Mechanische ventilatie Flakt Minifan aansluiting

Olaf V

  • #1
Ik heb onlangs een ander huis gekocht. Een ding krijg ik nog niet naar mijn zin aan de gang. De mechanische ventilatie hebben we schoon gemaakt, alleen heb ik het idee dat die veel te hard draait.

In de keuken zit een 2 standen schakelaar. Ook boven zie ik maar 1 zwarte draad gemonteerd in de perilex contactdoos. Nu lees ik in de meeste topics dat er aansluitingen zitten L1, L2 en L3 voor desbetreffende standen.

Bij mijn ventilator zie ik echter een aard aansluiting, een 0, een P en een schakelcontact tussen de 2 laatste. Dus |_/ _| Hoe moet ik nu de fase en de schakeldraad aansluiten? Het om een Flakt Minifan.
 

Appeltje

  • #2
Het is mij niet helemaal duidelijk maar als je een 2-standen schakelaar hebt, heb je natuurlijk ook maar 1 schakeldraad...
Vaak zijn dat soort schakelaars 3 standen-schakelaars.

Het is mij echter niet helemaal duidelijk hoe de aansluitingen bij jou zitten, je schrijft het volgende:
Bij mijn ventilator zie ik echter een aard aansluiting, een 0, een P en een schakelcontact tussen de 2 laatste.
Letterlijk schrijf je dus dat er een schakelcontact zit tussen de nul (0) en de nul en de fase (P)... dat lijkt me sterk :).

Gr. Richard.
 

Olaf V

  • #3
Sorry dat het niet helemaal duidelijk omschreven heb :oops: .
Ik heb 5 aansluitingen: aarde, 0, P, en tussen de laatste 2 aansluitingen is een schakelcontact getekend. Ik hoop dat dit duidelijker omschreven is. Dus ik heb groen/geel op aarde, blauw op nul. Alleen hoe plaats ik nu bruin (fase) en de zwart (schakel).

Ik zag wel dat er bij de schakelaar nog een zwarte draad aanwezig was, echter die kom ik boven niet meer tegen. Ik ben al wat meer vreemde zaken tegengekomen, maar die heb ik redelijk op kunnen lossen. Alleen dit lukt me nog niet helemaal. Ik heb al wat variaties geprobeerd, maar het lijkt of de ventilator steeds op dezelfde hoge snelheid draait.

De kabel vanaf de perilex stekker naar de ventilator heeft maar 4 aders.....
 

Olaf V

  • #5
Helaas, dit topic had ik al gezien. Er zit bij mij geen verbinding tussen P en een van de schakel contacten. Ik zal anders even kijken of ik vanavond een foto ervan kan maken.
 

Olaf V

  • #6
Nog een update.

Ik heb de aansluitingen nog even goed bekeken en er staat inderdaad een 2 standen schakelaar tussen de schakelcontacten. Op de P hoeft niets aangesloten te worden. Het bleek dat in de stekker een aantal contacten niet goed vast zaten, dat is waarschijnlijk de reden geweest dat hij zoveel toeren maakte.

Dit topic mag op slot.
 

Gerrit

  • #7
Bedankt voor de melding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu