Maytag koelkast koelt matig (bij hitte)

Hallo allemaal,

Ik val met mn neus in de boter; elke maand een nieuw witgoed product dat het begeeft. Gelukkig heb ik het tot dusver met jullie hulp alles kunnen oplossen, bedankt! Vandaag aan de beurt is de koelkast.

Het betreft een Maytag GC2227CDFB(/16 FD8407). Dit is een vrijstaande koelkast met twee deuren, de rechter deur betreft het koelgedeelte en de linker het vriesgedeelte. Ik heb deze koelkast overgenomen bij het kopen van mijn huis 4 jaar geleden. Ik heb geen idee van de ouderdom. De koelkast staat ingesloten in een (kennelijk) speciaal daarvoor gebouwd hok van gipsplaat/hout o.i.d.. Aan de zijkanten is er vrijwel geen ruimte, aan de bovenkant een centimer of 7. Vanaf de achterkant van de koelkast tot aan de muur daarachter zit ongeveer 15 cm. Die 15 cm ruimte aan de achterkant komt boven uit in een koofje, waarin tal van flinke ronde gaten zijn geboord, kennelijk voor de ventilatie. De ruimte daarachter voelt wel een aantal graden warmer dan de kamer, maar niks zorgwekkends naar mijn idee. De bovenste plank van de koelkast stond meestal redelijk vol met potjes en dergelijke, maar die heb ik met de meeste andere onnodige dingen eruit gehaald om te zien of dat iets oplost, maar nee. Goed om te weten misschien: in de kamer waar de koelkast staat is het met deze 30+ temperaturen van de afgelopen dagen meestal rond de 28 graden (26 's nachts en 's ochtends, 30 overdag). Omdat de koelkast zo strak ingesloten staat kan ik hem niet makkelijk eruit halen en vraag ik eerst hier maar even voor raad voordat ik de boel ga verbouwen. Voor zover de hardware en opstelling.

Het probleem is dat zowel het koel- als vriesgedeelte niet goed meer koelt respectievelijk vriest. Normaal gesproken was het al geen krachtpatser maar nu met de hittegolf is het helemaal dramatisch. In de vriezer vriest het alleen bovenin (dit weet ik omdat een 1,5 liter fles met water op de bodemplank niet is bevroren in 2/3 dagen tijd). In de koelkast is de verdeling van kou/warmte moeilijker te meten, maar ik vermoed dat het ook daar onderin nog minder koud is dan bovenin. Maar het koelen is overduidelijk onvoldoende momenteel.

Er is geen sprake van ijsvorming in het koel- of vriesgedeelte. De deuren sluiten prima, er is geen sprake van ontsnappen van kou door niet goed sluitende deuren. Het enige opvallende dat ik kan constateren is dat het metaal waarop de rubber strip is bevestigd opvallend warm - om niet te zeggen heet - is in het midden van de deur. Dus als ik met mijn vinger de rubber strip indruk (de lucht eruit duw en tot het metaal erachter druk) dan voel ik flinke warmte. Dit is het sterkst voelbaar bij de deur naar het koelgedeelte rechts, en dan vooral in het midden. Zie foto hieronder voor een idee.

Heeft iemand een idee over het mogelijke probleem? Bij voorbaat heel erg bedankt!

IMG_20200810_093114(1).jpg

ps. zowel koel- als vriesgedeelte staat op de hoogste (koudste) stand, volgens de draaiknoppen bovenin het koelgedeelte
 
Ja toestel wordt te heet en bijna zeker verstoft aan achterzijde en onderzijde waar de sleuven zitten voor de beluchting, de ventilator achterin die de boel moet koelen trekt het niet.
De rand waar het deurrubber op valt van de vriezer en dus ook een deel van jouw gemarkeerde koelrubber daar loopt ook het koelgas door en is dus veel te heet.
Waardeloos vindt ik dat altijd om zo'n toestel helemaal in te bouwen 1x paar jaar de boel ontstoffen om dit probleem te voorkomen.
 
Ik heb gisterenavond al het stof verwijderd uit het technische compartiment aan de achterzijde, dat was flink nodig want het was extréém stoffig en vuil. Vol goede moed opende ik vanochtend de koelkast om te zien of de boter alweer hard was en of flesjes water in de vriezer waren bevroren, maar helaas nog steeds niet ... :(. De rubberen rand rondom de deur is niet meer heet (maar dat zou eventueel ook eraan kunnen liggen dat de koelkast gisterenavond 3 uur lang heeft uitgestaan en het gas in die tijd is afgekoeld).

Wat zal ik nu eens doen? Alles lijkt op het eerste gezicht te functioneren en hij maakt geen vreemde geluiden.
 
Ik zou hem nog even zijn gang laten gaan het is extreem warm nu.
Compressor zal heet zijn nu maar zal thermisch niet mogen afslaan.
Anders wellicht de achterwand verwijderen in de vriezer die je dan wat meer info gaat geven of er nog voldoende koelgas is of compressor probleem.
 
hm oke, dan kijk ik het nog even aan. Maar ik heb geen goede hoop eerlijk gezegd. De vriezer lijkt zelfs minder koud te zijn geworden, want de dingen die eerst bevroren waren ontdooien nu langzaam (duidelijk te merken aan de ijsblokjes). Maar misschien dat het de komende dagen al beter wordt, ook met het weer dat minder heet wordt. Ik laat het weten, ben benieuwd!
 
Ik vrees dat de kast gewoon overleden is, zelfs met deze warmte zou een koelkast zijn inhoud nog wel koel moeten kunnen houden. Ook omdat je aangeeft dat de leeftijd onbekend is. Staat er binnenin linksonder niet een sticker met een productiedatum?

Je zou eigenlijk het verbruik eens moeten meten, best kans dat het een flinke stroomslurper is.
 
Inderdaad zoals S.oldeerbout al vermoedde doet mn koelkast het met de gedaalde temperaturen nu weer wel.

@Kluskoppel bedankt voor de reactie, inderdaad een goed idee om het stroomverbruik eens te meten. Bestaat daar toevallig een handig apparaatje voor (dat je aan een apparaat kan koppelen ofzo?)?

Binnenin de koelkast zit linksonder een sticker, maar daarop kan ik geen leeftijd opmaken:

IMG_20200810_084917.jpg
 
Er staat niet echt duidelijk een fabricagedatum op zo te zien. Wel het verbruik volgens een bepaalde norm, 2,23kWh per dag. Meet hem eens een weekje en kijk in hoeverre het hiervan afwijkt. Stevig verbruik trouwens, maarja het is dan ook een flinke kast. 2,23 * 365 is net geen 814 kWh per jaar. Oftewel zo'n €180 per jaar aan stroom bij 22ct per kWh.

Een nieuwe Amerikaanse koelkast met dit volume lijkt ongeveer de helft te doen qua verbruik.
 
Ik heb het verbruik gemeten over een periode van 72 uur (3 dagen) en kom uit op gemiddeld zo'n 3,66 kWh per dag bij een temperatuur van zo'n 19-20 graden binnenshuis. Ik heb ook het idee dat hij - sinds ik hem stofvrij heb gemaakt - veel vaker aanstaat, ipv af en toe aan te slaan lijkt het nu eerder andersom, af en toe afslaan maar standaard aan. Hoe dan ook lijkt me 3,66 kWh niet echt wenselijk. Als ik naar andere Amerikaanse modellen (dubbeldeurs) kijk met een gemiddeld/goed energielabel van A++ dan wordt een gemiddeld gebruik van niet meer dan 1 kWh per dag aangegeven.

Ik neem aan dat de oplossingen voor mijn oude koelkast wel een beetje op zijn en dat ik er beter aan doe gewoon een nieuwe te kopen. (wat nog leuk wordt, over de railing van mijn dakterras op de eerste verdieping, want door het trapgat past zeker niet)

Bedankt allemaal!
 
Er staat niet echt duidelijk een fabricagedatum op
Eigenlijk staat die er wel: FD 8407. Dit is blijkbaar een apparaat uit (of via) de BSH, dat is de overkoepelende organisatie van Bosch, Siemens etc. Je moet alleen wel weten hoe dat getal te interpreteren.
FD 8407: Tel 20 op bij 84 en je komt op 2004, 07 is maand 7. Dus juli 2004, dus ruim 16 jaar oud.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskoppel

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
364
Keuken
A.vanHulst
Reacties
7
Weergaven
455
Keuken
IJkenhout
Reacties
3
Weergaven
279
Keuken
nemesis09
  • Karine
  • Keuken
  • 2
  • 451
Reacties
2
Weergaven
451
Keuken
Karine
Reacties
13
Weergaven
894
Keuken
DiaUrs1977

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu