Meterkast niet conform regels?

Wingsofdarkness

  • #1
Beste allen,

Vandaag heb ik informatie opgevraagd over het realiseren van een 3x20A aansluiting. De elektriciën heeft mij laten weten dat dit niet kan en dat de huidige meterkast niet meer is toegestaan en dat er bij brand bijvoorbeeld ook niets zal worden uitgekeerd door de verzekering.
Om met mijn verhuurder in gesprek te gaan hierover vroeg ik mij af wat er precies niet goed zou zijn aan de meterkast. Is het ook niet zo dat een bestaande meterkast, die op den duur niet meer aan de regels voldoet, wel mag blijven bestaan?
Ik heb een drietal foto's bijgevoegd, zou iemand mij op weg kunnen helpen met wat links. Ik heb hier zelf te weinig verstand van helaas om dit op te kunnen zoeken....
Alvast bedankt!

WhatsApp Image 2022-01-19 at 14.32.32(2).jpeg WhatsApp Image 2022-01-19 at 14.32.32(1).jpeg WhatsApp Image 2022-01-19 at 14.32.32.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het enige wat echt niet hoort, zijn die losse draden die rechtsboven uit de kast komen en het geopende lasdoosje.

Verder is het vooral oud en voldoet het inderdaad absoluut niet aan de hedendaagse veiligheidsnormen, maar dat is helaas ook niet verplicht. De installatie moet voldoen aan de normen die geldig waren ten tijde van aanleg, pas bij grote veranderingen moet je de huidige normen hanteren. Voor je eigen veiligheid is het absoluut een aanrader om de groepenkast te vernieuwen en bijvoorbeeld te zorgen voor 30mA aardlekbeveiliging op alle eindgroepen, maar dit is geen wettelijke verplichting als de installatie van vóór 1975 is. Dat helpt helaas niet mee om je verhuurder te bewegen, vrees ik. Meestal is voor dergelijke partijen geld de belangrijkste beweegreden.

Het zou kunnen dat de aardingsvoorziening niet meer voldoet, bijvoorbeeld omdat vroeger de waterleiding werd gebruikt als aardvoorziening. Dat zou wel een serieus gebrek zijn en zorgt er ook voor dat het spul zelfs niet meer aan oude normen van vóór 1975 voldoet, dat is iets waar de verhuurder echt iets mee moet. Helaas kunnen we daar op basis van een foto niet over oordelen. Heeft de elektricien op locatie dit niet beoordeeld en jou laten weten wat het probleem precies is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Hij heeft dan wel gelijk over het stuk dat je met deze groepenkast geen 3 fasen aansluiting kunt realiseren. Dan moet je gewoon de hele verdeler vervangen.

Je kunt de verhuurder enkel aanspreken op die losse VD draden en open lasdoos. Dat hoort hij even te komen herstellen.

Je zou zelf een installateur langs kunnen laten komen om de aarding te controleren. Maar goed, ook daarmee krijg je geen nieuwe monteren groepenkast van de verhuurder.

Voor de verzekering hoef je niet bang te zijn. Zoals Xander al schreef, gaat het erom dat de kast destijds voldeed aan de toen geldende normering.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
3 fasen aanvragen en de groepenkast vervangen lijkt me ook niet iets om zonder overleg met de verhuurder te doen.

Maar ik weet natuurlijk niet wat jouw huurvoorwaarden precies zeggen over aanpassingen.
 

Wingsofdarkness

  • #5
Hartelijk bedankt voor de reacties, het is me volkomen duidelijk. Het appartement is uit 1976 dus waarschijnlijk voldeed het in die tijd wel aan de eisen.
Ik ga toch overwegen om de meterkast te laten vervangen, om van de boiler af te komen.
Nogmaals bedankt!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
En dan, ga je een elektrische doorstroomverwarmer plaatsen voor warm tapwater? Wees je ervan bewust dat je dan minder comfort hebt en de besparing niet opweegt tegen de investering die je moet doen.
 

Wingsofdarkness

  • #7
Op internet zag ik dat er met de DE1518407, op de 15kW stand 8,1l/min wordt geleverd. Volgens de leverancier mag deze worden afgezekerd met 3x20A, zodat ik geen verzwaring hoef aan te vragen bij de netbeheerder.
Mijn huidige boiler (daalderop duo koper 120L) verbruikt +/- 3000 kWh per jaar, terwijl er per dag in totaal +/- 10 minuten wordt gedouched met een normale douchekop. Vandaar dat ik dacht dat het de investering wellicht waard was, maar zeker weten doe ik het inderdaad niet. Voornamelijk omdat er weinig informatie te vinden is over het daadwerkelijke verschil in stroomverbruik tussen een boiler en een doorstromer.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Achter een 3*25A hoofdzekering kun je maximaal 3*16A zekeringen plaatsen. 3*20A gaat dus niet, dan ben je namelijk niet selectief ten opzichte van de hoofdzekeringen.

Dus als je een doorstroomverwarmer wil plaatsen met een vermogen van 15KW moet je een huisaansluiting aanvragen van 3*35A. Dat is veel duurder in vastrecht, dus dat heeft geen zin.

Verder vallen de stilstandsverliezen van een boiler nog wel mee. Het grote voordeel van de 120 liter boiler is dat je onbeperkt warm water hebt zolang de boiler niet leeg is. Verder kun je met een boiler ook nog gebruik maken van nachtstroom, al scheelt dat tegenwoordig niet zo veel meer.
 

Wingsofdarkness

  • #9
Bedankt voor de reacties nogmaals, mede op basis van de informatie die hier door jullie is gegeven heb ik besloten de boiler te behouden en niet te gaan rommelen.:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu