Mechanische ventilatie. Voldoende afzuiging?

TC

  • #1
Beste mensen,

Op dit moment laten wij onze badkamer renoveren. Hierbij wordt de mechanische ventilatie verlegd over de vloer zodat er een koof kan worden verwijderd. De aannemer gebruikt hiervoor een platte kunststof buis van 110x55mm die in vloer wordt gelegd (met 3 hoeken van 90 graden).

Het begin van deze buis is op de afvoer van de woonkamer (+/- 30mm2) en het toilet (4mm2) aangesloten (via 125 mm aluminium buizen). Het einde van de platte buis wordt op een flexibele buis aangesloten die omhoog naar het dak gaat en halverwege lucht van de badkamer afzuigt (+/- 6mm2). De buizen zijn met duct tape aan elkaar vastgemaakt.

Aangezien de afzuiging van de badkamer dicht bij de MV unit zit, neem ik aan dat daar de afzuiging in orde zal zijn. IK heb echter sterke twijfels of de debieten voor de woonkamer en toilet voldoende zullen zijn. Van de MV unit weet ik alleen dat het een 75Watts wisselspanningsmotor heeft.

De vloer wordt binnenkort gestort dus ik zou graag weten of dit op lange termijn een goede oplossing is. Is hier op basis van deze informatie een inschatting over te geven?

Alvast hartelijk dank voor jullie tijd.

Taco
 

Xr8

  • #2
Normaal gesproken gebruik je in de MV in een woning een buis van 125mm doorsnede. Het kanaal wat nu toegepast wordt heeft maar de helft van de doorlaat. Je hebt dan een risico dat er in de douche minder afgezogen wordt. De lucht zal via de weg van de minste weerstand gaan. Wellicht kun je iets verbeteren met de instelling van je afzuigventielen.

Succes.
 

TC

  • #3
Bedankt voor de reactie.
Ik had inderdaad al een vermoeden dat de afzuiging te beperkt zou zijn. En dat bleek later ook in de praktijk het geval te zijn want er was in feite nauwelijks voelbare afzuiging. Inmiddels heb ik alles uit de vloer laten halen en door een bedrijf in ventilatietechniek laten aanleggen.
Met platte buizen van 17x7.5cm werkt de ventilatie weer prima!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu