Meterkast: onbekende tussenaansluiting kwh meter

Bartoz

  • #1
Ik wil mijn meterkast vernieuwen. Nu zie ik alleen een verzegeld deel in de meterkast tussen de kwh meter en de hoofdschakelaar. Al ik er in kijk (via gat) zie ik twee losse bruine draden en een aantal draden die via klemmen doorgaan naar de hoofdschakelaar. Heeft iemand enig idee wat dat tussenkastje doet en of ik dit zo weg kan halen.

Ik dacht zelf dat er 3 fasen binnenkomt waar er dan 1 fase van gemaakt wordt. Volgens mijn leverancier heb ik 1 x 35A aansluiting.


 

Bart_WRX

  • #2
Ik denk ook dat er 3 fasen vanuit de meter naar dat klemmen kastje gaan, en vanuit daar maar 1 fase naar jou groepenkast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat kastje is een railkast, normaal gebruikt om de fasen te verdelen.
Feit dat er een gat in zit maakt het levensgevaarlijk je zou zo in een geleider kunnen grijpen.

Kastje kan er gewoon tussenweg.
 

Bartoz

  • #4
Ik had al zo'n vermoeden dat het kastje weg kan gezien het geen daadwerkelijke functie heeft. Het wordt alleen lastig het kastje zelf te verwijderen omdat ik de stroom niet kan onderbreken. Het zit notabene voor de hoofdschakelaaar.
Dat gat zal de vorige bewoner wel gemaakt hebben. Vrij onveilge siutatie. Zal me wel weer een bak geld kosten om dit te laten doen...
 

Stefan666

  • #5
Wachten tot je zo'n slimme meter krijgt en lief
aan de installateur vragen of ie dat kastje even wil kwijtmaken.
 

Bartoz

  • #6
Volgens Stedin krijgt mijn gemeente (Odijk) tussen 2016 en 2020 nieuwe slimme meters...
 

Stefan666

  • #7
Was bij mij ook, heb hem inmiddels een jaar of 2.

Kost ( Delta ) 6 tientjes om een voorrang aansluiting te krijgen.
Dan heb je hem ( let op, in mijn geval ) , met een week of 3.
 

Bartoz

  • #8
Ik zag inderdaad dat dat bij stedin ook al kan. Echter is stedin erg strikt en doet niets meer dan de meter vervangen. Had er al over gebeld.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Dat kunt u het beste ter plaatse regelen, natuurlijk krijgt u zo'n antwoord als u belt.
Een goeie kop koffie doet wonderen bij een monteur.
 

Bartoz

  • #10
Ik heb toch de stoute schoenen aangetrokken en de kap verwijderd. Alles veilig, 1 hand in de zak ;)

Ik heb MTS elektrotechniek gestudereerd dus weet waar ik mee bezig. Alleen heb ik weinig ervaring met groepenkasten dus vandaar mijn post hier.

Zoals ik het zo zie snap ik er nog niet veel van. Het lijkt wel of er meerdere fasen afgetakt zijn en die naar de zekeringen lopen. Ik ga er nog dieper induiken (google) maar mischien dat iemand op dit forum wat herkent.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Je hebt een groepenkast geschikt voor 3 fasen (dus ook met 4 polige hoofdschakelaar en alles), maar de aansluiting van de netbeheerder is maar één fase. In dit railkastje wordt deze fase gesplitst naar 3 draden, die linker drie rails zitten alle drie aan elkaar verbonden. ;)

Ik vraag me wel meteen een aantal dingen af...

- Die draad tussen de 1e en de 2e rail, is die nou inderdaad helemaal zwart gekleurd aan de onderkant? Dat zou duiden op oververhitting en is een serieus aandachtspunt! Dat bruggetje tussen de 1e en 3e rail ziet er ook niet helemaal fris uit trouwens of is het gewoon een donkere foto met veel schaduw?
- Hoe zit het met de aarding? Je krijgt zo te zien een aardedraad meegeleverd vanuit de netbeheerder, maar hier zit niets aan vast... Heb je überhaupt wel WCD's met randaarde in huis? Hoe zit het met de basisvereffening van water- en gasleidingen? En de vereffening op je badkamer?
- Wat zit er nog in het kastje links wat we nu niet zien op de foto? Toch geen krachtgroep hoop ik?
 

Bartoz

  • #12
Ik zie nu dat de foto inderdaad niet zo goed belicht was. Daarom maar een nieuwe gemaakt.

Gelukkig geen overbelaste draden :)

Wel twee losse zwarte draden, waarschijnlijk van de overige 2 niet gebruikte fasen.

Het linker kastje was op de boiler aangesloten en wordt geschakeld door nachstroom heb ik mij laten vertellen. Dat ding schijnt op een bepaalde frequentie geschakeld te worden. Dit via de leverancier. Deze wil ik ook weg halen, maar volgens mij mag alleen de leverancier dat doen (ga ik nog uitzoeken).

De aarding wordt bovenin de groepenkast, via een later aangebrachte rail, geregeld. De helft van mijn huis was geaard, de andere helft niet. Ik heb alles onlangs van nieuwe aardedraden voorzien. Het is een woning uit 1970, dus geen aarding op verwarming, badkamer, gas- en waterleidingen. Dat pak ik wellicht later nog aan.

Ik zit erover te denken om de rare scheiding eruit te slopen en alles netjes via 3 aardlekschakelaars naar de groepen te laten verlopen. Die rare 'hoofdschakelaar' kan er dan ook uit.

Volgens mij is alles door een niet zo professionele installateur aangesloten. Of dit moet normaal zijn... Wel raar dat er wel een zegel op zat.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Bartoz schreef:
Ik zie nu dat de foto inderdaad niet zo goed belicht was. Daarom maar een nieuwe gemaakt.

Gelukkig geen overbelaste draden :)
Zo ziet het er inderdaad gezonder uit. ;)
Wel twee losse zwarte draden, waarschijnlijk van de overige 2 niet gebruikte fasen.
Vaag dat hier überhaupt nog draden voor liggen... Niet echt fraai zo met twee aangestripte draden los in je kast.
Het linker kastje was op de boiler aangesloten en wordt geschakeld door nachstroom heb ik mij laten vertellen. Dat ding schijnt op een bepaalde frequentie geschakeld te worden. Dit via de leverancier. Deze wil ik ook weg halen, maar volgens mij mag alleen de leverancier dat doen (ga ik nog uitzoeken).
Ik bedoel linksboven. ;) Naast die kast met 4 groepen die je laat zien zit nog iets...?
De aarding wordt bovenin de groepenkast, via een later aangebrachte rail, geregeld. De helft van mijn huis was geaard, de andere helft niet. Ik heb alles onlangs van nieuwe aardedraden voorzien.
Mooi, maar waar zit dit uiteindelijk allemaal aan vast? Is er een aardpen geslagen?
 

Bartoz

  • #14
Het kastje linksboven, zijn nog 3 groepen. Die zijn voor de oven, wasmachine en de keukenboiler. Niet zo heel spannend dus ;)

Er lopen metalen aardingsdraden de meterkast in. Deze zijn gekoppeld aan een metalen waterleiding die onder de vloer verwijnt. Ik zal dus onder de vloer moeten om uit te zoeken of er een aardingspin is aangebracht. Er komt wat kijken bij een pas gekochte woning ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu