Meterkast vervangen

Meterkast

  • #1
Goedemiddag,

Binnenkort wil ik de meterkast vervangen naar een 3 fase (elk 25 ampère).
Er worden 3 aardlekschakelaars 2 polig geplaatst met elk 4 groepen.

De zwaardere apparaten ((hybride)warmtepomp, oven en airco wil ik zodanig aansluiten dat er gebruik gemaakt wordt van de 3 fase van de meterkast.
Klopt het dat ik hiervoor een aardlekschakelaar 63 A, 4 polig nodig heb?


Knipsel.JPG


Mvg

1675610349071.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Afbeeldingen worden verkleind op het forum, het resultaat is niet echt geweldig leesbaar.

Een aardlekschakelaar moet geschikt zijn voor de hoogst mogelijke stroom die er doorheen kan lopen. In principe is die stroom maximaal 25A bij een 3x25A hoofdzekering, alleen wanneer er ook sprake is van zonnepanelen of een andere vorm van teruglevering zou er een hogere stroom kunnen lopen. In jouw geval kan er sowieso maximaal 25A door deze 4P aardlekschakelaar lopen, want je sluit er maar 3 groepen op aan (ik neem aan 1 per fase) en de zwaarste daarvan is 25A. Zelfs als je een flinke zonnepaneelinstallatie hebt voldoet hier een "standaard" 40A aardlekschakelaar dus gewoon (zelfs een 25A aardlekschakelaar zou voldoen maar die komen zo weinig voor dat je er waarschijnlijk meer voor betaalt).

Mocht er sprake zijn van zonnepanelen welke meer dan 15A (per fase) kunnen invoeden dan voldoen de 3x 2P 40A aardlekschakelaars die je tekent niet, hier zou je met 4x16A eindgroepen namelijk in theorie tot 4x16A=64A maximaal kunnen afnemen.

Nog even wat andere zaken die opvallen:
- Je schrijft dat je de zware apparatuur "zodanig wilt aansluiten dat er gebruik gemaakt wordt van de 3 fase", maar het zijn allemaal 1-fase apparaten neem ik aan, aangezien je er 1P+N automaten voor tekent. Je wilt de apparaten dus alleen aansluiten op 3 verschillende fasen. Dat kan inderdaad met een 4P aardlekschakelaar, maar het aansluiten van 1-fase eindgroepen achter een 4P aardlekschakelaar wordt afgeraden. Deze groepen kun je ook gewoon achter 2P aardlekschakelaars op de juiste fase aansluiten. Dat zouden de aardlekschakelaars die je al tekent kunnen zijn als daar niet al 4 eindgroepen achter zouden zitten. Je zou ook 1P+N aardlekautomaten kunnen toepassen (een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in één toestel).
- Heeft die 5kW airco een elektrisch aansluitvermogen van 5kW, of heeft ding een koelvermogen van 5kW? Ik vermoed het laatste. Daar heb je geen 25A automaat voor nodig... Een 25A automaat in een 3x25A aansluiting is niet selectief, wat betekent dat er een grote kans is dat bij kortsluiting in de airco ook de hoofdzekering uitschakelt. Dit voldoet niet aan de netcode elektriciteit.
 

Meterkast

  • #3
Dankjewel voor het uitgebreide antwoord. De drie componenten gaan zo verdeeld worden dat deze bij aardlekschakelaar 1, 2 en 3 toegevoegd worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu