Mechanische ventilatie systeem-c plaatsen

Arjan82

 • #1
Goedenavond,

Op dit moment heb ik een automatische luchtafvoer in mijn toilet zitten (S&P Silent 100). Er gaat een 100mm pvc leiding via het toilet, het oude schoorsteenkanaal naar zolder en maakt dan een bocht van max 90 graden richting mijn dakdoorvoer 110mm. Mijn zolder is op dit moment vochtig (tussen de 65 en 80%), dit wil ik graag naar beneden brengen. Schuin onder mijn dakdoorvoer heb ik toegang tot het plafond van mijn op dit moment natuurlijk geventileerde badkamer, de slaapkamers hebben een ventilatierooster. Ik wil graag dat mijn zolder minder vochtig is en dat ik mijn badkamer later (als hij verbouwd is) aan kan sluiten op een eventuele mechanische ventilatie. De enige vorm van ventilatie op dit moment op zolder is de ventilatie via mijn velux dakraam.

Ik ben op zoek naar zo een stil mogelijke variant (heb begrepen dat slangen ook een rol spelen), dan kan ik het beste bij orcon kijken volgens mij? In principe heb ik niet meer capaciteit denk ik nodig, de badkamer is klein en de wc ook. De zolder is ongeveer 30m2.

Ik heb een schets bijgevoegd met links de huidige situatie waarbij ik toiletventilatie heb waarbij een 100mm pvc naar zolder loopt (vervangen pvc leiding is geen optie) op zolder maakt hij een 90 graden bocht richting mijn dakdoorvoer die 110mm is.

Rechts mijn ideale situatie waarbij ik op zolder voor het toilet een verloop maak naar 125 met daartussen (of via) een flexibele slang. Is dit mogelijk? Geeft dit problemen? De badkamer wil ik volledig met 125mm aansluiten. De dakdoorvoer is natuurlijk 110mm, dit kan ik natuurlijk met een verloopstuk weer naar 110 brengen, maar dan kan hij zeker zijn capaciteit niet kwijt? Of is dit wel mogelijk? Is een nieuwe dakdoorvoer aan te raden? Het andere punt laat ik op zolder ventileren.

Zijn de ventielen in mijn toilet aan te sluiten op de 100mm pvc?

Heb het volgende op het oog:

- Itho Daalderop CVE-S
- Orcon MVS 15RHB

IMG_0041.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  De dakdoorvoer 110 is wel erg klein voor de orcon box. Je doet er beter aan om hem te vervangen voor een doorvoer 160mm wil je de box optimaal kunnen gebruiken, zonder geluidsklachten. De CVE box maakt sowieso meer lawaai.

  De ventilatorbox instellen op curve 6A.
  Dan zit je op ongeveer 220 m3\h luchtverplaatsing. Daar moet je een heel eind mee komen. Mocht je toch meer willen ventileren dan zit die ruimte er ook nog in.
   

  Arjan82

  • #3
  ADDave, bedankt voor je reactie.
  De uitblaas is 125 mm. Begrijp ik goed dat ik dan een verloop met buis van 125 naar 160 moet doen naar de dakdoorvoer en de rest van de leidingen ook gewoon 125?
   

  ADDave

  • #4
  Ja zou ik wel doen zo.
   
  • Like
  Waarderingen: Arjan82

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu