Massief grenen vloerdelen op houten ondervloer

MattMax

  • #1
Binnenkort staat er een verhuizing op stapel. De nieuwe woning komt uit 1920 en is voorzien van een originele houten ondervloer. Hieroverheen liggen spaanplaten. Een aantal spaanplaten is krom getrokken en moet waarschijnlijk vervangen worden. De houten ondervloer is droog, heeft alleen een aantal grote naden en is niet helemaal gelijk. Ik heb het topic over houten ondervloer gelezen, maar blijf toch met wat vragen zitten. Kan ik het beste de ondervloer egaliseren met de groene platen van de bouwmarkt of kan ik beter hardboard gebruiken?

Een andere optie is om de ondervloer vlak te schuren met een parketschuurmachine en hier de grenen vloerdelen rechtstreeks op te leggen. Zie ik hier belangrijke dingen over het hoofd of is dit zonder problemen mogelijk? Tot slot vraag ik mij af of damp- en of isolatiefolie noodzakelijk is. Het budget is namelijk beperkt en als het niet strikt noodzakelijk is, dan liever niet. Misschien dat ik wat kort door de bocht ga, maar met nuttige adviezen kom ik weer een stuk verder.
 

EdP

  • #2
Rechtstreeks leggen op hout lijkt me geen aanrader. Het klinkt als een klok en het gaat ongetwijfeld kraken. Zachtboard platen (de bekende groene platen) in combinatie met zwevend leggen lijken mij de betere optie.

Met betrekking tot de dampdichte folie, wat zit er onder de vloer? Een kruipruimte? Een andere kamer? Een andere woning?
 

H@ns

  • #3
Als die houten ondervloer die je benoemd de originele houten vloer is die op de balklaag gespijkerd is dan kun je het beste;
eerst groene platen, dan dampdichte folie, dan je niewe vloer leggen.

Leg de nieuwe vloer dwars op de bestaande vloer, evt. venageld op de ondervloer.

Een andere optie is om de nieuwe vloer te verlijmen. Hiervoor spijker je een spaanplaatvloer op de bestaande vloerdelen en hierop lijm je de nieuwe vloer. Lijm alleen de delen op de spaanplaat vloer dus niet onderling!

De lijm die je hiervoor gebruikt dient "tixotroop" te zijn, oftewel "laat enige werking toe"
Bij deze methode is het aan te bevelen om de spaanplaat ondervloer na vernagelen eerst vlak te schuren als er erg veel hoogte verschillen in zitten.
 

MattMax

  • #4
De houten ondervloer is inderdaad de originele ondervloer. Deze ligt op balken boven een kruipruimte. De kruipruimte lijkt goed geventileerd te zijn. Vandaar ook mijn vraag of dampfolie daadwerkelijk nodig is.

Ik begrijp dat een ondervloer wel noodzakelijk is (groene platen of zachtboard).
 

H@ns

  • #5
Ik doe het zelf we! Ga volgende week een nieuwe vloer leggen opbestaande vloerdelen waar eerst nog een laag board met -erg dun- parket op ligt.
Hierop leg ik de groene platen en dan folie en dan de vloer.
 

MattMax

  • #6
Goed om te horen!

Ik haal de zachtboard platen er eerst vanaf, die zijn versleten en niet meer egaal. Vervolgens groene platen en folie en daar de vloer op. Past qua hoogte precies onder de drempel.

Nog één vraag: ik lees hier dat ik de vloer dwars op de ondervloer moet leggen. Dit betekent in dit geval ook dat de vloer dwars op de lichtinval komt te liggen en over de breedte van de kamer in plaats van de lengte.

Kan ik de vloer ook in de lengterichting leggen (dus parallel aan de ondervloer) of geeft dit nog problemen?
 

EdP

  • #7
Qua stevigheid zou het misschien beter zijn de vloerdelen haaks te leggen, maar het is geen must. Het oog wil ook wat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu