Managen van 6400 watt op 1 groep ??

Hans1963

  • #1
Beste klussers en Adviseurs,

Ik heb in een blokhut waarin een (nieuwe) pedicurepraktijk is gevestigd nogal wat electrische apparaten staan, ondermeer een 10 liter close-inboiler (2200watt), senseo (1450watt), verlichting (200watt), radiotje (150watt) en een pedicuremotortje (250watt).

Omdat ik heb gemerkt dat met warm weer het ontoelaatbaar warm wordt en heb een aircotje gekocht (2350watt). M'n vrouw wil namelijk de klanten in de watten leggen

Heb dus een probleempje in de meterkast als alles tegelijkertijd aangaat (: 6600 watt). De boiler gaat automatisch aan/uit als het apparaat vindt dat het water in het reservoir te koud wordt.

Ben dus op zoek naar een slimme oplossing en denk aan het volgende:

a) is er een schakelaar te koop die je laat kiezen: of de boiler of de airco? Dan kan ik namelijk max 2350watt van de airo hierop trekken, en dan komt de maximale belasting voor de hele blokhut op 4400 watt (wat eigenlijk ook al iets te veel is voor 1 groep) Uiteraard moet de schakelaar makkelijk zo'n zwaar apparaat kunnen schakelen. Hoe heet zo'n schakelaar in de (vak)handel?

b) zou een alternatief een tijdschakelaar kunnen zijn voor de boiler? Dan kan ik 's nachts de 10-liter boiler laten opwarmen en dan bijv op 08.00 uur laten afschakelen. Nadeel is dat tussendoor op de dag geen opwarming plaatsvindt.

Wat is wijsheid ?? Alvast bedankt voor jullie advies
 

MichielD

  • #2
Wijsheid is een extra groep trekken, of nog beter: twee.
Met één groep extra zou je een speciale verdeeldoos kunnen kopen die normaal gebruikt worden voor een wasmachine en een droger samen op één groep. Probleem is dan dat je bij warm weer koud water hebt (airco staat vol aan, waardoor de boiler geen stroom krijgt).
 

Gerrit

  • #3
Welke aansluiting zit er in die blokhut? Ik bedoel dus de hoofdzekering.
 

Hans1963

  • #4
De blokhut is aangesloten op een gwone/aparte 16 ampere groep in het woonhuis dus zo'n beetje max 3500 watt.

Ik was niet van plan een extra groep aan te leggen...

groet
Hans
 

Gerrit

  • #5
U bent niet van plan een extra groep aan te (laten) leggen?
Wij zijn niet van plan aan bizarre plannen mee te werken om een blokhut in de hens te zetten. Onze vakmensen zijn technici die in het dagelijks leven aan installaties werken en daarbij de voorschriften hanteren.
U bent van plan om die voorschriften te omzeilen om zo uw doel te bereiken.
Wij kunnen daar niet aan mee werken.
 

Henkie_j

  • #6
Wat dacht je van een generator in de tuin te zetten
 

Leandres

  • #7
Gerrit schreef:
U bent niet van plan een extra groep aan te (laten) leggen?
Wij zijn niet van plan aan bizarre plannen mee te werken om een blokhut in de hens te zetten.
Idd dan kan je beter de moeite bespraren en meteen die blokhut in brand steken. Deze actie is natuurlijk kolder.
 

Appeltje

  • #8
Ik vind de reacties nogal overtrokken... dat de beste oplossing inderdaad 1 of 2 groepen bijtrekken is, dat is duidelijk maar om nu meteen te suggereren dat ie brand wil of gaat veroorzaken gaat erg ver.

Hij vraagt of er een mogelijkheid is om dit te doen dmv het schakelen van het e.e.a. net zo goed als er ook schakelaars zijn die dit voor drogers en wasmachines doen... ook bij zo'n combi is vaak sprake van >5kw. Dat ook dat geen schoonheidsprijs verdient ok maar daar gaat ook niemand van "uit z'n stekker" toch?

Als de groep normaal (dus goed) beveiligd en aangelegd is, is brand uitgesloten hooguit veel ongemak doordat de beveiliging aanspreekt.

Eigenlijk geloof ik ook niet dat de airco 2350 watt aansluitwaarde is... hebben we het hier niet over het koelvermogen (dat ligt vaak een stuk hoger)... Als het toch de aansluitwaarde is: mogelijkerwijs kan de airco ook verwarmen en wordt bij koelen dat vermogen nooit gehaald... dan ontstaat er geen probleem.

Zelf heb ik een slaapkamer met een airco (inverter) en die gebruikt max iets van 800 of 900 watt voor het koelen.
Dat zou ik eens nagaan als ik de TS was...

Gr. Richard.
 

Alexandre

  • #9
Er zijn speciale voorkeurschakelaars in de handel. Komt in de meterkast.
Deze schakelen verbruikers met een kleinere prioriteit af als er meer vermogen wordt gevraagd. Bv. de boiler. Ik zou een dergelijke schakelaar (laten) plaatsen samen met een grotere, bv 75 liter boiler.
Boiler warmt in de nacht op. De naam van een dergelijke schakelaar weet ik even niet, hier heet het delesteur. Ik heb ze in NL gezien in de vakantiebungalow die ik huurde. Was electrisch verwarmd en schakelde automatisch enkele radiatoren af b.v. tijdens het gebruik van de elctrische kookplaat.
 

Fiesiekus

  • #10
Inderdaad Appeltje, zal de TS eerst eens goed op het typeplaatje van de airco moeten kijken! Het koelend vermogen is niet het opgenomen electrische vermogen (die laatste is veel kleiner) zodat de stroom wel eens een stuk lager uit kan vallen (factor 5 misschien)
 

Timmy01

  • #11
Geeft die radio niet 150 watt muziekvermogen????
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu