Meel- en deegresten veroorzaken (bijna) verstopping, hoe mee omgaan?

Carmiggelt

  • #1
Sinds anderhalf jaar bak ik wekelijks brood. Sinds een half jaar weet ik dat veel meel- en deegresten in de afvoer niet goed zijn en veeg ik alle kommen en bestek eerst goed af voordat ik ga afwassen (n.b. ik heb geen vaatwasser maar was alles met de hand af).
Sinds een paar weken loopt een volle bak afwaswater trager weg dan voorheen. Maar er is nog geen sprake van een serieuze verstopping.

Mijn vraag is hoe ik de afvoer het beste kan reinigen? Gootsteenontstopper werkt niet. Ploppen ook niet, maar dat is logisch denk ik, omdat kennelijk op de afvoerbuizen aan de binnenkant aanslag ontstaat die steeds meer aankoekt, als ik het goed begrijp.

Is het handig om een trekveer te gebruiken? Ik heb daar geen ervaring mee.

Ik heb nog geen actie ondernomen, wil eerst advies inwinnen voordat ik ergens aan begin.

Alvast dank voor wie wil meedenken!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als eerste zou je het sifon kunnen schoonmaken. Afhankelijk van de constructie van de afvoer is doe je dat door een dop los te schroeven of door de sifon uit elkaar te halen.

Plaats eens een foto van de afvoerconstructie, zit in het aanrechtkastje onder de gootsteen.

Ploppen helpt trouwens alleen wanneer je tijdens het ploppen de overloop dicht houdt, bijvoorbeeld met een nat keukendoekje.
Een trekveer is voor elektraleidingen. Die heeft vrijwel geen enkel nut in een afvoer, want daarmee maak je alleen maar een minuscuul gaatje in de eventueel aanwezige totale verstoppingsbrei.
 

eezacque

  • #3
Deegresten worden keihard, als dit het probleem is, dan los je dit niet op met een plopper of een ontstoppingsveer.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Meel bevat glucose, met warm water los je het niet op maar wordt het juist plakkerig en vererger je het probleem. Net als vet dus nooit meel in de afvoer. Wellicht helpt een ontstopper voor keukentoepassing van het bekende merk dat elke drogist heeft, anders afvoer loshalen. Maar het beste is: nooit meel in de afvoer.
 
  • Like
Waarderingen: eezacque

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
In plaats van een trekveer een ontstoppingsveer.
als het schoonmaken van het sifon en de afvoer niet helpt.

Ik heb overigens nooit deegresten bij brood.
bij gewoon brooddeeg is je kom (als je die al gebruikt) schoon na het kneden en gebruik je geen bestek maar je handen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Bel even een ontstopping bedrijf zodat zij de buis schoon raggen.
Net wat @Kees zei plaats een een foto van jou situatie vaak is leidingen niet goed aan gesloten of geen afschot dan krijg je vaak dit.
download.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Vooral een combinatie van meel én vet lijkt mij funest. Maar een goede ontstopper (welke een tijdje in kan werken) zal een groot deel op moeten kunnen lossen. Anders wordt het inderdaad (laten) reinigen met hogedruk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Carmiggelt schreef:
Ploppen ook niet, maar dat is logisch denk ik, omdat kennelijk op de afvoerbuizen aan de binnenkant aanslag ontstaat die steeds meer aankoekt, als ik het goed begrijp.
Al geprobeerd. De overloop van de gootsteen zo goed als mogelijk afsluiten zo krijg je wel meer beweging in het water.
Je moet op zijn minst iets toevoegen zodat die koek op gaat lossen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Een redelijke ontstoppingsveer is niet heel duur.
Als je een hogedrukreiniger hebt zijn daar ontstoppingsslangen voor te koop, ook die kosten vallen mee.
 

Carmiggelt

  • #10
Beste allemaal,

Veel dank voor jullie reacties.

Ik heb de sifon losgeschroefd en gezien dat die helemaal niet verstopt zat. Ook verder weg was er nauwelijks noemenswaardig vuil.

Bijgevoegd verduidelijkende foto's.

Het afdichten van de overloop van de gootsteen kende ik al :-)

WhatsApp Image 2024-01-02 at 17.28.49.jpeg WhatsApp Image 2024-01-02 at 17.29.09.jpeg WhatsApp Image 2024-01-02 at 17.39.03.jpeg
 

Carmiggelt

  • #11
@Boertje125. Ik gebruik voor mijn deeg een mengsel van 50% roggemeel en 50% tarwemeel. En voor mijn desem ook. (maar dat is voor een ander forum :-)
 

Carmiggelt

  • #12
Het is overigens zo dat het water best nog wel redelijk wegloopt. Alleen minder snel dan ik gewend was.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
oké je hebt je eigen desem cultuur heb ik ook wel eens een tijdje.
daarbij heb je inderdaad restanten als je niet zo vaak bakt
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
6
Gerelateerde onderwerpen
Vaatwasser laat zetmeelresten achter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu