent dat ze telkens een klein beetje opschuiven.

Maar ik heb nu in de hoek van het gat van één kopmaat de andere kant opgelegd. Dus ik ben vanaf dat punt de nadere kant gaan opleggen. Dan ligt deze rij exact van begin tot eind. Alleen komen ze dan in de hoek exact op elkaar, maar dat is niet te vermijden, dat krijg ik dus sowieso. In de hoek zal ik dan met een drieklezoor de hoek omgaan. Op de foto steekt dat stukje net uit.

IMG_20250420_134519.jpg
 
Laatst bewerkt:
Heeft iemand een oplossing voor de waterkering in dit geval? Als er eps tegen de gevel aan komt en de hsb op de betonvloer. hoe komt dan het folie?
 
Ik zit nog steeds met de dpc folie. Ik zie overal tekeningen dat deze tussen de fundering en gevel ligt. Het lijkt alsof ze er gewoon op metselen,maar het folie ligt dan toch los, en de gevel staat dan ook los op de folie. Hoe zit dit nu?
 
De folie is enigszins ruw (ruitjespatroon) tegen het schuiven als je aan het werk bent. Later komt het gewicht van de hele gevel er bovenop. Dat gaat nergens heen....
 
ik heb de dpc folie aan de buitenzijde tot 1/3 ingemetseld. Daar ligt nu zand tegenaan.

Nu wil ik verder metselen en moet ik het DPC folie aan de binnenkant inmetselen. Maar waarom zou ik het inmetselen? Waarom zou ik het niet gewoon inklemmen tussen de EPS die er straks strak tegenaan komt te liggen?

Dan zou ik nu gewoon nog twee lagen metselen. Dan leggen we het EPS erin met tegen de gevel aan ook de DPC. Dan wordt straks het beton gestort en dan zit dat dpc folie vast. Scheelt nu een hoop gedoe met dat folie, de muur zit steviger vast en volgens mij loopt het eventuele vocht exact dezelfde route als wanneer ik het in de voeg metsel.

En daarbij kan ik het doc folie bij de bestaande gevels ook niet in de voeg plaatsen, dus daar klem ik het ook gewoon tussen buitengevel en het eps.

Is dit juist?

Er komt nu nog 2 x 80 mm eps, daarna 180 mm constructief beton. met in de spouw ook 80 mm eps.
IMG_20250511_095421.jpg

IMG_20250511_094413.jpg


IMG_20250511_094421.jpg


IMG_20250511_095313.jpg

IMG_20250511_095350.jpg
 
Laatst bewerkt:
Die folie breng je aan om eventueel condensvocht naar buiten te brengen.
hij moet dus van de warme kant van je isolatie naar de open stootvoegen in je metselwerk.
zonder dat er kans op doorzakken ontstaat.
 
hmmm. dat is niet helemaal een antwoord op mijn vraag. Maar wat ik wel lees is dat deze laag boven het maaiveld moet komen?

wat bedoel je met doorzakken?

Ook vraag ik mij af waarom er niet een gehele onderbreking inmoet, voor optrekkend vocht.
 
als je de bovenkant niet vastmaakt kan de folie uitzakken en kan bovendien vocht achter de folie zakken in plaats van naar buiten te worden getransporteerd.

heb je geen bouwkundige in de arm genomen?
je ben aan een flinke klus bezig het is zonde als je met dit soort dingen fouten maakt aangezien je er achteraf nooit meer bijkomt
 
je bedoelt vastplakken aan de hsb? ja dat begrijp ik. en dat het dan strak naar de muur loopt zodat je geen badje water krijgt.

Jazeker hebben wij dat, en daar kwam de aanpak uit voort. Maar alsnog zit ik met deze vragen. Als ik er dan mee bezig ga, komen dit soort vraagtekens op; En als ik dan even op internet kijk zie ik bijvoorbeeld overal dat dpc folie volledig over de baksteen gaat. Hoe ze de gevel dan bevestigen op het folie staat nergens beschreven. Maar bij ons is de dpc dus doorbroken zoals het nu wordt voorgesteld. Dus kan er sprake zijn van optrekkend vocht.

en dan mijn oorspronkelijke vraag of ik de folie aan de warme zijde niet gewoon kan klemmen tussen de eps en de gevel. of is die 1/3e inmetsleen wel nodig? Maar waarom dan? want optrekkend vocht gaat er dan ook gewoon langs.

En nu hoor ik dat het ook net boven het maaiveld moet. Als ik doorga zoals gepland zit ik met de folie onder het maaiveld en onder de stootvoegen.

en dan nog het folie bij de huidige bestaande gevels. Daar kan ik alleen maar klemmen denk ik.

hier staat wel wat uitleg, wat ik niet volledig kan volgen: https://www.livios.be/nl/diensten/v...-moeten-open-voegen-boven-vochtkering-zitten/

dpc folie inmetselen met mortel er onder en boven: https://www.wienerberger.be/content...evelmetselwerk - Handboek voor uitvoering.pdf
 
Laatst bewerkt:
Als ik doorga zoals gepland zit ik met de folie onder het maaiveld en onder de stootvoegen.
Je open stootvoegen moeten uiteraard ook boven het (afgewerkte) maaiveld zitten.


Hoeveel tijd/uren heb je gepland voor het bouwen van je woning? En hoeveel uur heb je per week beschikbaar? Ik hoop oprecht dat je niet de illusie hebt dat je met zeer beperkte kennis en verder met behulp van tips op dit forum een complete woning kunt bouwen. Dat staat ook min of meer zo vermeld in de forumregels:

* Dit forum richt zich op klussers die voor huis-, tuin- en keuken klussen advies nodig hebben.

Daar valt het bouwen van een complete woning niet onder.
 
Er staat twee jaar voor. En we doen het ook niet alleen. Maar af en toe komen er vragen in mij op en ga ik opzoek naar informatie.

Zoals nu met de dpc folie. Ik zou het dan ook fijn vinden als er nog gereageerd kan worden op mijn vraagtekens.
 
Dat is een goede vraag. Ik wil het zo hebben dat ik geen vochtproblemen heb als ik straks klaar ben.

Ik zie vooral andere plaatjes op internet. En ik zie zelf ook wel dat ik op de huidige manier niet een volledige waterkering heb.

Wat nu de bedoeling is: (buitenfolie is al ingemetseld) wellicht de binnen folie gewoon plat trouwens.
17470397987102946799166409691216.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan