Mechanische ventilatie doet het niet meer

Bas19851

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben hier thuis mechanische ventilatie met warmteterugwinning (Brink Renovent HR 300). Nou hebben wij afgelopen maand een nieuwe badkamer gekregen en een nieuwe hygrostaat (Eberle HYG-E 6001). Deze hygrostaat stuurt de mechanische ventilatie aan bij een bepaalde luchtvochtigheid. Sinds de nieuwe hygrostaat werkt de mechanische ventilatie alleen niet meer. Het apparaat piept heel hoog. Deze piep komt uit de voeding (CNW015-AB02-23). Ik heb de hygrostaat al losgekoppeld en de zekering gecontroleerd van de voeding maar deze is nog heel. Heeft iemand een idee wat het kan zijn?

Alvast bedankt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heb je al contact opgenomen met de leverancier?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Hoe is de Hygrostaat precies verbonden met de ventilatie unit? Schakelt deze de netvoeding van de gehele box? Of is dit aangesloten op een signaalingang?

Volgens mij vind ik niet de juiste unit als ik zoek op "Brink Renovent HR 300" (het is niet de "Renovent Excellent 300" of "Renovent HR Medium", toch?). Heb je misschien een aansluitschema of installatiehandleiding kunnen vinden die je met ons kunt delen, of kun je duidelijke foto's maken van de aansluitingen met daarbij leesbare coderingen?

Ik krijg het idee dat die unit bediend wordt met zwakstroomcomponenten, echter schakelt je hygrostaat gewoon 230V. Vandaar de nieuwsgierigheid hoe e.e.a. aan elkaar geknoopt is.

Als de problemen direct of kort na installatie van de hygrostaat zijn gekomen zou ik om te beginnen de installateur eens laten terugkomen.
 

Bas19851

  • #4
Beste heren bedankt voor jullie antwoord. Ja ik heb contact opgenomen met de "badkamerman". Maar die wast zijn handen in onschuld. De voeding en de hygrostaat werken op zwakstroom inderdaad. Ik geloof dat dit 48 volt is. Er komen in de badkamer twee draadjes uit de muur die ik op klemmen 1 en 2 heb aangesloten op de nieuwe hygrostaat. Ik heb hieronder foto's toegevoegd van de aansluitschema's van de hygrostaten.

Oude hygrostaat:
Oude hygrostaat.jpg


Aansluitschema nieuwe hygrostaat:
1634804857226.png


Heb ik dan misschien de verkeerde hygrostaat gekocht? Ik zie op het oude aansluitschema ook een symbool staan voor "aarde" die ik niet op het nieuwe aansluitschema zie staan.

Oude hygrostaat.jpg
 

DSR9500

  • #5
maak eens een foto van de voeding
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Je moet de draden aansluiten op klemmen 1 en 3 OF op 1 en 2.
Probeer die opties eens.
 

Bas19851

  • #7
Ik heb klemmen 1 met 2 en 1 met 3 geprobeerd. Bij alle combinaties blijft de voeding piepen. Hieronder wat foto's van de voeding:

Voeding 1 jpeg.jpg


Voeding 2 jpeg.jpg


Voeding 3 jpeg.jpg


Voeding 4 jpeg.jpg


Het linker blokje met 4 draden is het zwakstroom gedeelte van 48 volt. 2 van die draden gaan naar de hygrostaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu