Houten vloer op houten ondervloer - hoe isoleren?

Fboecom

  • #1
Deze situatie kon ik nog niet vinden op het forum. Ik wil een massief houten teakvloer leggen op een originele houten ondervloer. Daaronder zit de kruipruimte. Moet of kan er een dampremmende folie tussen de twee houten vloeren? Teak is hard en rot niet, volgens mij te vergelijken met laminaat maar ik weet het niet zeker.
 

Chathanky

  • #2
Tussen de houten vloeren onderling moet het damp open blijven.
Anders krijg je problemen met je ondervloer.
 

H@ns

  • #3
Tussen de twee lagen kun je prima een dampremmer leggen want de ondervloer is open naar onder en de dekvloer is open naar boven.
Het is alleen volstrekt nutteloos als je niet ook wat isolatie gebruikt.

De opbouw zou moeten zijn; Kruipruimte - vloerdelen - isolatie - dampdichte laag - dekvloer.

In dit geval lijkt me een combinatie ondervloer van thermische isolatie en dampremmer in één een goeie optie. Meestal een ondervloertje van 3 tot 5 mm.
 

Fboecom

  • #4
Bij twijfel niet doen - dus - geen dampremmende laag maar wel een isolerende tussenvloer. OK?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
H@ns schreef;
In dit geval lijkt me een combinatie ondervloer van thermische isolatie en dampremmer in één een goeie optie.
 

Fboecom

  • #6
Hans, ik had je opmerking gelezen maar ook de bovenstaande. Vandaar mijn twijfel. Alhoewel: als leek redeneer ik zo: damp condenseert aan de warme zijde. Als de dampremmende laag er zit, wordt de bovenlaag dus vochtiger, dat is de teak laag (daaronder zit de houten grenen vloer). Teak rot niet en ga dus je gang met die dampremmer. Maar: heeft het ook enige zin (voor de ondervloer)? Misschien condenseert de waterdamp wel gewoon tegen de teakhoutenvloer - bovenzijde.
 

Fiesiekus

  • #7
Fboecom schreef:
als leek redeneer ik zo: damp condenseert aan de warme zijde.
Damp condenseert tegen de koude zijde. Maak je maar geen enkele zorgen over de bovenlaag. Wel ventileren in de kruipruimt als je de onderzijde van de ondervloer niet isoleert. Het meest effectief is isolatie van af de onderzijde: je creeert dan a.h.w. een warme vloer analoog aan het creëren van een warm dak door de buitenzijde (van dak) te isoleren.
 

Fboecom

  • #8
Fiesiekus, ik neem aan dat we het zelfde zeggen? Aan de warme zijde, tegen de koude zijde. De warme lucht condenseert inderdaad pas als het koud wordt. Als er een dampremmende laag is, kan de damp niet verder en condenseert ie tegen die laag aan, aan de warme zijde. Dus als mijn constructie is: bovenvloer - dampremmer - isolatie - ondervloer, dan blijft de damp in de bovenvloer, zonder dampremmer condenseert het ergens in de isolatie of in de houten ondervloer. Normaal is er geen dampremmer: traditioneel ligt er tapijt op een ondervloer, who cares. De damp die ergens in de ondervloer condenseert kan inderdaad weg via de ventliatie van de kruipruimte.
Per saldo denk ik dat het niet zo heel veel uitmaakt: ik zie geen rottingsgevaar. Dan kies ik toch maar voor een dampremmer onder mijn teakvloer.

Nog even een citaat van Rockwool, url werkt niet meer (mod):

Aan welke zijde dient de dampremmende laag te worden aangebracht?
Breng een dampremmende laag altijd aan de warme (woon)zijde van de constructie aan.
 

Fiesiekus

  • #9
Ik begrijp je bericht volledig; punt is de temperatuurgradiënt over de houten vloer. Aangezien hout een (redelijke) isolator is, staat het T-verschil tussen de lucht in je kamer en in de kamer volledig over het hout: het hout aan de onderzijde is (bijna) even koud als de kruipruimte; het hout aan de kamerkant is (bijna) even warm als de kamerlucht. Er kan dan alleen condensatie in het hout plaatsvinden; ik geloof echter niet dat dat ooit gebeurt; hoeveel houten vloeren liggen er wel probleemloos in Nederland ?? Alleen de balken lopen gevaar bij onvoldoende ventilatie van de kruipruimte. Dat jij een dubbele laag planken neerlegt doet niet af aan de relatieve onkwetsbaarheid van een houten vloer
 

Chathanky

  • #10
Even vrij vertaald: warme lucht kan op een koude ondergrond condenseren, omgekeert niet. hoe groter dit verschil des te groter de kans dat er condensatie optreed.

In het geval van de vloer is dit de bovenkant.

In geval van dampopen isolatie, warme lucht trekt door de isolatie tot dat die het punt bereikt dat de temperatuur in de isolatie zo laag is dat de lucht gaat condenseren, dit kan ook in de isolatie wezen.

Door aan de warme kant een dampdicht scherm te plaatsen kun je condensatie voorkomen.
 

Fboecom

  • #11
Ik denk dat als je gewoon 2 houten vloeren op elkaar zet, er weinig gebeurt (inderdaad rotten er weinig vloeren, in ieder geval niet deze vloer uit '38). Maar het aanbrengen van isolatie daartussen (alleen al voor de geluidsdemping) kan betekenen dat in de isolatie zelf condensatie optreedt (bij daken zeker) omdat daar de temperatuurgradient het steilst is. En juist daarom moet de dampremmer aan de warme kant van de isolatie anders kan er zich vocht ophopen.
Heren, bedankt voor het meedenken en ik ga de vloer leggen zoals ik al eerder zei: op de originele houten vloer gaat isolatie, daarop de dampremmer, dan de teakvloer.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #12
Eindelijk een vragensteller die eerst heeft nagedacht over het probleem !

chapeau !

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu