Menie - kopsekant van een balk sealen

Teddybeertje

  • #1
Hallo allemaal,

had een vraagje over wat vroeger altijd "rooie menie" werd genoemd.
Werd gebruikt, als grondverf voor metaal, maar ook om hout te "sealen".

Voor zover ik heb begrepen, is dit loodhoudend, en mag dus tegenwoordig niet meer gebruikt worden.

Wat kan ik gebruiken, om de kopsekant van een balk te sealen, maar ook de buitenkanten van bv een raamkozijn, die contakt maken met de muur?

Heb hier in forum gezocht, maar ook enigszins met Google, maar kom er niet echt uit.....


Groetjes Teddy
 

Fiesiekus

  • #2
Menie (loodvrij).
 

@juwel120

  • #3
Ijzermenie zou ook kunnen.
 

Pepjo

  • #4
Da's loodvrij om oud ijzer.... :lol:
 

Swblom

  • #5
Interessant onderwerp, regelmatig lees ik dat loodmenie verboden is. Hoe dat verbod precies in elkaar zit blijft onduidelijk. Misschien weet iemand het?
Als ik namelijk op loodmenie google dan vind ik direkt een aantal aanbieders van loodmenie (dus niet loodvrij). Een ervan geeft zelfs direkt het produktblad en daar staat duidelijk op dat er lood in zit. Dus zou ik denken dat het in ieder geval voor een partikulier nog steeds mogelijk is om loodmenie te kopen en gebruiken.
Is dit misschien een soortgelijk geval als bij de oplosmiddel rijke verfsoorten waarbij de partikulier zich de hersens uit zijn schedel mag weken en het alleen voor de vakman verboden is?
 

Fiesiekus

  • #6
:lol: :lol: scherp opgemerkt, swblom :wink: .
 

Mark en 3 meiden

  • #7
Zal wel met de mac waarde's te maken hebben en hoelang en vaak je ermee werkt
je mag ook nog steeds je eigen asbesthoudende platen van je schuur afhalen
en thuis mag je ook meer tillen als 18kg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Geachte heer Blom, u mag thuis een hennepplantje kweken maar hem niet uit het potje halen en oproken..

Er zij tal van dingen in onze maatschappij die krom zijn, ben ik met u eens.

Een paar nuances zijn wel op zijn plaats: loodoxide is vooral zeer giftig voor kinderen. Het grijpt aan op het centrale zenuwstelsel, kan long- en huidkanker veroorzaken, zoals veel zware metalen. Ook de chromaten zijn hier berucht om.

Oplosmiddelrijke verf wordt, als u de media ( ook internet dus ) volgt, steeds minder oplosmiddelrijk. Deels om milieutechnische redenen, deels om de gezondheid van IEDEREEN die een bus verf koopt.

Dus ook de DHZ sector zal hieraan moeten geloven omdat zij afhankelijk is van verffabrikanten die VOS arme verven moeten gaan produceren.

Toch komt het gebruik van lood in pigmenten tbv kleuring van de verf nog steeds voor, zij het in industriele processen. Opgesloten kan het dus geen kwaad, maar bijvoorbeeld schilfers die lood bevatten kunnen natuurlijk wel via de mond in het lichaam terecht komen.

Een fabrikant is echter wel verplicht om het loodpercentage, expliciter: het percentage oranje kleurige pigment, op de verpakking te vermelden ( ook op het informatieblad wat u op internet aantrof ).

Het verweken van de particuliere ten opzichte van de professionele hersens zal best meevallen. Hoeveel verwerkt de particulier ten opzicht van een professional?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu