Mechanische ventilatie type C / tochtvaldorpel deur?

Megablock89

  • #1
Hallo,

Even een vraag!
Wij hebben een nieuwbouwwoning met ventilatietype C. (in de meeste ramen zitten dus ventilatieroosters).

Nu wouden we graag in 2 van onze deuren een automatische tochtvaldorpel laten plaatsen aangezien we zo min mogelijk warmteverlies willen hebben naar buiten.

Nu had ik hier net met een collega over en deze zei dat het niet mocht omdat je overal moet ventileren. Online zie ik het alleen staan voor een balansventilatie systeem WTW.

Wij wouden de keuken/woonkamer deur naar de gang en de keuken deur naar de bijkeuken afsluiten omdat deze in verbinding staat met een buitendeur.

De WC heeft een afzuiging van de mechanische ventilatie (in verbinding met de gang) waar geen roosters zitten maar wel in verbinding met de bovenverdieping. En de bijkeuken heeft ook een afzuiging, hier zitten echter geen ventilatieroosters voor zover ik het zo weet..

De deuren zijn net gisteren besteld, dus wellicht kan ik dit dinsdag nog aan laten passen mocht het niet mogen of kunnen.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In de ventilatieberekening welke voor je woning is gemaakt is rekening gehouden met overstroom van lucht vanuit de kamer naar de aangrenzende ruimtes. Door deze nu dicht te zetten zal het systeem opnieuw ingeregeld moeten worden om te zorgen dat de berekende afzuigcapaciteit ook gehaald kan worden.
 

Megablock89

  • #3


Dit is van de benedenverdieping. Het gele is waar we de tochtdorpels willen plaatsen. Of heb je de cijfers van de berekening nodig?

Maar is het nu ook echt dat dit niet mag? Want de ventilatie in oudere huizen is natuurlijk ook niet optimaal. In de bijkeuken zit geen rooster maar wel een raam en een deur die vaak wordt gebruikt om naar buiten te gaan.

Zou je er zelf voor kiezen om ze wel of niet te nemen en wat zou er eventueel aangepast moeten worden denk je? We zitten momenteel in de afrondende fase.

Alvast bedankt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als je de valdorpels plaatst voldoe je niet aan de eisen vanuit het Bouwbesluit. De bijkeuken krijgt onvoldoende toevoer, dus de afvoer zal het ook niet doen. Daardoor is ook de afzuigcapaciteit in de woonkamer niet in balans met de toevoer. Eea hoeft niet te betekenen dat de afvoer onvoldoende is, maar het matched niet met de berekening.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt dus op de benedenverdieping alleen afzuiging in het toilet en in de bijkeuken, en toevoer via roosters in de woonkamer / keuken?

Dit gaat uit van luchtstroming onder juist die 2 deuren door. De lucht die wordt afgezogen moet natuurlijk ergens vandaan komen (de roosters in de woonkamer). Andersom waait er niet spontaan genoeg verse lucht door de roosters de woonkamer en keuken binnen, die hebben de geforceerde luchtstroming door de afzuigventielen nodig.

Deze openingen niet dicht maken dus!

P.S. heb je geen afzuigventielen in de keuken??
 

Megablock89

  • #6
Ja ook in de keuken.
En idd de roosters van de woonkamer keuken moeten dan idd zorgen dat het in de gang bijkeuken komt. Dan idd maar zorgen dat ik ze niet afsluit bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Met afzuigventielen in de keuken, krijg je de situatie voor je hal, toilet, woonkamer en keuken wellicht nog goed als je opnieuw ventilatieberekeningen laat maken en de boel opnieuw laat inregelen.

Alleen voor je bijkeuken mis je alle toevoer.

Ik zou er niet aan beginnen. Als je last hebt van koude buitenlucht, focus dan op de buitendeuren. ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoals gezegd mogen deze deuren niet afgedicht worden. Onderschat niet hoe snel de binnenlucht vervuilt als je de ventilatie niet goed in orde hebt. Dit is zeer slecht voor je gezondheid.

Wat is precies het probleem waarom je de sleuven dicht zou willen zetten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu