Mantelbuis ondergronds schieten

Mirwais

  • #1
Hoi allemaal,

Ik moet twee mantelbuizen van 75mm diameter elk 60 cm onder de grond naar mijn meterkast krijgen. Ik heb geen kruipruimte en ik heb vloerverwarming.
Als je mijn huis binnenkomt, heb je eerst het toilet en vervolgens de meterkast. In de mantelbuizen kan de netbeheerder vervolgens 3-fase aansluitingskabels trekken naar de meterkast.

Om deze reden heb ik gekeken naar bedrijven die ondergronds kabels kunnen schieten, maar dit zijn bedrijven die minimaal 30 meter willen boren..
Hebben jullie tips over wie ik het beste kan benaderen of wat ik anders kan doen? Zoals ik er nu naar kijk is mijn enige andere optie om heel mijn vloer open te breken en de verwarming eruit te halen en dan de kabels erin te leggen.
 

Auto-Geen

  • #2
Buiten een gat graven en dan met een grondboor naar de meterkast. Vloertje uit de meterkast en dan mekaar opzoeken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De vloer hoeft er natuurlijk niet uit voor zoiets. Dan zit je op slopershoogte. Hoeveel meter zit er tussen de meterkast en de buitengevel?

Ik zou tegen de gevel aan een flinke put graven waar je royaal in kan bewegen. Op 60 cm diepte kun je dan horizontaal een gat graven met een normale grondboor. Let op dat je niks raakt onder het toilet zoals de afvoer. De grondboor heb je met verlengstukken, waardoor je steeds de steel kan verlengen. In de meterkast ook een gat graven / boren en dan zorgen dat beide gaten op elkaar uitkomen.

Een flexibele mantelbuis naar binnen trekken aan een touw en een stevig touw er door halen. Daarmee kunnen ze later de kabel wel naar binnen trekken.

Officieel moet het een getrokken bocht zijn en moet de mantelbuis glad zijn, maar dat is in de ideale wereld en die bestaat niet. Leuk voor bij nieuwbouw, onrealistisch bij bestaande bouw.

Zolang ze niet hoeven te tobben met het doortrekken van de kabel (gekke bochten er in, geknikt) is het goed. Zeker met een trektouw er in mag dat geen probleem zijn. Al het andere is onwil.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb eens een gleuf op de juiste diepte gegraven en daarin een stalenbuis gelegd en vervolgens met een flinke hamer de buis door de aarde geslagen.
Heel vroeger met hydrolisch persgereedschap een pvs buis geperst.
Met wat moeite kan je een hoop bereiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Of net dwars door een vertikale (afvoer-) leiding heen slaan, die je op je weg tegenkomt...

Ik heb dat eens bij de hand gehad, toen ik in de tuin een houder voor een droogmolen in de grond jaste.
Die ging door een elektrakabel heen die daar precies onder liep (die bleek wat ondiep te zitten)...
Kon ik de hele tuin open graven om een nieuwe elektraleiding te leggen van huis naar de schuur achterin de tuin.

Als je zoiets doet, vergewis je dan (voor zover mogelijk) van te voren terdege van de leidingloop in en onder het huis, zodat je niet voor dergelijke verassingen komt te staan.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik wilde net zeggen: “even wat harder slaan want ik zal wel op een steentje zitten…” Blijkt het de rioolafvoer van het toilet te zijn waar je dwars doorheen slaat en waar je niet meer bij komt vanwege het ontbreken van een kruipruimte…

Wat je ook kan overwegen is het laten komen van een zuigwagen. Die kunnen heel nauwkeurig grond en zand wegzuigen, zonder heel je toilet te ondergraven. Kost (misschien) wat, maar je hebt dan ook wat.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Om dat soort zaken te voorkomen eerst wachten op wat beter weer (of je moet geen last hebben van koude handen)
Gat graven naast je buitenmuur en een sleuf er achter met de lengte + wat extra van hoe ver je het huis in moet.
Stuk CV buis oid. nemen met ook weer de lengte hoever je onder het huis moet.
Aan de achterkant een waterslang en zo met water onder de vloer door spuiten.
Kom je stenen oid,. tegen dan spoel je die wel weg, kom je een leiding oid. tegen dan beschadig je die niet.
Ben je goed uitgekomen dan de flexbuis om de stalen buis en hetzelfde geintje herhalen maar dan met meer water en aan de voorzijde van je buis een soort van sproeikop.
Zelf heb ik dit gedaan met een flinke dompelpomp die het modderwater wat in de sleuf komt te staan gewoon opnieuw kon gebruiken en zo ruim 5m onder betonplaten door gegaan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dat geeft al snel een enorme modderpoel precies op de plek waar je zelf staat op 80 cm diepte. Ik weet niet of dat echt handig is om horizontaal een gat te spuiten.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Werkt prima.
Aan het einde van de sleuf een dieper gat graven om de pomp in de hangen.
Nu is het idd wat te fris voor. :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Werkt idd. vrij eenvoudig, maar graaf je het diepere gat op de juiste plek dan valt de modderboel ook wel mee. Maar nu gewoon veel te koud voor dit soort werk dan heb ik het toch liever 10+ graden boven nul.

Ik had dit dus juist gat vlak naast de betonplaten gemaakt en er een diepe emmer in gezet en daar de dompelpomp in zodat het water wat terug loopt meteen in het gat spoelt en je het met de dompelpomp weer je buis in kunt blazen.
Extra tuinslang bij in het gat want je raakt ook water kwijt en soms even stoppen om eerst weer voldoende water in het gat te hebben.
 

Sander 1972

  • #11
Is het een rijtjes huis? of zit die meter aan de zijgevel?
Hebben de buren eventueel een kruipruimte?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Of de meter eventueel buiten zit is niet zo belangrijk, want de kabel moet toch naar binnen naar de meterkast toe.
 

Mirwais

  • #13
Bedankt voor jullie reacties allemaal! Ik had niet zoveel reacties verwacht. Wel leuk om te lezen en zeker goeie ideeën. Ik denk dat ik inderdaad even wacht met graven met dit weer.

@Sander 1972 het betreft een twee-onder-een-kap woning waarbij ik mijn gas, elektriciteit en nog wat zaken via de buren doorgelust krijg. Blijkbaar was dit normaal in de jaren 70...

Bij mij in het dorp (Brabant, tegen de Drunense Duinen) hebben 90% van de huizen geen kruipruimte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu