Mansardedak van binnen isoleren

Uceroy

  • #1
Goedendag,

ik ben plannen aan het uitwerken om mijn dak te isoleren. Het gaat om een keper- mansardedak, het huis is uit ca 1910-1914.
De bovenste punt is erg vlak, en is van buiten geisoleerd met PIR platen (afgewerkt als vlak dak met epdm of bitumen gok ik, ik heb er niet op kunnen kijken). De schuine kanten zijn zo goed als niet geïsoleerd; in de vakken ligt onderaan een dun laagje glaswol, maar voor het meest dus leeg.
De opbouw van het 'platte dak' weet ik dus niet precies, maar van de binnenkant kijk ik tegen planken aan, tong-groef in elkaar. De buitenkant moet dus wel afgedicht zijn.

De opbouw van het schuine dak, van binnen naar buiten:
gipsplafond met metaalgaas stucdrager en een soort teerpapier (zeg maar soort stucanet, het is een oud plafond).
Dan panlatten, hart-op-hart 20cm.
Dan de gordingen van ca 16cm diep en dan de planken (tong-groef in elkaar)
Hierop zitten op de naden van buitenaf nog eens latten, daarover dampopen folie, en de latten met dakpannen. Het dak is vermoedelijk voor ca 20 jaar nieuw gedekt.

Nu de vragen:
Als ik het goed begrepen heb, kan ik het platte dak van binnenuit niet isoleren, omdat het van buiten dampdicht is, klopt dat?

Kan ik in de schuine kanten de isolatie (steen of glaswol) direct tegen het hout aanleggen of moet hier een kier blijven?

De dampremfolie moet dan alleen over de schuine kant, wat volgens mij niet zo'n probleem is aangezien er bovenaan een dakbalk zit waar ik deze kan vastmaken.

Ik twijfel nog of ik het afgehangen plafond (het horizontale deel) zo moet laten, of dat ik het met de vlakke schuinte mee laat lopen (nieuw maken met gipsplaten)
Spreekt hier iets tegen? Omdat er dan een minder grote luchtlaag is om te ventileren daar?

Alvast bedankt!

20211221_064700.jpg 20211221_064715.jpg 20211221_064720.jpg 20211221_064732.jpg
20211212_162452.jpg
 

Robert0v

  • #2
Als ik het goed begrepen heb, kan ik het platte dak van binnenuit niet isoleren, omdat het van buiten dampdicht is, klopt dat?
Dit kan wel, maar dan dient klimaatfolie gebruikt te worden, wat zeer zorgvuldig afgeplakt moet worden, omdat er een verhoogd risico is op vochtproblemen. Het platte dak is toch al geisoleerd met PUR-platen? Waarom wil je dat aan de binnenkant nog extra isoleren met glaswol?

Kan ik in de schuine kanten de isolatie (steen of glaswol) direct tegen het hout aanleggen of moet hier een kier blijven?
Bij voorkeur plaats je de isolatie direct tegen het houten dakbeschot. Dit verminderd de kans op vochtproblemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hoe dik wordt de isolatielaag die je wilt gaan toepassen?
En welk materiaal?
 

Uceroy

  • #4
De isolatie bovenop het dak is wss maar 5-6cm dik, vandaar evt extra isolatie van binnen.
De schuine kanten wil ik met steenwol of glaswol doen, en dan de volle gordingdikte vol maken, dus 160mm.
Daaroverheen komen dan klimaatfolie en dan gipsplaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu