Metal-stud wand zolder

BorB

  • #1
Nadat bij ons een dakkapel geplaatst is zijn we de zolder aan het verbouwen.

Dit betekent oa een nieuwe scheidingswand plaatsen zodat we een werkkamer en slaapkamer kunnen realiseren.
De wand tussen beide ruimte willen we uitvoeren in metal stud.
Aangezien we niet precies weten wat er in de toekomst aan de wand komt te hangen wilde we de volgende opbouw aanhouden bij een wandhoogte van 2600mm:

Gipsplaat 12,5mm – OSB 9mm – Metal stud profiel 75mm – gipsplaat 12,5mm

Laatste heb ik ergens gelezen dat je voor OSB beter geen OSB toepassen met tong en groef i.v.m. de werking van de OSB platen. Tevens het was het advies om de platen 5-8mm uit elkaar te houden om werking van de OSB op te vangen.

Verder was het advies om de OSB horizontaal te bevestigen en de gipsplaat verticaal (dus kruislings). Ook dit om evt. gevolgen van de werking van de OSB te minimaliseren.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Doorsnede.png


Verder komt de metal-stud wand onder een hellend dak (zie detail bijgevoegd). De wand wordt ongeveer 3500mm breed.
Boven de metal-stud bovenregel wil ik een afgeschuinde houten lat plaatsen waar de metal-stud bovenregel tegenaan bevestigd kan worden.

Detail bovenaansluiting.png


Nou ben ik aan het twijfelen of ik de boven aansluiting ga uitvoeren als een glijdende bovenaansluiting om evt. bewegingen van het dak (sporenkap met dragend knieschot) op te vangen.
Heeft iemand hier ervaring mee en zou de bovenaansluiting glijdend uitgevoerd dienen te worden?

Detail glijdende bovenaansluiting:

glijdende bovenaansluiting.png



Volgens mij is het bij een glijdende bovenaansluiting de bedoeling om de gipsplaten, en dus in dit geval ook de OSB te bevestigen aan de metal-stud stijlen, maar niet aan de metal-stud bovenregel.
In mijn geval betwijfel ik of een enkele gipsplaat aan de zijde van de werkkamer voldoende stijf is om niet bevestigd te worden aan de bovenregel.


Verder heb ik op diverse websites gelezen dat de stijlen niet bevestigen mogen worden aan de onder- en bovenregel? Als ik het goed begrijp mag dit alleen t.p.v. kozijnen in de wand.
Is dit juist?
Als jullie de stijlen en de regels wel aan elkaar bevestigen, waar doen jullie dit dan mee? Is dit met teksschroeven of met snelbouwparkers?

Alvast bedankt voor de informatie en het meedenken.

Groeten,

Rob
 

BorB

  • #2
Niemand?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zo te zien heb je alles onder controle, en heb je eigenlijk geen hulp nodig. Stijlen kun je gewoon bevestigen aan de ligger, maar dan natuurlijk niet aan de bovenregel als je die glijdend wilt houden. Over de stijfheid van de gipsplaat zou ik me geen zorgen maken: hij heeft alsnog redelijk wat steun aan die bovenregel.

Bevestiging van de profielen kan zoals je zei, al moet je dan wel uitkijken dat ze niet te ver uitsteken. Handiger is om een fixeertang voor metal stud te gebruiken; bij de actiewinkel voor minder dan een tientje te koop (in een set met blikschaar). Dat werkt veel sneller en de buitenkant blijft vlak.
 

BorB

  • #4
N.a.v. een tip zijn we aan het overwegen om de metal stud wand uit te voeren met Habito gipskartonplaten.
Een Habito gipskartonplaat is blijkbaar extreem robuust, stootbestendig en geluidsisolerend.
Ik weet nog niet precies het verschil tussen een Habito gipskartonplaat en een gipsvezelplaat.
Dit ben ik nog aan het bekijken.
Maar heeft iemand ervaring met Habito gipskartonplaten i.c.m. een TV beugel die draaibaar is en kantelbaar?

Groeten,

Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu